Troba la teva recepta

Tot el que heu de saber de cada varietat de pèsol

Us expliquem algunes dades interessants d'aquest petit gran aliment!

Guisantes rehogados con almejas y sepia

Guisantes rehogados con almejas y sepia AJJ Estudi

La primavera és temps de pèsols, un dels llegums estrella de la nostra gastronomia i un aliment versàtil, que es pot elaborar de moltes maneres diferents i que es pot incloure en tota mena de plats. Però és que els pèsols no són només un tresor des del punt de vista gastronòmic, sinó també des del nutricional. I és que tenen un alt contingut de vitamina B i C, són rics en antioxidants i ajuden a reduir el colesterol. 

Aquí us expliquem algunes de les varietats que es conreen a Catalunya i com utilitzar-les a la cuina.

  • Garrofal. Varietat exclusiva de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme). Només compta amb cinc productors certificats i la seva llavor és produïda pels pagesos de la zona. Destaca per la seva gran dolçor. Es cull de març a maig i el seu conreu ha quedat una mica arraconat per la varietat Utrillo, menys delicada i saborosa però més productiva i rendible. Tot i que el pèsol Garrofal és bo de qualsevol manera, és especialment indicat per elaborar un bon plat de pèsols ofegats, amb cansalada, botifarra negra, botifarra crua, alls tendres, ceba tendra i tomàquet.
  • Floreta. És una varietat autòctona del Maresme, tot i que també es conrea en certes zones del Vallès. Quan es cull, a la tavella encara hi ha adherits alguns pètals de la seva flor blanca, motiu pel qual se l’anomena d’aquesta manera. Gastronòmicament, té unes característiques molt semblants a les del pèsol Garrofal i, per tant, unes aplicacions culinàries idèntiques.
  • Ganxo. Originari d’Anglaterra, es cultiva al nord del Maresme i al Vallès i el seu nom es deu a la forma de la seva tavella. La seva tavella és petita però el gra és força gran i de textura tendra. Això el fa idoni per a amanides i saltats.
  • Tirabec. El pèsol tirabec es cull quan comença a granar. Això fa que tingui una textura tendríssima i molt delicada i que es mengi amb la tavella. Té una temporada força curta, que va de febrer a març. Es pot fer servir com a substitut de la mongeta tendra, acompanyant la patata bullida. Altres opcions delicioses són combinar-los amb uns calamars saltats o incloure’ls en un saltat de verdures i llagostins.
  • Negres. Aquesta varietat es cultiva en zones més fredes de Catalunya, com el Berguedà o el Solsonès. El pèsol negre es ven assecat i té un sabor dolç, profundament aromàtic. Quan es cou, adopta el color fosc que li dona nom. La seva temporada, més tardana que la d’altres varietats, va de juliol a setembre. El podeu fer servir en estofats o saltar-los amb carn de porc, però la llista d’usos culinaris és amplíssima. Nosaltres us proposem que els poseu en un empedrat de bacallà amb tomàquets, pebrot verd, ceba tendra i fonoll.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 mar

Menú a 4 mans de març a Tunateca Balfegó

L'estrella Michelin del mes de març a Tunateca Balfegó arriba del restaurant Yugo The Bunker, a Madrid....

23 mar

Busquem l''Homo alimentarius'

Els dissabtes i diumenges, a les 13 h, Món Sant Benet estrena una activitat nova per trobar l’'Homo...

23 mar

Jornada d'observació del Plor de la Vinya

A mitjan març, la vida torna al Penedès i es pot observar un fenomen curt però interessant a les...

23 mar

Visita als Jardins de la Serreta i taller de planter

Els jardins de la Serreta són una finca al bell mig de Collserola on es treballa el conreu d’hortalisses...

Portada CUINA 225

COM A CASA! POSEM COPENHAGUEN A TAULA

  • Celebrem els 18 anys del CUINA!
  • Una arrosseria bistronòmica (i més)

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto