Troba la teva recepta

5 aliments amb ferro

Llenties, musclos, espinacs, escopinyes, carn vermella... són productes rics en ferro i ajuden a combatre diversos problemes de salut com l'anèmia. Coneixeu-ne tots els secrets!

CUINA.CAT

17/12/2018
01 Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton

Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton Becky Lawton

Musclos

Ja els apreciaven els romans, que n'eren uns grans consumidors i, pel que sembla, havien après a conservar-los. No va ser, però, fins al 1235 que un irlandès, Patrick Walton, va posar en marxa el cultiu de muscleres, inicialment simples estaques a partir de larves. Majoritàriament pertanyen a l'espècie 'Mytilus galloprovincialis', que, a les costes atlàntiques, ha substituït l'original 'Mytilus edulis'. La seva carn pot presentar dues tonalitats, la més ataronjada de les quals correspon a la femella, amb uns fils que recorden l'espart i que el musclo fa servir per adherir-se a les roques. Segregats des d'una part del seu cos, no s'haurien d'arrencar abans de la cocció, per mantenir-los intactes.

02 Berberechos

Berberechos

Escopinyes

Nom dels bivalves cardítids, amb les valves corbades que donen aparença de cor a la petxina tancada, però que sol reservar-se per l'espècie que abunda a les nostres peixateries, asimètrica, de mida menor i amb les nervadures menys pronunciades que l'altre membre conegut del grup, la petxina de Montserrat. Viu enterrada a la sorra i filtra l'aigua, de la qual obté el plàncton, raó que obliga a sotmetre-la a un purgat per eliminar-ne les restes de sorra o llot que pugui acumular. Culinàriament, la preparació bàsica és la cocció al vapor, aprofitant l'aigua que reté i just perquè obri les valves. Hi ha qui les prepara a la planxa o les incorpora a algun arròs o suquet, pel gust que aporten.

03 Espinacs

Espinacs

Espinacs

Els espinacs aporten energia, són rics en ferro i uns excel·lents antioxidants. Són una verdura originària de l'antiga Pèrsia que va ser desconeguda pels clàssics. Els àrabs la van portar a Europa a través de la península Ibèrica, i ràpidament va passar a ser apreciada a Itàlia, d'on Caterina de Mèdici la va portar a França i la va popularitzar en casar-se amb Enric II. L'espinac, que es pot consumir cuit o, si les fulles són joves, cru, com a amanida, demana una rentada curosa abans de posar-lo al foc i sense deixar-lo en remull. Combina molt bé amb la llet i derivats, que n'atenuen l'acidesa natural que recomana el consum immediat, un cop cuit. Una cocció que cal fer ràpidament i sense gaire aigua, per evitar que se'n dissipi el sabor. És recomanable incorporar-lo al final de les elaboracions. També combina de manera excel·lent amb els ous.

04 Ensalada de lentejas con endibia roja

Ensalada de lentejas con endibia roja Becky Lawton

Llenties

Llegum marginat a la nostra cuina habitual, tot i la difusió que té en la cuina de l'Àsia central, d'on sembla ser originari, i el Pròxim Orient. A l'Índia, on rep el nom de 'dhal', es conrea en varietats de diversos colors i mida menor, i es ven sencera o sense pell. El més tradicional és cuinar-les amb arròs, molt habitual al País Valencià. Hi ha dos tipus de llenties, una de petita i cocció més curta i una de més grossa, la tradicional de casa nostra. 

05 filetes carne vermellaC

filetes carne vermellaC

Carn vermella

Bou, vaca i cavall. Aquests tres animals són de carn vermella. Els animals de caça i algunes parts del porc i el xai, en animals madurs, també ho són, i són importants, no imprescindibles, en l'alimentació per la seva aportació de ferro i vitamina B12. Habitualment, com més vermella és la carn més ferro té, aquest és el component característic. Les carns de caça precisament són les que en tenen més. Aquells que pateixen gota han d'anar amb compte amb el consum de carn vermella, ja que els purins que conté incrementen la producció d'àcid úric. A la cuina, es pot consumir crua, si es té cura de la higiene, i cuita, l'opció més recomanable per evitar problemes. Per comprar-la de bona qualitat, millor anar a botigues especialitzades en què us puguin aconsellar. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

19 gen

Visita guiada al Vinseum

Cada tercer dissabte de mes, a les 12 h, el Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) ofereix una visita guiada a...

19-20 gen

Mostra gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts

Coincidint amb la 35a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, Sant Vicenç dels Horts acull la...

20 gen

Fira del Fesol 2019

A Catalunya, per Sant Antoni se celebren moltes fires, i una de les més destacades és la de Santa Pau,...

20 gen

Festa de l’Oli i l’Oliva 2019

Al gener, Ullastrell celebra una festa amb tota mena d’activitats al voltant del món de l’oli...

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto