Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els diferents tipus de bròquil

Us expliquem les varietats d'aquesta hortalissa que podeu trobar al mercat d'octubre a març

13/03/2019

El bròquil ('Brassiaca oleracea var. italica') és un vegetal que us pot oferir nombroses opcions a la cuina, ja que la seva versatilitat admet diverses coccions i la seva forma, diferents tractaments: els arbrets característics els podem bullir, saltar o bé incorporar-los a guisats o arrossos; i bullint i triturant el tronc obtindrem cremes boníssimes. Nutricionalment és un aliment molt interessant i se li ha posat l'etiqueta de 'superaliment', aquesta mena de catalogació del menjar com si es tractés de superherois amb poders nutritius especials. Està compost majoritàriament d'aigua, així que és un aliment amb baix poder calòric. Destaca el seu contingut en vitamines, tant en varietat com en quantitat, especialment en vitamina C. És també una important font d'àcid fòlic, niacina, provitamina A i vitamines B1 i E. No dubteu a incorporar-lo en el vostre rebost vegetal i cuinar-lo saltat amb all i pernil, amb gambes o fent-ne cremes; el repte és que agradi i deixin de fer-li les habituals males cares. A continuació, us presentem els principals tipus d'aquesta hortalissa tan interessant.

01 Bròquil verd

Bròquil verd Thinkstock

Bròquil verd / calabrès

Conegut com a bròquil calabrès pel seu lloc d'origen, al sud d'Itàlia, és la varietat més comuna. Els seus arbrets són de color verd fosc, amb un tronc d'un color verd clar atractiu que habitualment és llença però que és ric en fibra, vitamines i de gust molt agradable. La mida pot anar dels 10 als 20 cm, i pot arribar a pesar mig quilo. Separeu-ne les branquetes, en forma d'arbres menuts. Accepten múltiples coccions més enllà de la monotonia del vapor o el bullit, incorporeu-lo en saltats, en guisats, arrossos, pasta o bé en broquetes de verdures per fer a la brasa.

02 Bròquil xinès

Bròquil xinès Thinkstock

Bròquil xinès

També es coneix com ka-i-lan o col verda xinesa. A diferència de l'anterior, és una verdura de fulles grans i planes, amb branques més fines i un color més brillant, d'un verd més blavós. Gustativament presenta també certes diferències, és lleugerament més amarg. Es fa servir molt a la cuina xinesa, especialment la cantonesa, on sol aparèixer saltat, bullit o al vapor, i acompanyant altres productes com els bolets, el pollastre, l'arròs i el pebrots picants.

03 Bimi

Bimi Thinkstock

Bimi

Heus ací un altre dels grans herois nutritius del món vegetal. Se'n diu 'superbròquil' per la quantitat de beneficis nutricionals que aporta. El seu origen és una fusió de les dues varietats anteriors, el bròquil tradicional i el xinès. Té les branques fines i allargades, com el bròquil xinès, i el seu arbret és com el del bròquil verd. El gust de la branca és dolç, recorda a l'espàrrec, i el gust de l'arbret és més suau que el del tradicional.

04 Romanesco

Romanesco Thinkstock

Romanesco

La naturalesa ens delecta amb una hortalissa que sembla tota una obra d'artesania. Aquesta joia vegetal és una varietat antiga de coliflor italiana, que es coneix des de l'antiguitat. És d'un color verd clar, amb els branquillons ferms i en forma d'espiral. És de gust suau i amb una textura més cruixent que la de les varietats anteriors. Que la seva bellesa i harmonia no us impedeixi tallar-la i coure-la!

05 Bròquil morat

Bròquil morat Thinkstock

Bròquil morat

S'anomena també bròquil de Sicília. És molt similar al bròquil verd, però els seus branquillons són d'un profund color morat molt atractiu i de mida més petita. De gust és molt similar al bròquil verd, suau i agradable. Quan el bullim pot perdre una mica de color, però per tal de fixar el color i dotar els vostres plats d'un toc magnífic de color morat, el que podeu fer és refredar-la amb aigua i gel immediatament després d'haver-lo bullit. Amb el morat acabem, s'ha acabat el bròquil!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 280

A PUNT PER A LA NIT MÉS CURTA!

  • Plats del mes
  • Àngel Esteve

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: