Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les pomes de Girona, una fruita de categoria extra

Les característiques del sòl dels camps de l'Empordà i el Gironès són el lloc idoni per al conreu de les millors pomes del país

IGP Poma de Girona

IGP Poma de Girona

Les pomes han estat conreus tradicionals a les comarques de Girona des de temps immemorials, si bé en els inicis estaven destinades a l'autoconsum. Avui, els camps de l'Empordà i el Gironès, amb sòls formats per materials d'origen fluvial, una topografia plana, amb poca erosió i un drenatge òptim, són el lloc idoni per al conreu de les millors pomes del país, amb un color perfecte i un alt contingut de sucre.

Les arrels dels conreus les trobem en la Cooperativa Fructícola Costa Brava, al Baix Empordà, creada el 1962, i Girona Fruits, una altra cooperativa que va obrir les portes a Bordils el 1965. Set anys més tard entrava en funcionament la Central Fructícola Empordà, a Sant Pere Pescador. Aquestes cooperatives i moltes altres relacionades amb el sector van sembrar el germen de l'agrupació Poma de Girona, creada el 1987 com a Associació de Denominació de Qualitat Poma de Girona, que agrupava les quatre empreses més importants en producció de fruita de la demarcació de Girona.

Van ser aquestes empreses les que van apostar pel segell d'Indicació Geogràfica Protegida, símbol que demostra la qualitat del producte, ja que requereix el compliment rigorós d'unes normes de producció i certificació, i la vinculació del producte amb el territori. L'objectiu d'aconseguir-lo es va complir el 2003, quan la Unió Europea va aprovar la sol·licitud per obtenir el segell d'Indicació Geogràfica Protegida per Poma de Girona.

Avui, sota la IGP es conreen pomes dels grups golden, red delicious, gala i granny smith seguint les normes de producció integrada per a pomes, amb un gran respecte per al medi ambient i per a la salut.

Aquí en teniu algunes receptes:

  1. Arròs cremós amb poma gala i formatge El Set, botifarra negra de Corçà i cruixent de granny smith
  2. Farcellets de poma de Girona amb rossinyols de pi
  3. Coca de poma i ratafia
  4. Bunyols de poma
  5. Pastís de xocolata, poma i almívar de llet

 

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: