Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Un embotit molt especial

La Llonganissa de Vic té unes caracterísiques que li donen molt sabor i molta singularitat

IGP Llonganissa de Vic

IGP Llonganissa de Vic

La llonganissa és el resultat de farcir un tros de budell més o menys prim de carn de porc magra més o menys trinxada, greix (si n’hi ha), sal i pebre o altres espècies, i de curar-lo. De llonganisses n'hi ha unes quantes (de fet, podríem dir que als Països Catalans hi ha més llonganisses que dies), però n'hi ha una amb pedigrí, i és la Llonganissa de Vic, que gaudeix d'un distintiu de qualitat, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

És un producte prèmium amb majúscules: duu pernils, espatlles i lloms, considerades les parts més nobles del porc. Ho arrodoneixen la sal, el pebre negre en gra i, com ivori, en paraules de Santi Santamaria: "Aquells dauets de cansalada que, en mastegar-los, contrasten amb la textura de la carn i ens estimulen per igual papil·les i neurones". 

Aquest procés dona com a resultat un producte únic, de color vermellós, i en què la cansalada és visible. És ideal per a un entrant i per degustar amb paciència, ja que els mètodes d'assaonament i el clima de la zona fan que es desenvolupi una capa fúngica que li atorga un sabor i una aroma molt característics, que s'elabora principalment a la zona de la Plana de Vic, a Osona.

A la cuina

L'embotit és de forma cilíndrica, amb diàmetres que oscil·len entre els 35 i els 90 mm. La capa exterior és de color blanquinós, a causa dels fongs que es desenvolupen durant l'assaonament, i en tallar-la presenta un color vermellós, amb la cansalada i el pebre en gra visibles.

Si voleu fer-lo servir en les vostres receptes, aquí us deixem algunes idees molt interessants:

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: