Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 curiositats sobre les croquetes

Coses que no sabeu sobre aquest plat tan popular

Croquetes

Croquetes

De pollastre, de rostit o de salmó amb codony. Les croquetes són un dels plats més nostrats. Aquí en teniu unes quantes curiositats i consells, guiats pel xef Nandu Jubany i la periodista Laura Conde.  

Quina va ser la primera croqueta?

La primera constància escrita que es té de la croqueta la va deixar el cuiner del rei Lluís XIV, que va crear una bola de tòfona amb lletó d’au i crema de formatge. Ara bé, no va ser fins a la segona meitat del segle XIX que es va tenir coneixement de la seva existència a casa nostra. I, com ja sabem, va passar a ser el plat de reaprofitament per excel·lència: és senzill, nutritiu, atipa i, a més, és econòmic.

Quines són més populars? 

De croquetes, n’hi ha de molts tipus: d’ànec, de salmó, dolces… Això sí, les més populars i consumides són, amb diferència, les clàssiques: de pernil de gla, de pollastre i de carn d’olla. 

Croquetes

Quin és el secret d’una bona croqueta? 

Sembla un tòpic, però, en el cas de les croquetes, el que marca la diferència és fer-les amb un producte de primera qualitat. Nandu Jubany explica que ells fan servir “una bona llet fresca, mantega Cadí, un pa ratllat de pa de pagès que ens fan especialment per a nosaltres, una bona cansalada de porc Duroc, un pollastre de pagès que rostim diàriament, bon oli d’oliva verge que canviem cada dia…”. Amb això, assegura, és impossible fallar. 

Com s’han de fregir? 

Si el secret de la pizza és la massa, el de les croquetes és, com dèiem abans, utilitzar bons productes i fregir-les bé. És molt important fer-ho sempre amb l’oli ben calent i que hi quedin completament submergides. La temperatura de l’oli ha de ser d’uns 170 ºC. Si no tenim fregidora, la millor opció és fer-les en un cassó i fregir-les de tres en tres, perquè, si n’hi introduïm més, la temperatura de l’oli baixarà i les croquetes ja no quedaran cruixents.

Som l’únic país que fa croquetes?

Hi ha molts països que tenen variants de les croquetes, que, més enllà de la denominació (són o no són realment croquetes?), tenen més o menys la mateixa funció. El falàfel, típic del Pròxim Orient, l'Índia i el Pakistan, és una gran croqueta de cigrons o de faves que es menja amb salsa de iogurt o tahina. I la japonesa 'korokke', per exemple, és una bola de carn, marisc o vegetals que es fregeix fins que l’exterior esdevé del color de la xocolata.

Aquí trobareu les millors receptes de croquetes. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: