Troba la teva recepta

Propietats i beneficis de la xirivia

Aquesta arrel té efectes anticancerígens i antioxidants en l'organisme, així que doneu-li una oportunitat, perquè és molt beneficiosa!

Xirivia

Xirivia Getty Images

La xirivia és una arrel de la família de la pastanaga i la safanòria, d'entre 20 i 30 centímetres de llargària. Té un color que va del blanc al groguenc, per això sovint es diu que sembla una pastanaga descolorida. Amb el temps el consum d'aquest producte ha anat caient, fins al punt que gairebé només es fa servir per fer brous. I és una llàstima, perquè la xirivia té efectes anticancerígens, millora el trànsit intestinal i redueix el colesterol per la riquesa en fibra soluble. També és rica en substàncies antioxidants, que prevenen l'envelliment i les inflamacions. A més, la xirivia és depurativa perquè ajuda a eliminar les pedres del fetge i de la vesícula.

Propietats i beneficis

  • Vitamines del grup B. La xirivia conté diferents vitamines del grup B, en especial el folat, una vitamina important per al bon funcionament del sistema nerviós.
  • Vitamina E. Aquesta vitamina antioxidant la podem ingerir gràcies a la xirivia, ja que en 100 grams obtindrem el 10% de la ració diària de vitamina E.
  • Vitamina C. La vitamina C es perd amb la cocció. Per això, cal evitar passar els 15 min de calor en la xirivia, o optar per cuinar-la al vapor. Menjar vitamina C és important en èpoques de fred, ja que ajuda a frenar els refredats. A més, facilita l'absorció de ferro a la dieta. 
  • Fòsfor. Destaca l'aportació de fòsfor de la xirivia, un mineral imprescindible per a la funció estructural dels ossos.
  • Magnesi. El magnesi és important per a l'organisme perquè ajuda al bon funcionament de l’intestí i a la millora de la immunitat.
  • Potassi. Regula l’equilibri d’aigua de la cèl·lula i permet l'activitat muscular normal. A més, en el cas de la xirviia té un efecte diürètic. 

Com triar, conservar i cuinar la xirivia?

  • Triar-la. Compreu la xirivia de mida més petita per evitar que sigui dura i estellosa.
  • Conservar-la. Es conserva en perfectes condicions uns 10 o 12 dies a la nevera, tot i que com més aviat la mengeu, més dolcenc en serà el sabor.
  • Cuinar-la. Més enllà dels brous, consumiu-la crua, tallada ben fina o ratllada en amanides, bullida, en puré, en cremes, guisada, estofada, en un hummus, en xips, etc. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

16 jul

Vespres al Mercat de la Terra

El Mercat de la Terra Slow Food Barcelona organitza durant el mes de juliol les seves edicions més fresques:...

18 jul

VIII Tasta la Fresca!

Hostaleria de Lleida posa en marxa una nova edició del Tasta la Fresca!, unes jornades gastronòmiques...

20 jul

Aplec del Romesco

Cada tercer dissabte de juliol, la plaça Major d'aquest municipi de la Conca de Barberà s'omple de gom...

20 jul

Visita guiada al Vinseum

Cada tercer dissabte de mes, a les 12 h, el Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) ofereix una visita guiada a...

gambes 229

SUPER GAMBES. LES ESTRELLES DEL MARISC ESTIUENC

  • Horitzó terrasses
  • La cuina catalana que es reivindica

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto