CUINA.CAT
21/03/2019El món de les flors com a producte gastronòmic encara està poc explorat a casa nostra. Predomina la percepció que cuinar amb flors és una pràctica massa sofisticada o exòtica. De tota manera, això està començant a canviar, i cada vegada hi ha més cuiners que s'atreveixen a apostar per l'enorme potencial culinari d'aquests ingredients que fins fa ben poc eren del tot desconeguts. I és que les flors poden aportar moltes coses positives als nostres plats: sabor, perfum, valor estètic... En aquest rànquing ens hem centrat en 10 flors, però n'hi ha moltes més que podeu anar descobrint de mica en mica!
Flor de carbassó / Thinkstock
De sabor semblant al carbassó però més dolça, s'utilitza sobretot a la gastronomia mexicana i a la italiana. Una de les maneres més habituals de cuinar-la és arrebossada, una recepta ben senzilla però molt efectiva. També es pot acompanyar de formatges frescos o posar-ne a pizzes, risottos, 'quesadillas' i sopes.
Begònia / Thinkstock
Originària del Brasil, el seu gust àcid i amargant, que recorda una mica al de la llimona, la fa idònia per fer-ne sorbets, gelats i granissats. També es pot utilitzar per acompanyar plats de carn o per fer una macedònia de fruites.
Violeta / Thinkstock
Tenen un sabor molt aromàtic, amb tocs de menta. Aquesta naturalesa refrescant fa que siguin molt adequades per posar-ne en amanides, a les quals atorguen una personalitat colorista i exòtica. Però les violetes són conegudes sobretot pels seus usos en el món de la rebosteria: se'n fan confitures, compotes, gelats i sorbets. També es fan servir per decorar pastissos.
Iuca / Thinkstock
Les flors de iuca destaquen per la seva textura cruixent i per la singularitat del seu sabor, dolç però amb un punt amarg al final, que pot recordar a la carxofa o a l'endívia. S'acostumen a consumir crues i s'utilitzen en amanides.
Rosa / Thinkstock
Es tracta d'una flor gastronòmicament molt versàtil, de sabor aromàtic, elegant i ric en matisos. Com més fosca sigui la rosa, més intens serà el seu sabor. S'utilitza tant en receptes dolces (melmelades, gelats, pastissos, macedònies...) com salades (carn estofada, salses...). Fins i tot se'n pot fer vinagre!
Malva / Thinkstock
La malva és coneguda sobretot per les seves propietats medicinals, ja que és rica en vitamines A, B1, B2 i C. Pel que fa a les seves qualitats gastronòmiques, té un gust suau i es pot consumir crua o cuita. Se l'utilitza sobretot en amanides, de vegades com a substitut de l'enciam.
Gessamí / Thinkstock
Probablement l'aplicació més coneguda del gessamí són les infusions, que ajuden a perdre pes i a reduir els nivells de colesterol. Però la seva aroma dolça i profunda fa que aquesta flor sigui molt apreciada a la cuina. Es fa servir sobretot en plats de peix o de carn d'au, però també en postres.
Anet / Thinkstock
La flor de l'anet, igual que les seves fulles i llavors, és coneguda pel seu gust marcadament anisat, que no renuncia a un toc de regalèssia. Us donem unes quantes idees per fer-lo servir a la cuina: poseu-ne un o dos pessics quan prepareu un escabetx, utilitzeu-lo per condimentar els vostres plats de peix o decoreu les vostres amanides amb unes quantes flors.
Clavell / Thinkstock
Molt atractiu visualment, el clavell destaca tant per la seva vocació decorativa com pel seu sabor especiat, a mig camí entre el clau d'espècia i el pebre. Es fa servir en amanides, en productes de rebosteria com ara galetes, en gelatines o en mantegues.
Crisantem / Thinkstock
Es tracta d'una de les flors més freqüents en les barreges de flors comestibles. A la gastronomia xinesa, en què té una presència destacada, se n'afegeix en sopes o al xopsuei. També se'n pot posar en salses, amanides i vinagretes. Però nosaltres us proposem aquesta deliciosa recepta de calamars amb crisantems.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: