Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els tipus de prunes que hi ha al mercat, del verd al groc

La varietat de colors i sabors defineix aquesta fruita de temporada refrescant i aromàtica que, arribada de l’Orient, es fa servir tant en guisats com en postres

Prunes negres

Prunes negres Thinkstock

  1. Verdes. Una pruna acapara aquest color: la reina clàudia, molt preuada i delicada. El seu nom ret homenatge a l’esposa del rei Francesc de França, Clàudia. Bàsicament, se’n troben dues varietats, la reina clàudia verda, més fosca i dolça, i la reina clàudia d’Oullins, més daurada i amb el pinyol més enganxat a la polpa. És el millor tipus de pruna per preparar confitures.
  2. Grogues. En general són les més àcides i sucoses. La varietat que més es consumeix a les nostres latituds és la Golden Japan, gràcies a la seva dolçor. És una fruita de pell clara, brillant i gruixuda molt sucosa. Es troben a partir de la segona quinzena de juny. També són molt populars les prunes Mirabelle, típiques de la Lorena francesa, més petites i madures a finals d’agost, moment que se celebra amb una festa a la ciutat de Metz.
  3. Vermelles. Normalment són les prunes més sucoses, i són més dolces que les grogues. Les Santa Rosa, originàries de la pruna silvestre asiàtica, són grosses, d’un vermell intens a la pell i groc-ambre a la carn, que és sucosa, dolça i perfumada. Estan al seu punt a mitjan juliol, però a causa de la seva delicadesa estan retrocedint dels mercats nacionals. Les Red Beauty són les primeres a treure el cap als punts de venda. Malgrat el seu atractiu (vermell vi a la pell i groc a la carn), són insípides. De color vermell fosc (com més madures, més), violeta fosc o negre, les Angelino són una varietat japonesa de prunes grans. El sabor és dolç, i la polpa, de color groc, ferma i carnosa. Per últim, les Colló de frare, tot i tenir un nom particular, són una varietat molt estimada a les nostres terres, doncs és pròpia de l'Empordà. De mida mitjana i amb forma oblonga i allargada, té una consistència fluixa i un gust suau i dolç.
  4. Negres. Morades i blavoses fins a fregar la negror, aquestes prunes són les més recomanades per coure, i les que es fan servir per assecar. En sobresurt l’Arandana, carnosa, de mida mitjana i àcida; la Larry Ann i la Laetitia, morades, grosses, consistents i de carn ferma, i la Black Amber, negra, grossa, rodona i amb la polpa groguenca i madura a finals de juny.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

04 jul

Nits de pel·lícula entre vinyes

Jean Leon presenta Nits de Pel·lícula entre Vinyes, dues vetllades inoblidables on cinema, gastronomia...

01-19 jul

L'arròs mariner, jornades gastronòmiques

Aquestes jornades gastronòmiques estaven previstes el passat mes de març, però la crisi sanitària...

Portada CUINA 241

50 IDEES PER A UN ESTIU SUPERGASTRO!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Carles Gaig

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto