Consells de cuina La Vanguardia

Com deshidratar aliments a casa

Aprenem els diversos procediments per aplicar aquesta tècnica i en descobrim els avantatges

Llaminadures naturals deshidratades

Llaminadures naturals deshidratades

Una de les maneres de prolongar la vida útil dels aliments és extreure'n la major quantitat d'aigua possible. D'aquesta manera, impedim que s'hi puguin reproduir microbis que afavoririen la deterioració del producte. És un sistema de conservació que ja s'utilitzava al neolític i que s'ha perfeccionat en les darreres dècades gràcies als avenços tecnològics. Existeixen sobretot tres processos per reduir o eliminar la presència de líquids, que detallem tot seguit.

  • La deshidratació és el mètode més higiènic i regular. Es duu a terme de manera artificial, mitjançant processos industrials.
  • La dessecació és un procés natural que aprofita l'acció del sol, del foc o fins i tot de la sal per eliminar l'aigua que contenen els aliments.
  • La liofilització és un sistema que requereix congelar l'aliment per, posteriorment, extreure'n l'aigua al buit. Transforma el gel directament en vapor d'aigua, sense passar abans per l'estat líquid.
  • A banda d'estabilitzar els aliments per conservar-los durant molt de temps, aquests processos comporten molts avantatges. Com que la dimensió dels aliments es redueix, són més fàcils de transportar i emmagatzemar. D'altra banda, conserven bona part de les seves propietats nutritives i el seu sabor s'intensifica.
  • Es poden deshidratar la majoria d'aliments: la fruita, la verdura, el cafè, la llet, el peix, la carn, el marisc, les espècies, les fulles, les flors, les llavors, els grans... En restauració, és habitual deshidratar productes per fer cruixents. També es fan servir molts liofilitzats i deshidratats, com ara el plàncton, la llet en pols o les algues.
  • Alguns aliments necessiten que se'ls rehidrati per fer-los servir. D'altres ja han assolit les característiques ideals a través del procés de deshidratació.
  • Si voleu deshidratar aliments a casa, els heu de deixar durant moltes hores al forn a uns 40 ºC. Per fer boca, us deixem una recepta de llaminadures naturals deshidratades!

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

26 jun

Vespres al Mercat de la Terra 2018

Els Mercats de la Terra passen a celebrar-se, durant els mesos de juny i juliol, els dimarts de 17.30 a 22 h. Deixant...

27 jun

VII Revetlles d’Estiu amb Musclos i Cava als mercats de Barcelona

El Mercat de Sant Antoni donarà el tret de sortida, el dia 22 de juny, a la setena edició de Revetlles...

28 jun

Secret Foodie Society 2018

Secret Foodie Society planteja una experiència gastronòmica ben peculiar. Una experiència immersiva...

28 jun

Cicle de Sopars 'El mar va a la muntanya'

El Museu Marítim de Barcelona acull 'El mar va a la muntanya', un nou cicle gastronòmic per posar en...

PortadaJuliol217

ALVOCAT. PER QUÈ ENS TORNA BOJOS?

  • Recuperem la vida de mercat
  • El marisc de Galícia s'apodera de les Gavarres

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto