AÍDA PALLARÈS
14/12/2020Ho sabem tots: ens espera un Nadal diferent. Unes festes sense retorns a casa ni grans retrobaments. No per això, però, deixarem de gaudir-les. Ni tampoc de cuidar els qui més estimem (per evitar riscos, és millor limitar-nos a la nostra unitat familiar), amb grans àpats i regals gastronòmics. Si voleu aprofitar les festes per fer tot allò que mai no podeu fer normalment, seguiu llegint.
Can Jubany
Si no us ve de gust cuinar o si, parlant clar, voleu donar suport als bars i restaurants del barri o la ciutat, podeu optar pels menús de Nadal per emportar. L’oferta és enorme. Algunes propostes que us fem són, per exemple, el menú del restaurant 7 Portes (amb ampolla de cava inclosa) o el de Can Jubany, que ens proposa plats com un torró salat, una croqueta cremosa de gambes, pollastre de pagès o una cassola de rostit d’ànec, entre d’altres. Més propostes: Al Debut, de l'Hospitalet de Llobregat, hi trobareu caldo d’escudella i una terrina de carn d’olla, canelons de confit d’ànec, ceba caramel·litzada i fredolics, pollastre ecològic farcit de prunes i pinyons, i pastís de formatge. No marxeu de l’Hospitalet, que us fem una altra proposta: tant per Nadal com per Cap d’Any, el Sucapa ofereix plats com la terrina de 'foie micuit' amb torradetes i puré de mango, carpaccio de gamba amb pinyons i oli de ceps, caneló de llamàntol amb beixamel de marisc, o tataki de tonyina amb miso, sèsam i algues, entre d'altres.
Mercats
No serem els primers a dir-ho, però una de les coses bones de les restriccions sanitàries és que molts de nosaltres podrem evitar les converses que no porten enlloc amb el cunyat de torn, les discussions sobre política i, evidentment, els sermons futbolístics on es deixarien com un drap brut Koeman, Griezmann i companyia. Així doncs, ens proposem canviar la sobretaula cunyadesca per un bon llibre. Nosaltres ja en tenim uns quants a la tauleta de nit: 'Picades', de Ramon Parellada, on el xef de Fonda Europa recull unes quantes picades que ha descobert arreu de Catalunya. Una altra proposta és 'Sopes', de la Fundació Alícia, un llibre imprescindible per als amants dels plats de cullera. Una altra opció? Si us agrada el bon mam, 'La vuelta al mundo en 80 bebidas' de Jules Gaubert-Turpin i Adrien Grant Smith Bianchi, un atles ple de curiositats. I si teniu mainada a prop, no podem deixar de recomanar-vos 'Mercats. Un món per descobrir', que ha escrit el nostre director Josep Sucarrats i ha il·lustrat Miranda Sofroniou; un passeig ple de colors, aromes i sabors, i una magnífica manera de saber què són i què han significat els mercats al llarg del temps.
'Chef's Table'
Les noves sobretaules nadalenques també són un moment ideal per veure documentals, pel·lícules o sèries, oi? Aquí en teniu unes quantes propostes: Comencem per 'Cooked' que, tot i que ja té uns anyets, continua sent una de les millors sèries que hem vist. Aquí el popular escriptor Michael Pollan explora com la cuina dóna forma al nostre món, uneix països i transforma el menjar. Una altra opció que mai no falla: 'Chef's Table'. Cada capítol, un xef. Tres recomanacions: el d’Albert Adrià, el de Niki Nakayama i el de Massimo Bottura. En voleu més? David Gelb, el creador de 'Chef’s Table', també ha fet 'Street Food Asia' i 'Latinoamérica'. Nosaltres ja hem vist alguns capítols de les dues i paga la pena. És una bona manera de conèixer la cuina de carrer d’altres continents.
'Coulant' de xocolata
Celebrar el Nadal a casa i en petit comitè té, també, una altra cosa bona: podem aprofitar per cuinar altres plats. Aquí ja us vam proposar algunes receptes diferents, per si voleu deixar els canelons i l’escudella per a l’any que ve. Però també podeu fer aquestes meravelloses croquetes de calçot que va cuinar Nandu Jubany a la setena edició de la Jornada Gastronòmica del Calçot i que, per cert, ja ofereixen alguns restaurants de Valls, com Ca l’Àngel, Portal 22, El Tast i Planeta Kasteller. Una altra opció és aquest magnífic 'coulant' de xocolata amb torró del tou que ens ofereix la Gemma Clofent al CUINA de Nadal. El trobareu aquí.
Torró de Vallflorida
Si perdeu el cap pel dolç, podeu regalar-vos algunes de les propostes que ofereix Lluís Costa, de la pastisseria Vallflorida de Sant Esteve de Palautordera per a aquest Nadal. Panettones exòtics, torrons de pa amb oli o praliné i Peta Zetas, o xocolates ‘bean to bar’. També, la Hofmann de Barcelona ofereix alguns paquets de Nadal amb torrons, panettones i galetes, entre d’altres.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: