Troba la teva recepta

Quatre parades i botigues on podem gaudir de llegums cuits

Preneu nota d'aquestes adreces on encara els preparen com abans!

FERRAN CALDÉS

05/02/2019

El llegum cuit és una singularitat fruit de la industrialització. Quan les dones es van incorporar a les fàbriques, el temps que tenien per cuinar es va reduir. Les botigues de llegums hi van posar la solució. Més de cent anys després, encara en gaudim.

01 Montero

Montero Enrique Marco

Menjars casolans Montero

Esteban Montero coneix els llegums des de fa molt de temps. Abans d’obrir aquesta parada —una de les més concorregudes del Mercat de Sants—, ja havia treballat en una botiga de llegums, i, el 1996, va decidir establir-se pel seu compte. A poc a poc, els llegums cuits van anar tenint companyia, a l’aparador, i cada vegada hi han anat incorporant més plats preparats, ja que “la gent ens ho demanava”. Tot ho cuinen ells i en un dia normal poden arribar a vendre fins a 1.000 racions de menjar preparat i de llegums cuits. 

Per Montero, la clau de l’èxit és cuinar els llegums com ho faries a casa, ja que d’aquesta manera la gent veu el benefici respecte als llegums que es venen envasats. El llegum més venut en aquesta parada és el cigró, tot i que les llenties també tenen força demanda.

  • Montero. Mercat de Sants, parades 45, 46, 53 i 54. Barcelona. Tel. 93 491 28 46. 

02 El Neguit III

El Neguit III Enrique Marco

El Neguit III

Darrere el taulell d’aquesta parada de davant del Mercat de Santa Eulàlia, a l’Hospitalet de Llobregat, trobareu Elvira Ferré i la seva filla, Mireia López. El negoci va obrir les portes fa 63 anys, i, als llegums cuits, hi han anat afegint altres productes, com els embotits i els formatges gurmet. El nom fa referència al que tenia la casa dels besavis de l’Elvira, Can Neguit, i el número que l’acompanya és la tercera generació, la del seu pare, que va posar en marxa el negoci. Tot ho cuinen a la botiga i l’estrella són els cigrons, “ja que costen més de coure a casa i els clients prefereixen comprar-los cuits per estalviar temps”, expliquen.

  • El Neguit III Pareto, 33. L’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Tel. 93 331 45 93 /// 

03 Bonavista

Bonavista Enrique Marco

Bonavista

Aquesta botiga del barri barceloní de Gràcia té més de cent anys d’història, i Neus Castelló n’és la propietària des de fa 32 anys, quan en va agafar el traspàs. Els llegums cuits són els protagonistes d’un mostrador on també trobareu plats cuinats, com espinacs amb cigrons, patata i mongeta tendra i arròs, croquetes, crestes i ous durs. Cada dia cuinen aquests ingredients a la botiga per posar-los a disposició de la clientela, que es decanta, sobretot, pels cigrons, a l’hivern, i per les llenties, a l’estiu. “A l’hivern, amb els guisats i els plats de cullera venem molts cigrons, però a l’estiu puja força la demanda de llenties, ja que molta gent les afegeix a les amanides”, explica Neus Castelló. No hi trobareu tanta varietat de plats preparats com en altres botigues, però de llegums n’hi ha per triar i remenar!

  • Bonavista. Bonavista, 27. Barcelona.Tel. 93 217 72 95. 

04 Casa Miliu

Casa Miliu Enrique Marco

Casa Miliu

El 1862, la família d’Emili Puchal va obrir una botiga de llegums al barri del Poblenou de Barcelona, i, a mitjan segle XX, es va instal·lar al mercat del barri. Van començar venent llegums i gra sec, i més endavant van començar a fer llegums cuits. 

El llegum cuit va ser el precedent del que ara són els plats preparats. Primer eren receptes com les llenties estofades, les mongetes i els cigrons amb capipota, però a poc a poc han anat incorporant altres propostes, més enllà dels llegums. 

Emili Puchal explica que cadascú té els seus trucs per coure els llegums i que, en el seu cas, encara fa servir algunes tècniques del seu besavi. A més del Mercat del Poblenou, Casa Miliu té parada al Mercat de la Barceloneta.

  • Casa Miliu. Mercat del Poblenou, parades 24-28. Barcelona. Tel. 93 225 29 11.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

22 abr

Taller 'Cuina de mercat amb productes de temporada'

Sou uns cuinetes? Us agrada descobrir nous plats? Taller de cuina de mercat, amb productes de temporada i plats...

24 abr

Taller 'Cuina fàcil de primavera'

Les noves temporades s'han d'aprofitar per cuinar noves receptes o per tornar a plats deliciosos que trobàvem...

25 abr

Cicle de Sopars 'El Peix a la Cuina Mediterrània'

El Museu Marítim de Barcelona, juntament amb el restaurant Norai, la cooperativa Cap a mar, la revista CUINA...

25 abr

Taller 'Menú fruiter: receptes dolces i salades amb fruites'

Les fruites són riques en vitamines, aigua, fibra, i són naturalment dolces, de manera que ens poden...

Portada 226

BOJOS PER LES PATATES FREGIDES!

  • Esmorzars de forquilla
  • Sense res que hi sobri, sense res que hi falti

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto