Receptes de Nadal La Vanguardia

Faves comptades

Algunes de les elaboracions més populars del llegum mil·lenari

04/03/2014

Les faves són un llegum mil·lenari dels països mediterranis, de forma ovalada i aixafada i molt ric en carbohidrats i proteïnes. Al mercat les podem trobar de tres maneres: fresques, en conserva o bé congelades. La temporada de les faves és de gener a juny, així que s’han d’aprofitar els mesos en què ens trobem per consumir-les. Cal triar-les molt fresques i petites. Fixeu-vos també que la beina o la tavella sigui rígida, de color verd brillant i que, en doblegar-la, es trenqui i cruixi.

Si les mengem quan són tendres són més fàcils de digerir, i si es mengen quan són seques, s’han de posar en remull un dia i després coure-les bé, perquè no siguin indigestes. A algunes persones els provoca una al·lèrgia coneguda com a favisme, amb símptomes com cefalea, vòmits, icterícia..., que pot produir febres altes i conduir a l’anèmia. Un dels afectats per l’aversió a les faves va ser Pitàgores, que es diu que va morir per haver-ne menjat.

Faves

Faves

Els plats amb faves més populars

  • El plat més tradicional, les faves a la catalana, condimentades amb una combinació de carns diverses, com ara botifarra o costella de porc. El secret d’aquesta menja és la preparació. La tècnica de l’ofegat és la clau: tots els ingredients han de ser dins de la cassola i s’han d’ofegar amb el mateix suc dels vegetals. Per això, la cassola es tapa amb un plat ple d’aigua, que crea un circuit interior. El procés de cocció ha de ser lent i uniforme i, només en el cas que veieu que les faves s’assequen, hi podeu afegir una mica d’aigua.
  • Les faves amb menta i pernil eren un dels plats preferits del gastrònom Nèstor Luján. El truc per preparar-les és cuinar-les tapades, perquè es facin amb la seva aigua. El gust anisat de la menta suavitza el punt amargant de la fava.
  • La sopa o crema de faves és una versió en plat de cullera de les faves amb menta. Es tracta d’una crema més digerible, perquè trenca la fibra de la pell de les faves. Durant segles, va ser un plat gairebé diari a tota la Mediterrània.
  • Les millors faves són les acabades de collir. Així que si en teniu d’absolutament fresques aposteu per les receptes senzilles com en truita o només fregides. Són les ideals per assaborir tot el gust del llegum. La fava, com el pèsol, comença a produir midó i així que comença a passar temps des que s’ha arrencat de la planta adquireix una textura corretjosa.
  • En aquest receptari infinit, la majoria de preparacions són salades, a excepció d’algunes menges més extravagants, com ara una de les preferides de Salvador Dalí, un amant de les faves, que es delia per les faves amb xocolata aromatitzada amb marduix.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

12 des

Canelons vegetarians d'A Taula

A Catalunya, els canelons de carn tradicionalment es menjaven els dies festius i especialment per Nadal. Actualment...

12 des

Tastos a la Taverna de Vinseum

Des de la Taverna de Vinseum organitzen cada quinzena un tast dedicat a cada un dels seus cellers. L'objectiu d'aquests...

11-13 des

Cuina nadalenca d'A taula

'A Taula!' celebra deu anys de la seva creació i ho fa organitzant diversos tallers al Centre...

16 des

Mercat de la Terra Slow Food

La xarxa de Mercats de la Terra, que impulsa el moviment 'Slow Food', ha posat en marxa un mercat al barri del...

Portada CUINA 210

NADAL EN 10 MINUTS. RECEPTES I TRUCS PER ESTALVIAR TEMPS

  • Un Nadal estranger
  • Qui ha dit que cal sortir del barri?

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto