Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
Quadern dels Bojos

Bojos per les mones de Pasqua

Us donem cinc apunts sobre el dolç més esperat de la Setmana Santa i la recepta per fer el pastís base clàssic

La mona de Pasqua clàssica

La mona de Pasqua clàssica

El Dilluns de Pasqua arriba el moment de posar en pràctica una de les tradicions més esperades: els padrins han de lliurar les mones als fillols. És l’hora de gaudir d’un dia ben dolç! Us donem cinc motius per assaborir-lo al màxim:

  1. Tradició. Al principi de la nostra era, entre els cristians es va estendre el costum de beneir els ous que es recollien a partir del Dimecres de Cendra per repartir-los el dia de Pasqua. Avui, aquesta tradició s’ha convertit en el dia de la mona, el Dilluns de Pasqua.
  2. Xocolata. Quan el cacau va arribar d’Amèrica, al segle XVI, moltes mones van incorporar la xocolata, però abans eren de pa de pessic i ous durs (un per cada any que tenia el fillol, fins que feia la comunió).
  3. Més enllà. Tot i que no sigui una tradició tan important, els padrins de diverses zones dels països catalans, l’Aragó i Múrcia també lliuren mones als fillols. En el cas murcià i del sud del País Valencià, les mones són de pa de pessic i es diuen 'toñas'.
  4. Decoració. Quan els ous durs van fer lloc a la xocolata, les plomes i els pollets va poblar les mones, i encara hi són presents, al costat dels personatges més de moda dels dibuixos animats!
  5. De padrins a fillols. És el padrí o, en la seva absència, l’avi qui regala la mona a l’infant. En alguns llocs, el fillol ha de cantar una cançó si vol rebre-la: “Pasqua és avui, / la mona jo vull. / Doneu-me la mà, / que us la vull besar”.

I, si voleu fer la mona a casa vostra, comenceu pel pastís tradicional. Aquí trobareu una recepta clàssica del pastís base per a la mona, de Pep Nogué.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: