Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

6 salses per a pasta que has de conèixer

Els italians no només saben fer macarrons, espaguetis i mil pastes diferents. També saben com acompanyar-les

CUINA.CAT

23/11/2020

Poca gent trobarem a qui no li agradi un bon plat de pasta. Algú hi deu haver, és clar, però és un d'aquells plats que agrada gairebé a tothom. Els italians són autèntics experts en la matèria, i no només saben com coure-la al punt exacte perquè quedi gustosa, sinó que també han desenvolupat desenes de receptes i salses per acompanyar-la. En tots els casos heu de tenir clar que la salsa s'afegeix, acabada de fer, a l'últim moment.

Carbonara

Carbonara

Carbonara

Els ingredients que la formen són un ou per persona, cansalada saltada a la paella, parmesà ratllat i una mica de nou moscada. S’han de batre els ous (rovell i clara), afegir-hi el parmesà ratllat, una mica de sal i la nou moscada. Quan la pasta està a punt, s’ha de colar i tornar a posar a l’olla, sense aigua, és clar, i a foc lent. S’han d’incorporar tots els ingredients a l’olla, inclosa la cansalada tallada a daus o a trossets petits. Barregeu-ho, perquè la salsa s’ha d’enganxar a la pasta, i després traieu-ho del foc quan l’ou encara estigui mig líquid, amb cura que no s’enganxi al fons de l’olla. Res de crema de llet, només ou, un per persona.

Pasta a la amatriciana

Pasta a la amatriciana

Amatriciana

És una de les salses més clàssiques de la cuina italiana i la recepta original està dipositada al tribunal d’Amatrice, un poble a prop de Roma, que és on es va crear. Feta a base de ceba, tomàquet i galtes de porc. Si voleu posar-la en pràctica, ho podeu fer amb aquesta recepta de Miquel Àngel Roque.

Ragú

Ragú

Ragù

La paraula ‘ragù’ prové del mot francès ‘ragoût’, que denominava els plats de carn estofada per acompanyar altres plats, com, en aquest cas, la pasta. És una de les salses italianes més conegudes i té dues versions segons dues zones italianes: el ragù a la napolitana i el ragù a la bolonyesa. La versió bolonyesa inclou, a més del sofregit i el tomàquet, carn grassa de boví (al voltant del 70%), i carn de porc triturada (un 30%), sense comptar que algunes persones li afegeixen una petita part de cansalada. Un dels plats més clàssics de la regió de Bolonya són les tallarines al ragù, però es pot combinar amb pasta llarga (espaguetis, tallarines o bucatini) o pasta curta (com en el cas dels macarrons). Això sí, mai amb pasta farcida. La versió napolitana es caracteritza per una preparació molt llarga i lenta. S’hi ha de posar més tomàquet, vedella tallada amb ganivet i costelles de porc.

Puttanesca

Puttanesca

Puttanesca

Aquesta salsa és originària de la regió de Nàpols, i es diu que les prostitutes, abans d’arribar a casa després de la feina, compraven el menjar de subsistència amb què preparaven aquest plat saborosíssim. Els ingredients que la formen són all (molt d’all), tomàquet, anxoves, tàperes, olives i un bitxo. El millor tipus de pasta per acompanyar la puttanesca són els espaguetis.

Pesto a la genovesa

Pesto a la genovesa

Pesto a la genovesa

Els ingredients que la formen són alfàbrega, pinyons, sal grossa i formatge pecorino, tot picat al morter. S’ha de servir amb la millor pasta, que en aquest cas són els espaguetis aplanats, ja que poden recollir la salsa a la perfecció. Si us ve de gust tastar-la, us proposem aquesta recepta.

Alla Norma

Alla Norma

Alla Norma

És una salsa que ve directament de l’illa de Sicília i que té molt d’èxit a Catalunya. Feta a base de salsa de tomàquet, alfàbrega, albergínies i ricotta salata. Aquesta recepta de Miquel Àngel Roque explica com fer-ne.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: