Troba la teva recepta

Les millors flors comestibles per cuinar

Us expliquem les característiques i les aplicacions d'algunes flors que podeu utilitzar a la cuina

CUINA.CAT

21/03/2019

El món de les flors com a producte gastronòmic encara està poc explorat a casa nostra. Predomina la percepció que cuinar amb flors és una pràctica massa sofisticada o exòtica. De tota manera, això està començant a canviar, i cada vegada hi ha més cuiners que s'atreveixen a apostar per l'enorme potencial culinari d'aquests ingredients que fins fa ben poc eren del tot desconeguts. I és que les flors poden aportar moltes coses positives als nostres plats: sabor, perfum, valor estètic... En aquest rànquing ens hem centrat en 10 flors, però n'hi ha moltes més que podeu anar descobrint de mica en mica!

Flor de carbassó / Thinkstock

Flor de carbassó / Thinkstock

Flor de carbassó

De sabor semblant al carbassó però més dolça, s'utilitza sobretot a la gastronomia mexicana i a la italiana. Una de les maneres més habituals de cuinar-la és arrebossada, una recepta ben senzilla però molt efectiva. També es pot acompanyar de formatges frescos o posar-ne a pizzes, risottos, 'quesadillas' i sopes.

Begònia / Thinkstock

Begònia / Thinkstock

Begònia

Originària del Brasil, el seu gust àcid i amargant, que recorda una mica al de la llimona, la fa idònia per fer-ne sorbets, gelats i granissats. També es pot utilitzar per acompanyar plats de carn o per fer una macedònia de fruites.

Violeta / Thinkstock

Violeta / Thinkstock

Violeta

Tenen un sabor molt aromàtic, amb tocs de menta. Aquesta naturalesa refrescant fa que siguin molt adequades per posar-ne en amanides, a les quals atorguen una personalitat colorista i exòtica. Però les violetes són conegudes sobretot pels seus usos en el món de la rebosteria: se'n fan confitures, compotes, gelats i sorbets. També es fan servir per decorar pastissos.

Iuca / Thinkstock

Iuca / Thinkstock

Iuca

Les flors de iuca destaquen per la seva textura cruixent i per la singularitat del seu sabor, dolç però amb un punt amarg al final, que pot recordar a la carxofa o a l'endívia. S'acostumen a consumir crues i s'utilitzen en amanides.

Rosa / Thinkstock

Rosa / Thinkstock

Rosa

Es tracta d'una flor gastronòmicament molt versàtil, de sabor aromàtic, elegant i ric en matisos. Com més fosca sigui la rosa, més intens serà el seu sabor. S'utilitza tant en receptes dolces (melmelades, gelats, pastissos, macedònies...) com salades (carn estofada, salses...). Fins i tot se'n pot fer vinagre!

Malva / Thinkstock

Malva / Thinkstock

Malva

La malva és coneguda sobretot per les seves propietats medicinals, ja que és rica en vitamines A, B1, B2 i C. Pel que fa a les seves qualitats gastronòmiques, té un gust suau i es pot consumir crua o cuita. Se l'utilitza sobretot en amanides, de vegades com a substitut de l'enciam.

Gessamí / Thinkstock

Gessamí / Thinkstock

Gessamí

Probablement l'aplicació més coneguda del gessamí són les infusions, que ajuden a perdre pes i a reduir els nivells de colesterol. Però la seva aroma dolça i profunda fa que aquesta flor sigui molt apreciada a la cuina. Es fa servir sobretot en plats de peix o de carn d'au, però també en postres.

Anet / Thinkstock

Anet / Thinkstock

Anet

La flor de l'anet, igual que les seves fulles i llavors, és coneguda pel seu gust marcadament anisat, que no renuncia a un toc de regalèssia. Us donem unes quantes idees per fer-lo servir a la cuina: poseu-ne un o dos pessics quan prepareu un escabetx, utilitzeu-lo per condimentar els vostres plats de peix o decoreu les vostres amanides amb unes quantes flors.

Clavell / Thinkstock

Clavell / Thinkstock

Clavell

Molt atractiu visualment, el clavell destaca tant per la seva vocació decorativa com pel seu sabor especiat, a mig camí entre el clau d'espècia i el pebre. Es fa servir en amanides, en productes de rebosteria com ara galetes, en gelatines o en mantegues.

Crisantem / Thinkstock

Crisantem / Thinkstock

Crisantem

Es tracta d'una de les flors més freqüents en les barreges de flors comestibles. A la gastronomia xinesa, en què té una presència destacada, se n'afegeix en sopes o al xopsuei. També se'n pot posar en salses, amanides i vinagretes. Però nosaltres us proposem aquesta deliciosa recepta de calamars amb crisantems.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 abr

Taller 'Cuina fàcil de primavera'

Les noves temporades s'han d'aprofitar per cuinar noves receptes o per tornar a plats deliciosos que trobàvem...

25 abr

Cicle de Sopars 'El Peix a la Cuina Mediterrània'

El Museu Marítim de Barcelona, juntament amb el restaurant Norai, la cooperativa Cap a mar, la revista CUINA...

25 abr

Taller 'Menú fruiter: receptes dolces i salades amb fruites'

Les fruites són riques en vitamines, aigua, fibra, i són naturalment dolces, de manera que ens poden...

25 abr

Sopars a 4 mans al Divinum de Girona

El restaurant Divinum, a Girona, organitza durant el mes d'abril una sèrie de sopars amb 4 dels millors xefs...

Portada 226

BOJOS PER LES PATATES FREGIDES!

  • Esmorzars de forquilla
  • Sense res que hi sobri, sense res que hi falti

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto