Dies mundials gastronòmics portada
Gourmets! Quin és el vostre plat, aliment o beguda preferits? Sabeu? De ben segur té un dia assignat al calendari de les celebracions mundials perquè de dies internacionals dedicats a la gastronomia n’hi ha molts... més d’un centenar! I n’hi ha de ben curiosos, com un dia dedicat a menjar al plat, un altre dedicat a menjar una poma o un dedicat, fins i tot, al menjar porqueria. Si no us en voleu perdre cap, us expliquem els 12 dies que no poden faltar a la vostra agenda.
Cervesa
Quants de vosaltres escolliríeu aquest dia com el vostre preferit? La cervesa és la tercera beguda més popular després de l'aigua i del te i, al nostre territori, té una gran tradició, també com a ingredient estrella per molts dels nostres plats. La cervesa més antiga d’Europa es va trobar a la cova de Can Sadurní (Begues, Baix Llobregat) i la seva fama ha fet que actualment hi hagi innombrables varietats d'aquesta beguda i que, fins i tot, ens atrevim a elaborar-la a casa.
Espinacs
Si fos per en Popeye, cada dia hauria de portar aquest nom. Ell no se’n cansava mai de menjar espinacs! Però heu de saber que, tot i que siguin bons i saludables, no són tan rics en ferro com creiem i, a més, el nostre cos només l'absorbeix parcialment. Això sí, són una font de vitamina A -bona per la vista, la pell, les mucoses...- que ajuda a mantenir-nos igual de sans i forts com deia Popeye. I precissament a la cuina catalana són un ingredient essencial de plats tan típics com els espinacs amb panses i pinyons, la cassola de tros o les coques. Encara que també s'han adaptat bé a plats innovadors.
Menjar al plat
Aquest dia no s'hi val menjar de tupper ni demanar-se un entrepà, sigui com sigui, heu de dedicar-li una mica més de temps a l'estona de dinar i servir-lo (o que us el serveixin) al plat. I si esteu a dieta, us interessarà saber que el plat té més importància del que us penseu a l'hora d'ajudar-vos a reduir calories. Un plat de mida més petita farà que mengeu menys quantitat, i si el color del plat i el menjar contrasten -arròs negre servit en un plat blanc-, també reduireu la porció de la ració.
'Hot Dog'
Els americans celebren el Dia d’Acció de Gràcies, els Oscars, la Superbowl i, el 24 d’abril, aquest dia. Segons la llegenda, aquesta salsitxa la va inventar un carnisser de la ciutat de Coburg, Alemanya, i després la va portar a Frankfurt... i d'aquí el nom de 'Frankfurter', com se l'anomena en alemany. El Hot Dog ha causat molt furor arreu del món i normalment es tracta d'una salxitxa dins d’un panet allargat i s’hi afegeix mostassa, maionesa o quètxup, però realment això és cosa de gustos i podeu posar-hi el que més us agradi.
Gofres
Que en plena operació biquini hi hagi un dia així és tot un alliberament, no trobeu? Si esteu a dieta i se us està fent difícil suprimir dels vostres menús els pastissos, els embotits, els gelats, les galetes, la mantega, l’alcohol o qualsevol altre aliment calòric i ric en sucre o greixos saturats, sapigueu que el dia 6 de maig és el vostre dia! Podeu saltar-vos la dieta i menjar tot allò que us vingui de gust! Això sí, que sigui només un dia, perquè cal menjar sa i equilibradament; no per aconseguir una figura esvelta, que també, sinó per cuidar per dins el nostre organisme.
Formatge
Tot i que als amants del formatge no us calgui un dia internacional per menjar-ne, sempre tindreu una bona excusa per fer una festa del formatge aquest dia i aprofitar per degustar un menú on aquest ingredient sigui l'estrella de cadascún dels plats. De cabra, de vaca, d'ovella, de búfala... fresc, curat, fumat... el llistat de varietats d'aquest producte és infinit i es menja pràcticament a tot el món. L'origen de la seva elaboració no se sap amb exactiud tot i que es creu que data entre l'any 8000 a.C -quan es domestica l'ovella- i el 3000 a.C.
Sushi
La barreja de colors, formes i sabors d’aquest plat japonès ens ha conquistat! A més de ser un plat que ens atrau per la vista, també compta amb unes grans propietats nutritives: és molt saludable gràcies a la combinació de l’omega-3 del peix, els carbohidrats de l’arròs i les característiques antisèptiques del gingebre. L’exotisme de la cuina japonesa, ara més coneguda, ha arribat a la nostra cuina per quedar-s'hi!
Xocolata
De ben segur que molts de vosaltres estaveu esperant trobar aquest dia al calendari; la xocolata torna bojos a grans i petits! Tot i que la quantitat de sucre fa que no sigui recomanable consumir-ne tan sovint com ens agradaria, el cacau que conté té molts efectes beneficiosos que ajuden a millorar la salut cardivascular, el sistema immunològic i provoca sensacions de plaer i benestar. Així que, en la mesura que sigui possible, trieu una xocolata d’alt contingut en cacau -70% o més- , que contingui poc o gens de sucre.
Síndria
Aquest dia, a l’estiu, estava cantat. La síndria, gran, esfèrica i de pell gruixuda, també s’ha fet un lloc a l’agenda gastronòmica, i és que aquesta fruita, de closca generalment verda i interior vermell, amb llavors negres, és una font de vitamina C molt saborosa. N’hi ha de diverses varietats i és un aliment ideal per refrescar-nos els dies més calorosos de l’estiu! Podeu degustar-la sola, en batuts o, fins i tot, en còctels.
Poma al forn
Verda, groga o vermella, del tipus que vulgueu, però aquest dia heu de menjar-ne una! Un aliment que tenim present pràcticament cada dia en la nostra dieta i que destaca entre les fruites per la quantitat d’opcions que ens ofereix. Amb pell, al forn, ratllada, caramel·litzada, en melmelada, als pastissos i fins i tot al gintònic! El seu gust i textura la fan única, i ja ens va bé que existeixi un dia en què és obligatori menjar-ne.
Pizza
Aquest dia va ser proclamat l’any 1979 per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) amb l’objectiu de conscienciar sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat envers la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa. Cada any adopta una causa per tal de destacar les àrees més necessitades de reformes socials. L’any passat va ser l’agricultura familiar, amb el lema ‘Alimentar al món, cuidar el planeta’.
Nevera
Netejar la nevera és una de les coses que, malgrat que no ens vingui gaire de gust, hem de fer de tant en tant. Si aneu ajornant la cita i no sabeu quan posar-vos-hi, us donem la solució: el 14 de novembre, que és el Dia Mundial de Netejar la Nevera! Així que ja ho sabeu, ja no teniu excusa i, a més a més, el frigorífic us ho agrairà!
Gamba
No és casualitat que aquest dia caigui tan a prop del Nadal, però és clar que aquest crustaci també es mereix un espai al calendari gastronòmic! N’hi ha de rosades, llagostineres, panxudes, bordes... entre moltes altres! Són molt apreciades gastronòmicament i són una part essencial dels arrossos del nostre territori i dels aperitius de tot l’any, però, especialment, en festes nadalenques. A la costa de la Mediterrània trobem tres ports dedicats a la captura de la gamba rosada: el de Palamós, el de Dénia i el de Borriana.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: