Febrer és l’últim mes per gaudir de la temporada del diamant negre de la cuina. A Catalunya tenim quasi dues hectàrees dedicades al cultiu d'aquest fong, popularment conegut per una aroma i un sabor particulars. La tòfona és un aliment d'un alt valor gastronòmic (i econòmic) i a Catalunya –concretament, a la ciutat de Vic– s’hi troba l'única llotja de tota la Península dedicada exclusivament al fong negre. Amb la covid-19 ha tocat reinventar-se perquè el producte arribi a les nostres llars.
Davant les mesures en temps de pandèmia no s’han pogut celebrar algunes de les fires tofonaires amb més activitat econòmica del país, motiu pel qual les empreses del sector han decidit apostar per les entregues a domicili. La iniciativa 'Negra', fruit de la voluntat dels productors i recol·lectors de diversos fongs, proposa que un producte de primera qualitat com la tòfona es pugui demanar a través de la seva pàgina web. El preu varia segons la quantitat del producte que s'hi compri, des de 20 g fins a 100 g.
No sabeu com cuinar-la? Us proposem unes tallarines amb carbonara de tòfona o una crema de tòfona i bolets, per exemple.