Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

4 consells sobre els calçots

Us expliquem quins trobareu al mercat, com els podeu preparar, conservar i reaprofitar (si és que no us els acabeu!)

11/01/2022

És època de calçots. En voleu fer a casa i no sabeu com conservar-los o cuinar-los? Seguiu llegint.

01 IGP Calçot de Valls

IGP Calçot de Valls

Els calçots que trobareu al mercat

Tot i ser un producte estrella arreu del territori català, el calçot té el seu origen al Camp de Tarragona, concretament a Valls, l’única regió que compta amb una Indicació Geogràfica Protegida d’aquesta hortalissa. Aquest segell assegura que aquests calçots són de qualitat, conreats i collits a la zona que marca l’IGP i elaborats per productors catalans. Tot i així arreu del territori català hi ha molts productors que no tenen cap segell i també tenen un producte de qualitat extrema, com per exemple el Baix Llobregat i Gallecs.

02 Calçots

Calçots

Conservació

Perquè els calçots es mantinguin, no calen unes condicions de conservació massa exigents. Tot i així, cal tenir en compte que tenen molta més presència d’aigua que la ceba convencional i, per tant, es fan malbé molt abans. Us recomanem que no els conserveu molt temps i que, quan els compreu, no els estireu més d’una setmana.

Aquest producte el trobareu sempre fresc al mercat perquè no es pot emmagatzemar en massa dins dels grans magatzems a causa de l'elevadíssim risc de que es podreixi, i això vol dir que quan l'aneu a comprar fa poc que l'han collit.

03 Calçots arrebossats

Calçots arrebossats

Tècniques i maneres de cuinar-lo

L’elaboració tradicional del calçot demana foc viu, si pot ser de fusta de cep. Per molts us resulta complicat dur a terme aquest muntatge a casa per manca d’espai, però tenim bones notícies perquè això no sigui un problema: podeu utilitzar el forn o els fogons oberts al màxim per escalivar els calçots! També podeu fer servir altres tècniques més enllà de la tradicional i que us quedin ben bons: arrebossats a una tempura molt suau i cruixent o bé com a base d’un sofregit aprofitant la subtilesa del producte.

04

Com reaprofitar-los, si no us els acabeu

En l'hipotètic cas de que us en sobressin... els podeu guardar pelats i cuits a la nevera tal i com es fa amb la típica escalivada de pebrots i albergínies. Així quan ho desitgeu, podeu escalfar-los al microones i menjar-los com us vinguin més de gust.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: