Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

4 consells sobre els calçots

Us expliquem quins trobareu al mercat, com els podeu preparar, conservar i reaprofitar (si és que no us els acabeu!)

11/02/2020

És època de calçots. En voleu fer a casa i no sabeu com conservar-los o cuinar-los? Seguiu llegint.

01 IGP Calçot de Valls

IGP Calçot de Valls

Els calçots que trobareu al mercat

Tot i ser un producte estrella arreu del territori català, el calçot té el seu origen al Camp de Tarragona, concretament a Valls, l’única regió que compta amb una Indicació Geogràfica Protegida d’aquesta hortalissa. Aquest segell assegura que aquests calçots són de qualitat, conreats i collits a la zona que marca l’IGP i elaborats per productors catalans. Tot i així arreu del territori català hi ha molts productors que no tenen cap segell i també tenen un producte de qualitat extrema, com per exemple el Baix Llobregat i Gallecs.

02 Calçots

Calçots

Conservació

Perquè els calçots es mantinguin, no calen unes condicions de conservació massa exigents. Tot i així, cal tenir en compte que tenen molta més presència d’aigua que la ceba convencional i, per tant, es fan malbé molt abans. Us recomanem que no els conserveu molt temps i que, quan els compreu, no els estireu més d’una setmana.

Aquest producte el trobareu sempre fresc al mercat perquè no es pot emmagatzemar en massa dins dels grans magatzems a causa de l'elevadíssim risc de que es podreixi, i això vol dir que quan l'aneu a comprar fa poc que l'han collit.

03 Calçots arrebossats

Calçots arrebossats

Tècniques i maneres de cuinar-lo

L’elaboració tradicional del calçot demana foc viu, si pot ser de fusta de cep. Per molts us resulta complicat dur a terme aquest muntatge a casa per manca d’espai, però tenim bones notícies perquè això no sigui un problema: podeu utilitzar el forn o els fogons oberts al màxim per escalivar els calçots! També podeu fer servir altres tècniques més enllà de la tradicional i que us quedin ben bons: arrebossats a una tempura molt suau i cruixent o bé com a base d’un sofregit aprofitant la subtilesa del producte.

04

Com reaprofitar-los, si no us els acabeu

En l'hipotètic cas de que us en sobressin... els podeu guardar pelats i cuits a la nevera tal i com es fa amb la típica escalivada de pebrots i albergínies. Així quan ho desitgeu, podeu escalfar-los al microones i menjar-los com us vinguin més de gust.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

26 set

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

27 set

Tastos al celler Albet i Noya

Els diumenges d’agost i setembre, el celler ofereix Tastos Varietals on cada dia es tractarà una...

30 set

Tallers gastronòmics de tardor al CC Sagrada Família

La temporada de tardor dels tallers del Centre Cívic Sagrada Família, de Barcelona, arriba carregada...

18 set - 04 oct

11a Mostra de Cuina Menorquina

Fins al 4 d'octubre, una vintena de restaurants de Menorca participen en la Mostra de Cuina Menorquina 2020....

Portada Cuina 242

BOJOS PER LES CROQUETES!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Anna Payet

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto