cuina.cat

menjar | beure | viure

Especial xató
Escarola, peix dessalat, tonyina, anxoves o seitons, olives i salsa. Aquests són els ingredients bàsics del xató, una amanida d’hivern originària de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf. És en aquesta zona on es concentren les principals xatonades i les propostes de la Ruta del Xató, activitats de turisme gastronòmic que, sempre amb el xató com a protagonista, permeten descobrir el paisatge i l’oferta cultural de les comarques xatonaires. A continuació trobareu el calendari de festes —les que queden per celebrar—, un menú i un grapat de receptes amb les fitxes dels ingredients principals del xató per si el voleu preparar a casa.
Xatonada El Vendrell
Festes del xató
Les festes dedicades al xató es concentren en les dues comarques on és típica aquesta amanida tan popular: el Penedès i el Garraf. Vilanova i la Geltrú és la població que enceta la temporada, però aquesta l'obviarem perquè es va celebrar al novembre. Les properes són les següents:

El Vendrell. Diumenge 5 de febrer
És una de les cites xatonaires més importants de l’any i enguany es celebra la 31a edició. Podreu participar en concursos i tallers entorn d’aquesta recepta a banda de tastar la seva varietat de xató, elaborat amb ametlles, avellanes, nyora, pa fregit, bitxo, ceba escalivada, alls, tomacons escalivats, oli, sal, vinagre i pebre vermell. 

Vilafranca del Penedès. Diumenge 12 de febrer
Vilafranca celebra la seva Festa del Xató en què podreu tastar una de les varietats de xató més peculiars! I és que en aquesta localitat s’hi afegeixen galetes maria als principals ingredients, com els alls escalivats i crus, el bitxo, el pebre vermell, el pa torrat, l’ oli d’oliva, el vinagre de vi i la sal! Si voleu tastar aquest xató amb un toc dolç no dubteu en apropar-vos a la festa! 

Calafell. Diumenge 12 de març

A la jornada dedicada a la Xatonada Popular de Calafell podreu degustar-hi la varietat de xató que s'hi elabora, a base d’ametlles, avellanes, pebrot de romesco escaldat, pa fregit, alls escalivats, all cru, tomacons i oli, vinagre, sal, pebre blanc i pebre vermell dolç. Això sí, no us oblideu d’acompanyar-lo amb les postres típiques del poble, els cossetans, una autèntica delícia que combina els sabors dels fruits secs, la xocolata i el cacau!


Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: