Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 receptes amb plàtan

Una de les fruites tropicals més populars

POL MARTÍN DE HARO

16/04/2021

El plàtan és una de les fruites més consumides del món, gràcies a la comoditat de consum que ofereix: només cal pelar-lo per gaudir de la seva polpa dolça, de color blanc grogós. Si l'heu de triar, millor quan comenci a estar ben madur, amb alguna taca negra a la pela. Com més madur, més dolç. Podem gaudir del plàtan cru, però també és apte per coure'l. Se'n poden fer purés, saltar-lo, fregir-lo, arrebossar-lo, fer-lo a la graella o al forn, fer-ne batuts, mousses, gelats, pastissos, flams...

01 Pintada en escabetx

Pintada en escabetx

Pintada en escabetx, plàtan i espècies

Un plat que pot semblar estrany, però que segueix tots els passos de la tradició de l'escabetx; en aquesta ocasió, de pintada, que us recomanem que, quan la demaneu al carnisser, us doni els quarts desossats. A més, és important posar sal i pebre acabat de moldre dins de la carn. Pel que fa al plàtan, millor que sigui madur per poder fer una bona crema, que sigui saborosa. Si fos verd, i volguéssiu fer un puré, heu de vigilar, ja que la fibra que té fa que quedi molt pres, com una gelatina, cosa que pot fer que no quedi com volíeu per al plat.

02 Gelat de plàtan

Gelat de plàtan Gemma Clofent

Gelat de plàtan

Ara que arriba la calor res millor que aquest gelat que us proposa Gemma Clofent. És fàcil de preparar, divertit i ideal per als nens. Això sí, el plàtan destaca perquè té molts hidrats de carboni, amb la qual cosa té un valor calòric alt. Els plàtans són rics en potassi, magnesi, àcid fòlic, fibra i sucres. Així doncs, mireu de no abusar-ne. Encara que amb aquest refrescant i saborós gelat serà difícil no fer-ho...

03 Pastís de plàtan, dàtils i avellanes amb crema de formatge

Pastís de plàtan, dàtils i avellanes amb crema de formatge

Pastís de plàtan, dàtils i avellanes amb crema de formatge

Quan parlem del plàtan, sovint ens referim al plàtan petit canari, molt dolç i tou, però també tenim la banana, de mida més gran. Podem fer servir els dos per preparar aquest pastís que combina el dolç més intens dels dàtils amb el salat de les avellanes i la crema de formatge. Aquesta recepta de Paula Casanova és digna d'un restaurant de categoria i visualment us cridarà molt l'atenció. Podeu afegir una làmina cruixent de plàtan per acompanyar la crema, i teniu l'opció de comprar-la preparada o poder fer-la a casa amb plàtan verd o mascle, no apte per menjar cru, sinó per fer-ne xips o patacones.

04 Vieires al pastor amb ceba vermella i salsa de Jamaica

Vieires al pastor amb ceba vermella i salsa de Jamaica

Vieires al pastor amb ceba vermella i salsa de Jamaica

El plàtan serveix tant en la cuina dolça com en la salada, ja que acompanya molt bé, per exemple, la carn de porc, arrossos i amanides; tant cru com saltat, arrebossat o fregit. En aquesta ocasió serà el complement d'unes vieires al pastor, recepta mexicana que combina vegetals, colors i un toc picant gràcies a les espècies i el xili havaner.

05 Crep de cacau, xocolata i plàtan

Crep de cacau, xocolata i plàtan Gemma Clofent

Crep de cacau, xocolata i plàtan

En un bon àpat francès, no hi poden faltar les postres més icòniques de la Gàl·lia, la crep. Aquesta recepta de Gemma Clofent és ideal per als amants del dolç, especialment, la xocolata, que combina a la perfecció amb fruites com la maduixa o el plàtan. Aquest últim es va estendre a les zones càlides de tot el món a principis del segle XX, amb la millora del transport, quan el plàtan es va popularitzar arreu i va passar a ser un recurs permanent del nostre rebost, gràcies a la producció contínua i a la millora dels processos de maduració i conservació. Mentre que als països tropicals certes varietats de plàtan han entrat a la cuina, a casa nostra el consum sol ser directe, amb certs usos en pastisseria.

06 Batut de figues, plàtan i quefir

Batut de figues, plàtan i quefir

Batut de figues, plàtan i quefir

El plàtan combina molt bé amb altres fruites, amb la fruita seca, el iogurt i la xocolata. Per això se'n fan moltes postres i esmorzars: barrejat amb musli, nous i iogurt, per exemple, funciona com un esmorzar completíssim. En aquest sentit, us convidem a preparar un batut amb figues i plàtan, que porta llet –de vaca, cabra o ovella– i que complementareu amb el quefir, un producte làctic que s'obté per la fermentació de llet, habitualment sencera, fruit de l'acció conjunta d'una mescla de llevats i bacteris. Endolcit amb mel, el quefir és originari de la regió caucàsica i té una àmplia difusió a l'Europa de l'Est, on se sol considerar un agent afavoridor de la longevitat.

07 Sopa freda de tomàquet amb ceba, col i plàtan / Becky Lawton

Sopa freda de tomàquet amb ceba, col i plàtan / Becky Lawton

Sopa freda de tomàquet amb ceba, col i plàtan

De plàtans, en podem adquirir tot l'any. Un cop a casa, els hem de deixar fora de la nevera, ja que, si els posem a dins, es tornen negres de seguida (podem evitar-ho embolicant-los amb paper d'alumini). Així i tot, que tinguin puntets negres a la pela no n'afecta gens la qualitat. De fet, els podeu aprofitar per triturar-los amb el tomàquet i les altres verdures, fins a obtenir una textura líquida, que amanireu amb vinagre, sal i pebre. El resultat serà una sopa freda i refrescant, estil gaspatxo, a la qual afegireu unes broquetes amb plàtan, pebrot i api. Una alternativa saludable per als dies de calor.

08 'Chupa Chups' de plàtan arrebossat amb mel i ametlla

'Chupa Chups' de plàtan arrebossat amb mel i ametlla Becky Lawton

'Chupa Chups' de plàtan arrebossat amb mel i ametlla

Aquesta recepta pensada per als més petits de casa us proposa menjar els plàtans al natural però untant-los amb mel i arrebossant-los amb ametlles, que, prèviament, haureu torrat al forn. Us recomanem que deixeu que els vostres fills untin els plàtans amb la mel i els arrebossin amb l'ametlla. Peleu els plàtans just un moment abans de consumir-los per evitar que s'oxidin i es posin negres. Hem de tenir en compte que els plàtans, un cop pelats, s'oxiden fàcilment; per tant, o el consumim a l'instant o el podem fregar amb una mica de llimona, per evitar-ne l'oxidació.

09 Pastís de plàtan

Pastís de plàtan Becky Lawton

Pastís de plàtan vegà

Apte per a vegans, el mundialment conegut com a 'banana bread' us recordarà un pa de pessic de tota la vida, és a dir, un pastís esponjós i saborós. És important que seguiu tots els passos al peu de la lletra i feu servir la farina integral en comptes de la normal. Haureu de pelar el plàtan a tires i el condimentareu amb canyella i sèsam torrat, un dels conreus més antics de la humanitat i una de les plantes de les quals primer es va treure l'oli de les llavors –fins i tot el nom, en sumeri, fa referència a aquesta propietat–, que encara avui és molt consumit en la cuina oriental.

10 'Poke bowl' de 'brownie'

'Poke bowl' de 'brownie' Becky Lawton

'Poke bowl' de 'brownie'

Aquesta versió dolça del plat típic de la gastronomia de l'illa de Hawaii us portarà feina, ja que haureu de preparar el 'brownie' i una crema de xocolata i coco. Els esforços valdran la pena, ja que es tracta d'un plat suculent pensat per als amants de la xocolata, especialment, de la més forta. La idea és que poseu una base de crema de xocolata al fons del bol. En una banda poseu daus de 'brownie' i, al voltant, el plàtan a rodanxes, les avellanes, la fruita i els encenalls de xocolata. Simplement, irresistible!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

Aquesta setmana

15 mai

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada 249

BOJOS PER LES TRUITES!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodie' de debò
  • Rafel Muria

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto