DAVID CABALLERO
07/09/2021La patata és molt versàtil i n'hi ha de varietats ideals per a tot tipus de coccions. David Caballero ens descobreix deu de les característiques bàsiques d’aquest tubercle per aprofitar-lo al màxim a l’hora de preparar els plats. Les patates es poden menjar guisades, bullides, amb pela o sense, fetes al forn, fregides, al vapor, farcides, fetes puré, en amanida, en suflés, en croquetes… Una llista inacabable i plena de sabor.
Patates Anna Garcia Frigola
De patates, en tenim de mides diverses i amb el color de la pela diferent –cosa que no influeix en la seva qualitat, sinó en la varietat (blanques, grogoses, vermelles, morades)–, de diferent color interior (blanc, groc, violeta) i amb la pela rentada o sense rentar. A Catalunya tenim unes 30 varietats de patates, i no totes serveixen per cuinar-les de la mateixa manera: tenim patates per fregir, per bullir o per guisar, noves i velles.
Patates fregides Thinkstock
A casa nostra, les varietats més importants per fregir són Kennebec, Spunta, Caesar, Bintje i Monalisa; per guisar, Kennebec, Spunta i Flamenco, i per bullir, Kennebec, Monalisa, Buffet, Spunta, Flamenco, Jaerla i Red Pontiac.
Patates
Podem adquirir les patates fresques amb pela, fresques pelades, cuites, en conserva, envasades al buit, congelades crues, congelades cuites i, fins i tot, per coure al microones o en flocs deshidratats.
Puré de patates amb peres i crema de créixens Becky Lawton
Amb les patates, podem fer-ne purés, cremes o sopes, podem fregir-les o fer-ne xips, podem bullir-les o bé fer-les al forn, al caliu, al vapor o a la brasa. Us proposem un puré de patates amb peres i crema de créixens.
Truita amb saltat de rossinyols i brou de pela de patata Becky Lawton
El color de la pela de les patates no influeix en la qualitat, sinó en la varietat (blanques, grogoses, morades, vermelles). N’hi ha de color interior diferent (blanc, groc, violeta) i en podem trobar de pela rentada o no. Són aptes per cuinar-les amb pela o sense, tot i que la pela ens aporta un extra de color i de sabor. Sovint no cal que les pelem, ja que és una bona manera de no malbaratar la patata i així conserva millor les propietats. Us proposem fer un brou de pela de patata per acompanyar una truita de riu amb un saltat de rossinyols.
Amanida fresca de patates
Les patates són un complement ideal tant per presentar-les com a guarnició com per fer-ne plats. També es fan servir en guisats, estofats, truites i amanides, com aquesta amanida fresca de patates que us proposem.
Truita de patates amb bacallà al pil-pil Becky Lawton
Alguns dels plats més típics de la nostra gastronomia fets amb patates són les populars patates braves, les patates estofades, la truita de patates, les patates a la importància i les patates al mojo picón, fetes a la sal. Tasteu aquesta truita de patates amb bacallà al pil-pil.
Pop roquer amb allada i escuma calenta de truita de patates
Ara se’n fan també plats molt més creatius, com el coulant de patata, les patates hasselback, el suflé de patates, les patates duquessa, les croquetes o els xurros de patata. O l'escuma calenta de truita de patata que acompanya el pop roquer amb allada de la recepta que us proposem.
Patates acabades de fer Thinkstock
La patata no és apta per congelar-la, ja que agafa molta aigua i els cristalls de gel en trenquen les fibres.
Patata emmascarada de botifarra de perol amb cruixent de pernil
La patata es conserva bé durant força temps en un lloc fresc i ventilat, sense llum. Acabem les recomanacions amb una recepta espectacular: patata emmascarada de botifarra de perol amb cruixent de pernil.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: