Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com congelar correctament els aliments

Us donem pautes a seguir i desmuntem alguns mites al voltant de la congelació

CUINA.CAT

09/09/2019
01 Recipients per congelar

Recipients per congelar

Els recipients idonis

Primerament, si heu decidit guardar un aliment al congelador cal saber que no es pot introduir dins de l'electrodomèstic sense cap tipus de protecció. Per tal que la congelació no faci malbé el producte, és necessari guardar-lo dins d'un recipient o bossa de plàstic que s'hagi fabricat per aguantar aquest procés, cosa que s'ha de mirar a l'hora de comprar-lo.

02 Carn congelada

Carn congelada

Temps de congelació

La congelació va de meravella quan volem conservar aliments durant molt de temps. Però, de quant de temps estem parlant? Això depèn del tipus d'aliment i del congelador que tinguem a casa: els bistecs poden estar entre 6 i 12 mesos; el pollastre aguanta un any sencer, i el peix, només 3 mesos.

Per tal de saber quant de temps porta un àpat en el nostre congelador, podem escriure la data en què el vam guardar. Per altra banda, s'aconsella congelar els aliments com abans millor, ja que el producte serà més fresc i durant la congelació es mantindrà la qualitat. A més, heu de tenir en compte que no tots els aliments són vàlids per congelar, ja que alguns es poden fer malbé dins de l'electrodomèstic.

03 Peix a la nevera

Peix a la nevera

A l'hora de descongelar

La descongelació també té el seu entrellat i potser ho esteu fent malament, cosa que pot afectar, fins i tot, la vostra salut. És poc recomanable descongelar els aliments a temperatura ambient, ja que els bacteris, adormits a causa de la congelació es desperten de mica en mica i es troben en un entorn idoni per multiplicar-se. Tampoc s'ha de deixar l'aliment en aigua calenta o al sol, ja que trencaríem la cadena del fred.

La opció més idònia és col·locar el producte congelat dins de la nevera la nit abans del seu consum, així es descongela sense cap problema i els bacteris no es desenvolupen. Quant a l'ús del microones, no hi ha cap problema, tot i que sovint l'aliment es descongela de manera desigual.

04 Carn crua

Carn crua

Aliments ja descongelats

A vegades ens trobem davant la problemàtica que ens agradaria tornar a congelar un aliment que ja hem descongelat. Doncs això no hauria de fer-se mai, ja que els bacteris es multipliquen molt ràpidament i no s'assegura el bon estat del producte. Tot i així, hi ha un pla B: cuinar-lo. D'aquesta manera, matem els bacteris que s'hagin desenvolupat i podem tornar a posar l'aliment dins del congelador, però ja cuinat.

05 Nevera buida

Nevera buida

Talls elèctrics

Potser alguna vegada heu sentit dir que quan hi ha un tall elèctric s'han de llençar tots els aliments que hi havia al congelador. Doncs això és, en part, una llegenda. Si el tall ha sigut curt, significa que els aliments no han patit massa, ja que continuaran congelats. Sempre s'ha de revisar que els productes tinguin cristalls de gel i estiguin durs, cosa que indica que encara no s'han fet malbé. 

Es diu que un bon congelador pot estar fins a 6 o 8 hores sense llum i els aliments del seu interior no es descongelen. Així que no patiu si teniu un tall elèctric a casa, però eviteu obrir molts cops la porta de l'electrodomèstic, ja que perdrà el fred que manté els aliments conservats.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: