Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 apunts sobre la flor del carbassó

Una delicadesa gastronòmica de sabor suau, fi i delicat que recorda les ametlles tendres

DAVID CABALLERO

16/05/2022

El carbassó se sembra ben entrada la primavera i comença a florir a mitjan estiu, quan també se’n pot consumir la flor (es consumeix només fins que s’acaba l’estiu, així que té un període de consum curt). És una flor que tant pot ser masculina (el badoc, que surt directament de la tija de la planta) o femenina (que surt de la part inferior del fruit), ambdues comestibles. No sempre se’n poden trobar a les grans superfícies, sinó que és molt més habitual trobar-ne als mercats o en botigues de productes de proximitat i ecològics.

01 Flor de carbassó / Thinkstock

Flor de carbassó / Thinkstock

'Zuccini'

La flor de carbassó té un sabor suau, fi i delicat que recorda el de les flors blanques i les ametlles tendres. És lleugerament dolç, però amb un toc amarg. En italià, és 'zuccini'. Està formada per pètals grans tancats sobre si mateixos, acampanats, de color groguenc o ataronjat amb la base verda. És una flor molt cruixent.

02 Plat de flors de carbassó

Plat de flors de carbassó Getty Images

Estiuenca

El carbassó floreix a mitjan estiu, època en què se’n consumeix la flor. Si s’arrenca la flor el fruit deixa de créixer. La flor de carbassó té un contingut calòric molt baix: 12 kilocalories per cada 100 grams. Té poca quantitat de carbohidrats, poc greix, poca proteïna i molta quantitat d’aigua. És rica en ferro i en vitamina A.

03 Flors de carbassó i d'hibisc al forn

Flors de carbassó i d'hibisc al forn Becky Lawton

De color brillant

Per consumir-la. la flor del carbassó ha de tenir un color fort i brillant. S’han de llençar les flors que tinguin un color marronós fosc als pètals o que tinguin els pistils marrons, ja que vol dir que poden tenir fongs o floridura. S’ha de rentar amb delicadesa, eixugar-la i retirar-ne els pistils interiors (perquè a vegades poden amargar una mica i ja la podeu cuinar com vulgueu. Nosaltres us proposem aquesta recepta de Carme Ruscalleda que, de ben segur, us sorprendrà per la combinació de flors de carbassó i d'hibisc fetes al forn.

04 Vieira amb carbassó dolç en flor i recuit de drap

Vieira amb carbassó dolç en flor i recuit de drap

Una flor delicada

Per la seva delicadesa, és ideal consumir les flors de carbassó el mateix dia, però, si no, es poden guardar a la nevera en un recipient tancat. Podeu menjar-la amb peix i marisc, en un risotto o una pizza, o amb formatge fresc. No s’ha de combinar amb productes de gust molt fort, ja que el seu sabor delicat es perdria. Tasteu-la amb aquesta vieira amb recuit de drap que ens proposa Xavier Franco.

05 Flors de carbassó farcides

Flors de carbassó farcides Getty Images

Farcida

El més habitual és fregir-la, sempre arrebossada, amb tempura o amb pasta d’arrebossar. Sovint, abans de fregir-la es farceix, amb brandada de bacallà, formatge fresc, etc.  Es fa servir molt per farcir pasta i s’afegeix en sopes, pizzes i amanides, es fregeix o se salta amb verdura. A Niça, en fan bunyols!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: