Des que van arribar d'Amèrica, les patates es van integrar prefectament en la tradició culinària catalana, fins al punt que les que es conreen a Prades han acabat sent protegides amb una IGP pròpia, que reconeix la qualitat superior del producte, gràcies al conreu tradicional i l'altitud en què es produeixen.
Les condicions del sòl, el clima, i el fet que es conreen a més de 1.000 metres d'altitud, al peu de la serralada de Prades, influeixen en el seu sabor, que no passa desapercebut en qualsevol de les seves aplicacions a la cuina: guisats, com a acompanyament, per fer puré o fregides. Actualment, la zona de producció de la IGP Patates de Prades inclou el mateix municipi de Prades, Capafonts i la Febró i Arbolí, a la comarca del Baix Camp, i en tots els casos es tracta de patates de la varietat Kennebec, una de les més versàtils i bones.
Són patates tardanes, la qual cosa significa que abans de collir-les han d'haver passat entre 150 i 200 dies. Escolliu-les si heu de fer-les al forn, fregides o cuites. És la millor companya d’una espatlla de xai, perquè absorbeix molt bé els sucs dels guisats, i també és ideal per fer una truita de patates, perquè no es desfà en fregir-la.
Si us calen algunes idees per aprofitar-les, aquí teniu unes quantes receptes boníssimes per fer amb Patates de Prades!