Troba la teva recepta

Com congelar correctament els aliments

Us donem pautes a seguir i desmuntem alguns mites al voltant de la congelació

CUINA.CAT

09/09/2019
01 Recipients per congelar

Recipients per congelar

Els recipients idonis

Primerament, si heu decidit guardar un aliment al congelador cal saber que no es pot introduir dins de l'electrodomèstic sense cap tipus de protecció. Per tal que la congelació no faci malbé el producte, és necessari guardar-lo dins d'un recipient o bossa de plàstic que s'hagi fabricat per aguantar aquest procés, cosa que s'ha de mirar a l'hora de comprar-lo.

02 Carn congelada

Carn congelada

Temps de congelació

La congelació va de meravella quan volem conservar aliments durant molt de temps. Però, de quant de temps estem parlant? Això depèn del tipus d'aliment i del congelador que tinguem a casa: els bistecs poden estar entre 6 i 12 mesos; el pollastre aguanta un any sencer, i el peix, només 3 mesos.

Per tal de saber quant de temps porta un àpat en el nostre congelador, podem escriure la data en què el vam guardar. Per altra banda, s'aconsella congelar els aliments com abans millor, ja que el producte serà més fresc i durant la congelació es mantindrà la qualitat. A més, heu de tenir en compte que no tots els aliments són vàlids per congelar, ja que alguns es poden fer malbé dins de l'electrodomèstic.

03 Peix a la nevera

Peix a la nevera

A l'hora de descongelar

La descongelació també té el seu entrellat i potser ho esteu fent malament, cosa que pot afectar, fins i tot, la vostra salut. És poc recomanable descongelar els aliments a temperatura ambient, ja que els bacteris, adormits a causa de la congelació es desperten de mica en mica i es troben en un entorn idoni per multiplicar-se. Tampoc s'ha de deixar l'aliment en aigua calenta o al sol, ja que trencaríem la cadena del fred.

La opció més idònia és col·locar el producte congelat dins de la nevera la nit abans del seu consum, així es descongela sense cap problema i els bacteris no es desenvolupen. Quant a l'ús del microones, no hi ha cap problema, tot i que sovint l'aliment es descongela de manera desigual.

04 Carn crua

Carn crua

Aliments ja descongelats

A vegades ens trobem davant la problemàtica que ens agradaria tornar a congelar un aliment que ja hem descongelat. Doncs això no hauria de fer-se mai, ja que els bacteris es multipliquen molt ràpidament i no s'assegura el bon estat del producte. Tot i així, hi ha un pla B: cuinar-lo. D'aquesta manera, matem els bacteris que s'hagin desenvolupat i podem tornar a posar l'aliment dins del congelador, però ja cuinat.

05 Nevera buida

Nevera buida

Talls elèctrics

Potser alguna vegada heu sentit dir que quan hi ha un tall elèctric s'han de llençar tots els aliments que hi havia al congelador. Doncs això és, en part, una llegenda. Si el tall ha sigut curt, significa que els aliments no han patit massa, ja que continuaran congelats. Sempre s'ha de revisar que els productes tinguin cristalls de gel i estiguin durs, cosa que indica que encara no s'han fet malbé. 

Es diu que un bon congelador pot estar fins a 6 o 8 hores sense llum i els aliments del seu interior no es descongelen. Així que no patiu si teniu un tall elèctric a casa, però eviteu obrir molts cops la porta de l'electrodomèstic, ja que perdrà el fred que manté els aliments conservats.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

15 nov

Concerts als cellers modernistes: Cooperativa de Sarral

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i alguns cellers modernistes del projecte 'Muntanyes modernistes'...

16 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

14 oct - 17 nov

II Sants fa Xup Xup

Des del 14 d'octubre fins el 17 de novembre, 19 establiments dels barris de Sants i Hostafrancs s'uneixen per engegar...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto