POL MARTÍN DE HARO
23/04/2021Són cruixents, saboroses i versàtils, gràcies als diferents farcits amb els quals les prepareu. De fet, es poden fer al forn o fregides, depenent del país o de la regió on les consumiu. Diuen que els pares de les empanades són els argentins, però a casa nostra també en preparem de ben bones. Al CUINA avui us proposem cinc crestes (o empanades) que us sorprendran.
Crestes de formatge, mató i espinacs
Ada Parellada us suggereix un homenatge visual i gastronòmic a Montserrat amb aquestes crestes de mató i espinacs que us faran pensar en una de les muntanyes més icòniques de Catalunya. De fet, haurien de demanar-ne la nacionalitat, ja que també porten panses i nous, que aportaran un toc cruixent i dolç al farcit. El mató és típic de l'abadia de Montserrat i es prepara des de fa centenars d'anys, però, en aquesta ocasió, no necessitareu mel per gaudir-ne...
Empanades de porc fumat amb 'chutney' de poma i cervesa doble malta
Unes empanades a les quals haureu de dedicar força temps. Per una banda, haureu de fumar el porc i especiar-lo, i per a això necessitareu orenga, romaní, pebre vermell i cervesa de doble malta. Per l'altra, tocarà preparar el 'chutney' de poma, un condiment agredolç típic de l'Índia molt potent de sabor que es fa servir per acompanyar carn o peixos. Apunteu-ho bé a la llista de la compra, ja que necessitareu canyella, cardamom, gingebre, etc. De fet, hi ha qui diu que la paraula 'chutney' en realitat significa 'espècies fortes'. Sigui com sigui, el resultat valdrà la pena, ja que obtindreu unes empanades de porc amb un toc dolç espectacular. Són úniques, no us les perdeu!
Crestes de formatge i confitura de moniato Gemma Clofent
Crestes dolces? Doncs sí, les de Gemma Clofent estan pensades com a postres. I és que el seu ingredient principal és el moniato, carbohidrat especialment saludable que a casa nostra solem acompanyar amb les castanyes a finals d'octubre. Vosaltres utilitzareu una confitura que combinarà a la perfecció amb el formatge brie, encara que podeu usar el que més us agradi mentre no sigui gaire fort de sabor. Un cop estiguin fetes al forn, mireu d'empolsar-les generosament amb sucre en pols.
'Pirozhki'
És un plat originari de l'Europa de l'Est, que, segons la regió on sigueu, es prepararà d'una manera o d'una altra. Els ingredients solen ser els mateixos, però l'elaboració, no, ja que en alguns països es fan al forn i en d'altres passen per la paella. Nosaltres us proposem la versió russa, que és una empanada al forn farcida de carn de vedella i porc, formatge feta o mantega (segons el que us agradi), ous durs i un manat de cebes tendres.
Empanades 'Caprese' mediterrànies
Aquestes empanades us transportaran a una de les illes més maques d'Itàlia, Capri. D'allà mateix va sorgir la idea de combinar tres ingredients que, curiosament, amb els seus colors formen la bandera italiana. Estem parlant del tomàquet (vermell), l'alfàbrega (verd) i la mozzarella (blanc). Una gran combinació de sabors que us farà festejar com si fóssiu el mateix Dean Martin en persona, cantant i amic de Frank Sinatra, amb arrels napolitanes.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: