Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Decàleg del plàtan

Tot el que heu de saber de la fruita preferida de Mowgli

El plàtan, una fruita sensacional

El plàtan, una fruita sensacional Anna Garcia Frigola

El plàtan és una de les fruites més consumides del món, gràcies a la comoditat de consum que ofereix: només cal pelar-lo per gaudir de la seva polpa dolça, de color blanc grogós. De plàtans en podem adquirir tot l’any. Per saber-ne una mica més, us donem deu punts imprescindibles sobre el plàtan.

  1. Al mercat. Si l’heu de triar, millor quan comenci a estar ben madur, amb alguna taca negra a la pela. Com més madur, més dolç.

  2. A la cuina. Podeu gaudir del plàtan cru, però també és apte per coure'l. Se’n poden fer purés, saltar-lo, fregir-lo, arrebossar-lo, fer-lo a la graella o al forn, fer-ne batuts, mousses, gelats, pastissos, flams...

  3. La mida. Quan parlem del plàtan, sovint ens referim al plàtan petit canari, molt dolç i tou, però també tenim la banana, de mida més gran, els miniplàtans i fins i tot el plàtan verd o mascle, no apte per menjar cru, sinó per fer-ne xips o patacones.

  4. Calòric. El plàtan destaca perquè té molts hidrats de carboni, amb la qual cosa té un valor calòric alt. Els plàtans són rics en potassi, magnesi, àcid fòlic, fibra i sucres.

  5. Amb salat. El plàtan serveix tant en la cuina dolça com en la salada, ja que acompanya molt bé, per exemple, la carn de porc, arrossos i amanides, tant cru com saltat, arrebossat o fregit.

  6. Amb dolç. Combina molt bé amb altres fruites, amb la fruita seca, el iogurt i la xocolata. Per això se’n fan moltes postres i esmorzars: barrejat amb musli, nous i iogurt, per exemple, funciona com un esmorzar completíssim.

  7. Atenció! Heu de tenir en compte que, quan el pelem, el plàtan s’oxida fàcilment; per tant, o el consumim a l’instant o el podem fregar amb una mica de llimona, per evitar-ne l’oxidació.

  8. Fibrós. Si el plàtan és verd i en volem fer un puré o saltar-lo per consumir-lo fred més tard, hem de vigilar, ja que la fibra que té fa que quedi molt pres, com una gelatina, cosa que pot fer que no quedi com volíem per al plat.

  9. A casa. Un cop a casa, els hem de deixar fora de la nevera, ja que si els posem a dins es tornen negres de seguida (podem evitar-ho embolicant-los amb paper d’alumini). Que tinguin puntets negres a la pela no n'afecta gens la qualitat.

  10. Emulsionant. Gràcies al poder emulsionant, podem substituir la patata o l’ou en algunes elaboracions (si sou vegans) com per exemple per fer-ne una maionesa amb base plàtan (fent en aquest cas d’ou) i muntant la maionesa de plàtan amb l’oli o uns bunyols substituint la patata per plàtan.

I, si voleu descobrir algunes receptes amb plàtans, us en proposem tot un receptari!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: