A Catalunya es conreen oliveres des de fa mil·lenis i algunes d'elles donen olives que mereixen una distinció especial. És el cas de les que hi ha a la riba del riu Siurana, de les quals s'extreu la matèria primera per produir l'oli de la DOP homònima. Majoritàriament, s'elabora amb olives arbequines (en un 90% de la producció) i amb les varitetas morruda i rojal (en un 10%).
De les olives de la DOP Siurana cal destacar especialment les qualitats organolèptiques, que donen com a resultat un oli molt apreciat arreu, tant per amanir com per cuinar, gràcies al seu sabor equilibrat amb aromes d'ametlla verda i poma. A més, segons l'època de collita podrem degustar un oli més afruitat i verdós, cap al novembre, i un altre de dolç i daurat, pels volts de gener.
On es produeix?
L'oli de la DOP Siurana es produeix a les comarques del Priorat, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, l'Alt i el Baix Penedès i la Conca de Barberà. L'oli produït durant els primers mesos de recol·lecció és de color verd i amb molt de cos i destaca per ser afruitat. El que es produeix en els darrers mesos és de color groguenc i més fluid i de sabor més dolç.
El reconeixereu fàcilment perquè als envasos hi ha de constar el logotip de la DOP Siurana i el símbol de Denominació d'Origen Protegida.
I si voleu comprar-ne i fer-lo servir a la cuina, aquí us deixem algunes receptes: