PAU SAURI
26/10/2021Les cues llargues al carrer, l'olor de torrat i el fred; la paella foradada, els bidons cremats i les paperines de color sèpia; la clofolla, el vellut i el color groc, la castanya. Darrerament, en els nostres receptaris, hem parlat del groc del codony, del taronja de la carbassa i del roig de la magrana, però ens faltava un color tardorenc cabdal, el marró que s'amaga sota la cuirassa de punxes que protegeix el fruit de temporada. A tots ens agrada gaudir de les castanyes al forn o a la paella, encara que sempre és il·lusionant redescobrir ingredients i mirar de jugar-hi per veure fins on poden arribar. D'aquesta manera, us proposem tres elaboracions que potencien la dolçor de la castanya i escapen de la manera tradicional de cuinar-la.
Castanyes caramel·litzades a l'estil xinès
Més enllà del fet que sigui una elaboració innovadora, amb aquesta recepta aprendreu a caramel·litzar castanyes mitjançant una tècnica de molt lluny, de la Xina. La proposta de Gemma Clofent us permetrà jugar amb el fruit tardorenc i utilitzar-lo com a complement ensucrat de totes les postres llamineres que se us acudeixin.
'Mousse' de castanyes amb salsa de xocolata i pela de taronja
El toc dolç de les castanyes es pot potenciar per aconseguir unes postres de primera. La preparació d’aquesta 'mousse' pot semblar senzilla (triturar les castanyes, muntar-les amb ou i sucre, combinar els ingredients i, finalment, deixar-ho reposar tot a la nevera), però la rebosteria sovint és el taló d’Aquil·les de molts cuiners poc experimentats. Si seguiu els passos i mireu bé les instruccions tot anirà bé i podreu gaudir d’unes postres que, amb l’ajuda de l’estufa i d'una manta, són perfectes per a la temporada d’hivern.
Cassola de truita de patates rosses
Quan innovem amb els aliments, el més enriquidor és fugir del que és obvi i mirar de reinterpretar els usos tradicionals. Amb la cassola de truita de patates rosses tindreu l’oportunitat, si us animeu a cuinar-la, de desconstruir una truita de patates i omplir-la de sabors i textures tardorenques que acompanyen la melositat del tubercle, l’ingredient protagonista.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: