Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els millors formatges catalans

Us diem quins són els formatges més importants de Catalunya i on els podeu comprar

CUINA.CAT

23/01/2019

Probablement, quan penseu en formatges us ve al cap la imatge d’un poble de França o aquells grans exemplars de formatge de Gruyère (Suïssa). Doncs no cal que viatgeu tan lluny per gaudir d’un bon formatge, perquè només a Catalunya en tenim prop de 250 varietats. Les zones més muntanyoses com el Cadí, l’Alt Pirineu i fins i tot les comarques del Bages i el Vallès són el bressol dels millors formatges del nostre país. Alguns formatgers catalans arriben a elaborar fins a 12 varietats diferents de formatges i làctics i, per això, vivim en un territori amb una notable diversitat de formatges. A més, ho fan amb la delicadesa pròpia d'un artesà o d'un artista, ja que per a ells el formatge és la seva passió.

Formatges Catalans

Formatges Catalans

Els formatges catalans més importants

  • Alt Urgell: formatge de llet de vaca frisona elaborat a la Seu d’Urgell per la Cooperativa Lletera del Cadí. El trobareu al mercat sota el nom comercial d’Urgèlia. És un formatge tendre de pasta tova fet amb llet sencera pasteuritzada, i el diferenciareu per el seu color exterior de tons ataronjats i pel blanc marfil del seu interior. És l’únic formatge de Catalunya reconegut amb una Denominació d’Origen.
     
  • Garrotxa: tot i ser un formatge molt típic de la gastronomia catalana, la seva producció va desaparèixer fins a l’any 1982, quan gràcies a un treball de recerca es va recuperar la varietat. És un formatge elaborat a partir de llet de cabra que es diferencia de la resta per presentar una crosta florida llisa o arrugada, un to de color beix al seu interior, i pel seu sabor nítid, cremós i suau.
  • Serrat: formatge curat de llet crua d’ovella elaborat als Pirineus. Tradicionalment només es produïa entre la primavera i la tardor, però actualment se’n pot obtenir durant tot l’any. El formatge serrat es caracteritza per la seva forma cilíndrica i l’escorça de color clar, i té un to groguenc a l’interior i una textura lleugerament tova i molt característica. Es menja sec o semisec.
  • Mató: és un tipus de formatge fresc que es produeix fent bullir la llet i aplicant-hi un element vegetal. D’aquest formatge se’n comencen a tenir dades al segle XVI, en el ‘Llibre de Sent Soví’, un dels manuals de gastronomia més utilitzats de l’edat mitjana. El mató esdevé una icona de la cuina catalana, i a dia d’avui encara és un dels productes més valorats del nostre país. Juntament amb la mel, forma una de les postres més nostrades, mel i mató.
  • Recuit: formatge de llet d’ovella que tradicionalment s’ha elaborat amb la llet a la temperatura de munyida i es coagula mitjançant quall animal. Un dels trets característics d’aquest formatge és que s’escalfa mitjançant pedres calentes que li atorguen un sabor recremat característic dels recuits. Se serveix en terrines o pots de fang i es pot acompanyar amb melmelada i altres elements dolços com la mel.


Per a més informació, podeu consultar el web de l’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà).

La formatgeria 12 graus

La formatgeria 12 graus

On comprar-los

Llet crua (Barcelona)
Aquesta formatgeria del barri de Sants està especialitzada en formatges artesans, connectats amb la tradició. A més, fan alguns tastos de formatges amb places limitades on podeu degustar els seus productes. Hi trobareu formatges catalans i de la resta d’Espanya i del món. 
Càceres, 14 (Sants). Barcelona. http://www.lletcrua.cat/ / info@lletcrua.cat / 93 503 15 43

Xerigots (Vilafranca del Penedès)
En aquesta botiga (que trobareu a altres llocs de Catalunya com Sant Cugat) hi trobareu bon vi i millor formatge. Els productes, catalans i d’arreu del món, són portats directament per petites formatgeries artesanes. A més, també és un espai de degustació de maridatges.
Av. Tarragona, 3. Vilafranca del Penedès / http://www.xerigots.cat/ / info@xerigots.cat / 93 890 23 78

Via Làctia (Vic)
En Sebastien (suís) es va convertir en un dels pocs afinadors de Catalunya. La seva passió pel formatge el va moure a aprendre tots els seus secrets de manera autodidacta. A la seva botiga hi trobareu formatges únics i plens de matisos i la millor fondue de Catalunya i, potser, del món.
Fusina, 30 (Osona). Vic. http://vialactia.cat/ / vic@vialactia.cat / 622 04 62 68

Formatgeria Can Luc (Barcelona)
Una formatgeria a l’estil francès amb formatges d’arreu del món: catalans, irlandesos, grecs, suïssos, escocesos... En aquesta botiga tindreu un tracte excel·lent i més de 150 referències de formatges. Us recomanem el seu producte estrella: el Comté 18 mesos. En Luc hi organitza tastos, taules de formatges i prepara cistelles de regal i receptes.
Berga, 4. Barcelona. / 93 007 47 83 / https://canluc.es/ / info@canluc.es

Formatgeria 12 graus (Barcelona)
En aquesta formatgeria hi trobareu formatges artesans, de llet crua i d’autor. Tenen tots els làctics destapats al taulell, ja que la baixa temperatura del local permet que es conservin. Les peces de formatge són úniques i venen acompanyades d’una història de la seva elaboració.
Bailèn, 238. Barcelona / Pàgina de Facebook / 93 019 92 19

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: