CUINA.CAT
07/11/2019Sabem que és un lloc comú, però és gairebé inevitable no parlar dels espinacs sense citar Popeye, aquell mariner que en tenia prou amb una dosi per ser invencible. L'efecte, només comparable al de la poció màgica de l'Astèrix, es devia, presumptament, a l'altíssim contingut en ferro dels espinacs. Però això només era un mite, ja que ni les vinyetes de Popeye feien referència explícita al ferro ni els espinacs en tenen gaire si els comparem amb altres hortalisses. Això sí, són una font molt destacada de vitamina C (sempre que no estiguin massa cuits), de vitamina A i de fibra. Són un aliment molt saludable i amb moltes aplicacions gastronòmiques. Les provem?
Turbot amb espinacs a la catalana Becky Lawton
El turbot és un peix pla, molt semblant al rom, de carn ferma i gustosa. Potser no és l'opció més favorable per a les vostres butxaques, però a canvi us aportarà una experiència gastronòmica memorable i unes qualitats nutricionals molt a tenir en compte. I és que és un aliment ric en vitamines hidrosolubles i en minerals com el magnesi i el fòsfor.
Creps d’espinacs, panses i pinyons
Les creps es poden acompanyar amb tota mena d'ingredients: siguin dolços o salats, el resultat acostuma a ser boníssim. En aquesta recepta, us proposem farcir-les amb uns espinacs fets a la manera catalana, amb panses i pinyons. Aquí, contravenint la recepta més dogmàticament tradicional, hi afegim una mica de crema de llet que hi aportarà un toc cremós.
Saltat d'espinacs Becky Lawton
Aquesta recepta és 100% vegana, saludable, lleugera i, a més, admet cert marge per a la improvisació. La cúrcuma, les cinc espècies xineses (una per cada sabor), el romaní i els cardamoms li atorguen un sabor molt aromàtic. També hi posem quinoa, una font molt notable de proteïnes d'alt valor biològic que hauria de ser indispensable en qualsevol dieta vegetariana.
Braç d'espinacs, salmó i formatge
Per elaborar aquest plat tan nutritiu us caldran pocs ingredients: espinacs, nata líquida, crema de formatge, ous i salmó fumat. Segurament el punt més complex de l'elaboració serà el muntatge, tot i que tampoc hi hauríeu de tenir gaires problemes. Heu de disposar-ho tot sobre paper film, enrotllar-ho i deixar-ho dues hores a la nevera.
Crestes de formatge, mató i espinacs
Una vegada més queda demostrat que els espinacs i els productes làctics formen una combinació molt interessant. Més amunt us proposàvem una recepta de creps; fèiem la massa amb farina, llet i ou. En aquest cas, també utilitzarem farina i ou, però, en comptes de llet, hi posarem mantega. El resultat serà menys esponjós i més consistent.
Sopa de moniato i espinacs
Una recepta que ens evoca la tardor. El moniato, com ja deveu saber, és un tubercle més dolç que la patata (en alguns idiomes se l'anomena 'patata dolça') que ajuda a depurar el fetge i millora la salut de la pell i la vista. Per completar la sopa, també hi posem ceba, un tros de pebrot i una branca d'api, que sempre aporta als plats un sabor molt singular.
Perdiu en escabetx suau, ceps i espinacs
És probable que la millor manera d'elaborar la perdiu sigui en escabetx, per al qual farem servir cebes, pastanagues, porros, alls, herbes aromàtiques i vinagre. A l'hora de comprar les perdius, cal tenir en compte que els exemplars de caça tenen menys greix que els exemplars de granja, que acostumen a presentar una carn més tendra.
Canelons d'espinacs
Vet aquí uns canelons que tenen la particularitat de no estar fets amb pasta. A l'hora de construir-los, seria convenient que disposéssiu d'un aparell manual per fer sushi. Els acompanyem amb tomàquets secs i ceba caramel·litzada, marinada amb salsa de soja i atzavara, que és un edulcorant.
Chipirones salteados con pasta fresca y espinacas baby
Aquest plat té una mica de tot: calamarsons, que tenen un alt contingut de iode; pasta fresca, rica en hidrats de carboni, i espinacs, les virtuts dels quals ja hem presentat al text introductori d'aquest receptari. La cansalada de porc ibèric hi aportarà un toc de muntanya molt atractiu.
Rosbif d'ànec
Per fer aquest rosbif, necessitarem dos magrets d'ànec, uns filets de carn magra que tallem del pit de l'animal encebat. Fem la salsa a partir d'un brou fosc, elaborat amb ossos d'ànec, vi ranci, vi negre i bresa (pastanaga, porros, ceba, api...). La citronel·la servirà per refrescar aquest plat tan contundent.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: