Troba la teva recepta

4 formatges artesans de la Garrotxa

Tot i que no és coneguda com a zona de formatges, aquesta comarca ha estat sempre una zona productora de llet i formatgera: de cabra, d’ovella i de vaca

Formatge madurat de cabra del Mas Claperol

Formatge madurat de cabra del Mas Claperol

  1. L’ecològic. Al Mas Claperol. Emili Domènech va començar a comprar llet de vaca el 1992 per fer formatge i altres productes làctics. Avui, té una explotació de vaques i cabres on elabora deu tipus de iogurts, cinc tipus de formatges i tres productes de temporada. Mas Claperol forma part de l’Associació d’Agricultura Biodinàmica de l’Estat espanyol i de la Cooperativa de la Vall d’en Bas. Per aquest motiu, els formatges es poden comprar en cooperatives de consumidors, agrobotigues o xarcuteries.
     
  2. Serrat. Al Mas Farró. La família Puigdevall fa servir la llet de les vaques i les ovelles per fer els formatges de Mas Farró des del 2000. El formatge és totèmic i s’elabora de manera artesana amb llet crua d’ovella. És un producte de coagulació làctica i pasta semitova que passa vuit setmanes de maduració a la cava. És un formatge de gust intens, picant i mantegós que pot anar acompanyat de torrades i oli d’oliva verge extra.
     
  3. De cabra. Montagut. Es tracta de la formatgeria Montagut, una empresa familiar que es dedica a la cria de cabres per aprofitar-ne la llet i fer formatge fresc, madurat i mató. A més, dóna l’opció de tastar el formatge de vaca per a qui no li agradi el de cabra. Tots dos es fan de manera artesana, bullint la llet per eliminar-ne els bacteris. Només es fa servir la llet crua i quall, per això els formatges són aptes per a les persones celíaques, ja que no tenen gluten. Només fan formatge entre l’abril i el setembre, perquè a l’hivern les cabres crien i han d’alimentar les seves cries. A Montagut fan formatge de llet de vaca i de cabra, però no fan barrejes. La llet de cabra és del seu ramat, de raça murciana-granadina. Fa formatge fresc de vaca i de cabra, i madurat de cabra, sempre amb llet pasteuritzada.
     
  4. Lleuger. El brossat. En el procés d’elaboració del formatge la llet crua treu sèrum, que s’aprofita per fer formatge lleuger. Al Mas Farró, el fan servir per elaborar el brossat d’ovella. És un formatge fresc que té molt menys greix i un gust més suau. Se n’extreu l’aigua i hi ha qui l’aromatitza amb aigua de taronger perquè tingui un gust diferent.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

23 ago

Contalles del Delta

El delta de l’Ebre és un territori singular que amaga indrets i moments màgics. Un dels seus tresors...

24 ago

X Jornades Gastronòmiques d'Empordàlia

El celler Empordàlia celebra la desena edició de les Jornades Gastronòmiques, on es pot gaudir del...

24 ago

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

03-25 ago

Empordà White Summer Festival

El White Summer Festival s'ha afermat com a esdeveniment cabdal de l'estiu, ja que des de la seva creació...

Portada 231

PA AMB TOMÀQUET REVOLUTION. CAPGIREM LA RECEPTA MÉS TRADICIONAL!

  • 'Souvenirs' gastronòmics
  • Somni d'un paisatge gastronòmic d'estiu

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I  DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto