Preparació
- Comenceu netejant els verats. Tot seguit, filetegeu-los traient-ne l’espina central i, a continuació, talleu-ne els lloms per la meitat, per tal de treure’n les petites espines. Quedaran quatre filets per cada verat.
- Barregeu la sal i el sucre. Cobriu el fons d’un plat amb una part d’aquesta barreja. Dipositeu-hi els filets a sobre i cobriu-los amb la resta de la barreja. Deixeu-los marinar al frigorífic 8 h.
- Per a la salsa: traieu les llavors i la tija de les nyores. Hidrateu les nyores amb aigua durant uns minuts. Quan la polpa s’hagi inflat, traieu-la amb una cullera i reserveu-la.
- Peleu els alls i poseu-los en el morter amb sal. Piqueu-los amb la mà de morter. Afegiu-hi les ametlles i piqueu-les. Incorporeu-hi la polpa de les nyores i el vinagre i remeneu-ho tot. Sense deixar de remenar, aneu-hi afegint l’oli d’oliva fins que aconseguiu lligar la salsa.
- Barregeu les algues amb oli d’oliva 10 min abans de menjar-vos el xató.
- Netegeu l’escarola, escorreu-la i talleu-la a trossos regulars. Poseu-la en un bol gran. Renteu els verats i eixugueu-los. Afegiu-los a l’escarola. Afegiu-hi la resta d’ingredients i acabeu-ho amb la salsa. Remeneu-ho.