Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els Premis Nacionals de Gastronomia 2025 celebren l'excel·lència de Marc Gascons i Fermí Puig

El reportatge de CUINA 'La Cuina puja al Tractor', de Mònica Ramírez', ha guanyat el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2025

Fotografia de família dels premiats amb el president i els vicepresidents de l'ACGN

Fotografia de família dels premiats amb el president i els vicepresidents de l'ACGN

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha lliurat aquest dimecres els Premis Nacionals de Gastronomia, una distinció única en reconeixement de la cuina catalana. Per segon any, els Premis Nacionals s'han desdoblat en dues categories per reflectir les dues ànimes del patrimoni gastronòmic: un premi dedicat a la innovació més trencadora i un altre que posa en valor la cuina més tradicional i de base, fonament essencial de les noves creacions.

Els guardonats amb els Premis Nacionals de Gastronomia d'enguany han estat: Marc Gascons, del restaurant Els Tinars, que ha rebut el Premi Nacional de Gastronomia "cuina d'autor"; Fermí Puig, distingit in memoriam amb el Premi Nacional de Gastronomia "cuina tradicional"; Moha Quach, del restaurant tarragoní El Terrat, reconegut amb el Premi Revelació; Mònica Ramírez, que ha rebut el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic pel seu reportatge 'La Cuina Puja al Tractor', publicat al número 278 de la revista CUINA (abril del 2024); Montse Serra, del restaurant Miramar, guardonada amb el Premi Cap de Sala, i l'empresa JOSPER S. A., distingida amb el Premi Especial de l'Acadèmia.

BACKUP AUDIOVISUAL   UR402893

La gala de lliurament dels premis s'ha celebrat al recinte Món Sant Benet, un espai emblemàtic que representa la perfecta simbiosi entre història, cultura i gastronomia.

Per recordar la figura i la contribució de Fermí Puig, l'Acadèmia ha encarregat la glossa a dos grans amics i companys: el Sr. Ferran Adrià, acadèmic i xef, i el Sr. Jordi Basté, periodista. 

Aposta per la qualitat

Els Premis Nacionals de Gastronomia reconeixen l'aposta del sector per la qualitat en tota la seva oferta, des de la més tradicional fins a la més avantguardista. Aquests guardons valoren tant la innovació més trencadora com la tradició culinària, posant en relleu l'excel·lència i l'impacte cultural de la gastronomia catalana.

Els guardons s'han lliurat amb un sopar d'excel·lència servit pel xef Iván Margalef, del restaurant L'Ó de Món Sant Benet.

La cuina honesta de Marc Gascons

Enguany, el Premi Nacional de Gastronomia "cuina d'autor" 2025 ha reconegut la trajectòria de Marc Gascons, cuiner del restaurant Els Tinars, de Llagostera, per la seva cuina elegant, senzilla i honesta, arrelada al producte i al territori.

Gascons és el xef del restaurant Els Tinars a Llagostera (Girona), amb una estrella Michelin des del 2008. Provinent d'una família d'hostaleria de tercera generació, ha format el seu estil culinari influenciat per mestres com Joan Roca i Salvador Brugués. La seva cuina, basada en la tradició catalana i empordanesa, destaca pel gust per la qualitat, el producte de temporada i la defensa del territori. Combina la tradició amb un estil jove, fresc i elegant, sostenint-se en quatre valors clau: tradició, producte, senzillesa i elegància. Ha estat reconegut com a Millor Cuiner Jove (2006), Millor Cuiner de Girona (2008) i Cuiner més Jove amb Estrella Michelin (2011).

BACKUP AUDIOVISUAL   UR403305

Homenatge pòstum a Fermí Puig

Pel que fa al Premi Nacional de Gastronomia “cuina tradicional” 2025 - in memoriam ,s'ha atorgat al cuiner Fermí Puig, mort l'any passat, en reconeixement a la seva tasca per preservar i difondre la cuina clàssica catalana i el seu llegat com a referent indiscutible del sector.

Puig va ser una figura clau de la gastronomia catalana que va elevar la cuina tradicional a nous nivells. Nascut a Granollers el 1959, va començar la seva carrera als anys 80 amb una etapa a El Bulli i va treballar en diversos restaurants destacats. Va dirigir el restaurant Drolma (estrella Michelin 2002-2011) i va fundar el Petit Comitè, referent de la cuina catalana tradicional. El 2015 va obrir el seu propi restaurant, Fermí Puig, amb una cuina honesta i allunyada del luxe. Conegut per la seva erudició i el seu saber ampli sobre gastronomia, cultura i política, també va compartir coneixements a la ràdio i en un llibre. La seva aportació a la cuina catalana és inestimable, i la seva figura és recordada per la integritat i l'excel·lència.

Cap de sala i revelació

El Premi Cap de Sala 2025 ha distingit Montse Serra, del restaurant Miramar de Llançà, per la seva sensibilitat, discreció i capacitat de transmetre emoció i coneixement des de la sala. Ella és l'ànima de la sala del Miramar, un restaurant emblemàtic de la Costa Brava amb dues estrelles Michelin. Nascuda a Llançà el 1965, representa la quarta generació familiar al capdavant del Miramar, que des del 1939 ha evolucionat sota la seva direcció i la del xef Paco Pérez cap a l'alta gastronomia centrada en el mar.

El Premi Revelació 2025, per la seva banda, ha reconegut el talent emergent de Moha Quach, jove cuiner del restaurant El Terrat, de Tarragona, per una proposta creativa i valenta que combina arrels, recerca i tècnica amb esperit lliure.

Moha Quach és un xef que des de petit ha valorat profundament el respecte per la natura i que considera Tarragona i rodalia el seu principal supermercat. Nascut al Marroc i amb unes arrels familiars vinculades a l'agricultura, la ramaderia i la pesca, basa la seva cuina d'autor en la temporada i el quilòmetre zero i treballa amb proveïdors locals que respecten el medi ambient. La seva proposta és innovadora, sincera i marcada pel sacrifici i la perseverança, i rebutja l'ús d'additius o tècniques agressives. 

Premi Nèstor Luján

El Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic ha estat per a Mònica Ramírez, periodista  gastronòmica, per l'article 'La cuina puja al tractor', publicat l'abril del 2024 a CUINA. Aquest treball posa en valor la connexió directa entre cuina i territori i retrata com alguns dels xefs més rellevants del país s'han implicat activament en el món rural i han ajudat a vincular alimentació, paisatge i sostenibilitat.

Mònica Ramírez, que col·labora habitualment amb la revista, té més de vint-i-cinc anys d'experiència en informació, la majoria dels quals dedicats al periodisme gastronòmic. Ha dirigit i coordinat equips de redacció en dues revistes especialitzades –una en paper i una altra digital– i va ser reconeguda també com a Jove Confrare de Mèrit l'any 2014.

El jurat del premi, format per destacats professionals i personalitats del món de la comunicació i la gastronomia, ha estat integrat per Tatxo Benet i Ferran, president; Xavier Bosch i Sancho, Ana Godó i Valls, Ferrán Rodés i Vila, Valentí Roqueta i Guillamet, Mònica Terribas i Sala, Patrici Tixis i Padrosa i Elena Yepes i Evangelista. Aquest grup ha valorat especialment l'excel·lència, la innovació i la defensa de la tradició en totes les categories dels premis.

Premi a la innovació

Finalment, l'ACGN ha lliurat el Premi Especial a Josper S. A., per la seva aportació innovadora i l'impacte internacional que ha tingut en el món de la cuina i la restauració.

Josper S. A., fundada el 1969 a Pineda de Mar per Pere Juli i Josep Armangué, va revolucionar la cuina professional amb la creació d'un forn que combina brasa i forn en un mateix equip, conegut mundialment com la caixa màgica.

Amb una important arrel familiar al Maresme, Josper ha mantingut la seva essència mentre ha crescut i s'ha expandit a més de 100 països gràcies a la segona generació, que ha liderat l'expansió internacional. Avui, Josper continua inspirant les cuines més prestigioses del món, amb els valors de passió, innovació i compromís familiar que la van fer única.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: