Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 264
Cuina núm. 264. Novembre 2022

La tardor està servida!

En aquest número

Plats del mes

Idees per a les sobretaules més gurmets

Text: Salvador Garcia-Arbós

Genis del foc

Kin Hernández

Fonda La Primitiva

La història de La Primitiva és una història de dones i la Kin ho subratlla. Per les venes d'aquesta musicoterapeuta corren bocinets de Portugal, Itàlia, Irlanda, l'Uruguai i l'Argentina natal, però és al Lluçanès on viu feliç cuinant per a qui vol en un indret enlluernador.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Àpats de premi

Recorrem Barcelona per entaular-nos als bars i els restaurants que, aquest 2022, han estat premiats en la tercera edició dels Premis Barcelona Restauració. Visitem tots els premiats i alguns dels finalistes, que demostren que a la capital del país hi ha autèntiques joies gastronòmiques.

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / La tria de la directora

Lanto. La cuina que dicta el mercat

Creativitat i bon producte en un jove restaurant del barri del Clot

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Andorra

Text: Josep Lluís Trabal / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

El valor de les plantes silvestres

La cooperativa Els Corremarges lluita contra el malbaratament alimentari fent una doble tasca de divulgació i de comercialització de salses, condiments i melmelades fets amb fruites silvestres.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Menú del mes

Novembre

Mentre s'escurcen els dies i el fred es va fent l'amo i senyor de l'ambient, Francesc Murgadas ens proposa un menú variat que combina productes del mar i de la terra per obtenir receptes delicioses, com una tapa marinera, una crema amb el toc exòtic del coco, un guisat de carn amb vi i unes postres de fruita ben energètiques.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

La cuina al buit

Les envasadores al buit i els aparells per controlar bé la temperatura de cocció s'han popularitzat molt, els últims anys, i, en paral·lel, ha crescut l'interès per la cuina al buit. Carme Ruscalleda ens n'explica els secrets.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Esmorzars amb forquilla i ganivet

Són una de les tradicions culinàries més arrelades en la societat catalana. Aquests esmorzars interminables inclouen plats del receptari més tradicional, amb algunes excepcions de caire més modern. El cuiner Sergi de Meià ens explica la vinculació que té amb aquest àpat matiner i ens en mostra alguns dels seus preferits, que va recopilar a El llibre dels esmorzars de forquilla, plats que tant poden servir per esmorzar com per dinar o sopar.

Text, recepta i cuina: Sergi de Meià / Foto: Pep Montoya i Tamara López

A la cuina / La convidada

Un sofregit amb molt de bacallà i poca pressa

M'acosto fins a Vallcarca, a Barcelona, per conèixer la Fina, una gastrònoma llicenciada en Dret i autora d'un blog de cuina que em té preparat un plat de macarrons ple de sorpreses delicioses

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Fina Comas / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Els colors de la tardor

La baixada de les temperatures i el canvi de color del paisatge són els senyals principals que anuncien l'arribada de la penúltima estació de l'any. Els dies s'escurcen, les fulles dels arbres es vesteixen d'ocre, taronja, groc i vermell, i els boscos s'omplen de bolets. Mentrestant, a la cuina, recuperem els plats de cullera, els guisats i les cremes que hem deixat de banda durant l'estiu, i donem la benvinguda als bolets, els moniatos, les castanyes, les carbasses i els tubercles de temporada per preparar plats tan reconfortants com els que trobareu en aquestes pàgines.

Edició: Ferran Caldés / Recepta i cuina: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Plaers saludables

Consells per millorar les digestions

Pesadesa, inflamació, digestions lentes, acidesa, dolor estomacal... Tots aquests símptomes poden ser el reflex d'una mala digestió. Com podem solucionar-ho?

Text i recepta: Glenn Cots

A la cuina

A tota pressió

L'olla de pressió, un estri present a moltes llars, és molt útil en els temps que corren, en què tots hem d'apostar per la sostenibilitat. I és que cuinar amb olla de pressió ens permet estalviar aigua, temps i energia, a més de conservar els nutrients dels ingredients i concentrar els sabors. En aquestes pàgines trobareu tres receptes del llibre Cocina en olla exprés, de Claudia Ferrer (Cúpula, 2020), perquè us inspireu.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Claudia Ferrer / Foto: Leticia Iglesias

A la cuina / Les postres de casa

Magdalenes casolanes i esponjoses

Menjar magdalenes acabades de fer a casa és una delícia i, més enllà de modes més o menys passatgeres, representades pels cupcakes i els muffins, per sort, les tradicions sempre tornen. Aquest mes, Gemma Clofent ha recuperat algunes receptes que segur que us agradaran i ompliran casa vostra de l'olor dels dolços acabats de fer.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Bombolles dolces i versàtils

Tres propostes que demostren que els escumosos són bons en qualsevol moment de l'àpat i per a qualsevol ocasió

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler / Pel broc gros

Còctels d'autor i brioixets en un clàssic que torna a la vida

El mític Rouge comença una nova etapa sense perdre un gram del seu encant i amb el vermell bohemi intacte

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Calendari de novembre

La tardor és el moment perfecte per sortir al bosc a buscar bolets. N'hi ha desenes de varietats comestibles, però aquest mes ens centrem en una de les més apreciades: el cep

Al rebost / El decàleg

Xocolata

Diu la llegenda que el déu Quetzalcóatl va regalar l'arbre del cacau als humans i ells en van transformar la llavor per fer xocolata. Sigui quin en sigui l'origen, no hi ha dubte que parlem d'un producte que aixeca passions.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost

Per començar el dia amb les piles ben carregades

Quatre llocs on podreu fer un esmorzar de forquilla com mana la tradició

Text: Judit Monclús / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tant de gust

Pastissos d'inspiració americana a Gràcia

Amb 24 anys, Hugo Roche va decidir obrir una pastisseria en ple barri de Gràcia, a Barcelona. Però no era una pastisseria qualsevol, ja que Roche va apostar des del primer moment per les elaboracions 100% artesanes amb productes de primera qualitat.

Text: Ferran Caldés / Foto: Ana González

Al rebost / L'adreça

Ecològics i de proximitat

Edinson Yara és el nou propietari de La Botiga de Saó, un establiment del barri de Cappont de Lleida pioner en la venda d'aliments ecològics a la ciutat i a la demarcació

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos pel codonyat

Fora de carta / Fes-me feliç

Martina Klein

Cinc regals gastronòmics per a la model argentina

Text: Joan Callarissa

Fora de carta / Sopa de lletres

De ser el que mengem a ser el que pengem

A principis d'octubre es va celebrar a Menorca el I Congrés de Periodistes i Escriptors Gastronòmics, que ha permès que el sector reflexioni al voltant de diverses qüestions, com el canvi, no sempre per a bé, que suposa l'era digital en la manera com mengem.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Tapes de vieira
  • Crema de col i llet de coco
  • Macarrons amb bacallà amb allioli suau
  • Brou negre de galeres amb xips de moniato violeta
  • Sablé de remolatxa i Parmentier
  • Crema de bolets
  • Bou amb vi negre i taronja
  • Croquetes d'escalivada
  • Seitons fregits
  • Conill rostit amb alls, vi blanc i herbes
  • Truita de fesols i botifarra negra
  • Entrepà de perdius a la vinagreta
  • Galtes de porc amb vi negre
  • Cigrons amb bacallà
  • Bananes flamejades amb mel
  • Magdalenes integrals d'espelta i oli d'oliva
  • Magdalenes mini
  • Magdalenes de xocolata
  • Cremós de xocolata
  • Pa amb xocolata i oli
  • Mousse de xocolata
  • Galetes de xocolata i coco
  • Tacos d'enciam amb bolets i mango
  • Crema de col i llet de coco
  • Bolets al buit amb vinagreta cítrica
  • Tàrtar de carbassa
  • Crema freda de xirivia i castanyes
  • Amanida digestiva
  • Vinagreta de fruita seca i xocolata
  • Beguda de xocolata mediterrània
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto