Troba la teva recepta

Les millors flors comestibles per cuinar

Us expliquem les característiques i les aplicacions d'algunes flors que podeu utilitzar a la cuina

CUINA.CAT

21/03/2019

El món de les flors com a producte gastronòmic encara està poc explorat a casa nostra. Predomina la percepció que cuinar amb flors és una pràctica massa sofisticada o exòtica. De tota manera, això està començant a canviar, i cada vegada hi ha més cuiners que s'atreveixen a apostar per l'enorme potencial culinari d'aquests ingredients que fins fa ben poc eren del tot desconeguts. I és que les flors poden aportar moltes coses positives als nostres plats: sabor, perfum, valor estètic... En aquest rànquing ens hem centrat en 10 flors, però n'hi ha moltes més que podeu anar descobrint de mica en mica!

Flor de carbassó / Thinkstock

Flor de carbassó / Thinkstock

Flor de carbassó

De sabor semblant al carbassó però més dolça, s'utilitza sobretot a la gastronomia mexicana i a la italiana. Una de les maneres més habituals de cuinar-la és arrebossada, una recepta ben senzilla però molt efectiva. També es pot acompanyar de formatges frescos o posar-ne a pizzes, risottos, 'quesadillas' i sopes.

Begònia / Thinkstock

Begònia / Thinkstock

Begònia

Originària del Brasil, el seu gust àcid i amargant, que recorda una mica al de la llimona, la fa idònia per fer-ne sorbets, gelats i granissats. També es pot utilitzar per acompanyar plats de carn o per fer una macedònia de fruites.

Violeta / Thinkstock

Violeta / Thinkstock

Violeta

Tenen un sabor molt aromàtic, amb tocs de menta. Aquesta naturalesa refrescant fa que siguin molt adequades per posar-ne en amanides, a les quals atorguen una personalitat colorista i exòtica. Però les violetes són conegudes sobretot pels seus usos en el món de la rebosteria: se'n fan confitures, compotes, gelats i sorbets. També es fan servir per decorar pastissos.

Iuca / Thinkstock

Iuca / Thinkstock

Iuca

Les flors de iuca destaquen per la seva textura cruixent i per la singularitat del seu sabor, dolç però amb un punt amarg al final, que pot recordar a la carxofa o a l'endívia. S'acostumen a consumir crues i s'utilitzen en amanides.

Rosa / Thinkstock

Rosa / Thinkstock

Rosa

Es tracta d'una flor gastronòmicament molt versàtil, de sabor aromàtic, elegant i ric en matisos. Com més fosca sigui la rosa, més intens serà el seu sabor. S'utilitza tant en receptes dolces (melmelades, gelats, pastissos, macedònies...) com salades (carn estofada, salses...). Fins i tot se'n pot fer vinagre!

Malva / Thinkstock

Malva / Thinkstock

Malva

La malva és coneguda sobretot per les seves propietats medicinals, ja que és rica en vitamines A, B1, B2 i C. Pel que fa a les seves qualitats gastronòmiques, té un gust suau i es pot consumir crua o cuita. Se l'utilitza sobretot en amanides, de vegades com a substitut de l'enciam.

Gessamí / Thinkstock

Gessamí / Thinkstock

Gessamí

Probablement l'aplicació més coneguda del gessamí són les infusions, que ajuden a perdre pes i a reduir els nivells de colesterol. Però la seva aroma dolça i profunda fa que aquesta flor sigui molt apreciada a la cuina. Es fa servir sobretot en plats de peix o de carn d'au, però també en postres.

Anet / Thinkstock

Anet / Thinkstock

Anet

La flor de l'anet, igual que les seves fulles i llavors, és coneguda pel seu gust marcadament anisat, que no renuncia a un toc de regalèssia. Us donem unes quantes idees per fer-lo servir a la cuina: poseu-ne un o dos pessics quan prepareu un escabetx, utilitzeu-lo per condimentar els vostres plats de peix o decoreu les vostres amanides amb unes quantes flors.

Clavell / Thinkstock

Clavell / Thinkstock

Clavell

Molt atractiu visualment, el clavell destaca tant per la seva vocació decorativa com pel seu sabor especiat, a mig camí entre el clau d'espècia i el pebre. Es fa servir en amanides, en productes de rebosteria com ara galetes, en gelatines o en mantegues.

Crisantem / Thinkstock

Crisantem / Thinkstock

Crisantem

Es tracta d'una de les flors més freqüents en les barreges de flors comestibles. A la gastronomia xinesa, en què té una presència destacada, se n'afegeix en sopes o al xopsuei. També se'n pot posar en salses, amanides i vinagretes. Però nosaltres us proposem aquesta deliciosa recepta de calamars amb crisantems.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

17 feb

Viatge gastronòmic per la Xina i el Japó Nou 2020

Els dilluns 10, 17, 24 i 2 de març es durà a terme un conjunt de tallers de cuina asiàtica. A càrrec...

17 feb

Taller 'Pop roquer i pop blanc'

El dilluns 17 de febrer, de 18.30 a 21.30 h, es farà un taller sobre el pop, un dels animals marins més...

18 feb

Taller 'Postres sense gluten i sense lactosa Nou' 2020

El dimarts 18 es realitza un taller per aprendre a fer postres sense gluten i sense lactosa. Aquest es durà...

18 feb

Taller 'Cuina vegetariana d'alta muntanya'

En aquest taller es prepararan amb Jordi Rey adaptacions vegetarianes dels plats d'alta muntanya més populars...

Portada Cuina 236

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I DE REGAL EL NOU MITJÀ MULTIMEDIA APART + ULLERES VR

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto