POL MARTÍN DE HARO
28/06/2021Aquesta proteïna vegetal, originària de cultures gastronòmiques orientals, té un aspecte de formatge fresc, compacte i blanquinós. És molt digerible, baix en calories, sense colesterol, amb una bona dosi d'albúmina i que permet moltes preparacions: planxa, brasa, fregits, arrebossats, guisats, estofats, sopes, amanides... Un punt en contra és el seu poc sabor i aroma, però ho podeu solucionar fàcilment amb aquestes receptes que s'acompanyen d'espècies, salses i diferents condiments que faran del tofu tota una delícia.
Mel i tofu Becky Lawton
El tofu ha passat a formar part de moltes dietes vegetarianes o veganes com a substitutiu de la carn. Aquí, no obstant això, el fareu servir per elaborar unes senzilles però delicioses postres. De textura ferma i de color blanc, se sol trobar en forma de cubs i té un alt valor proteic i molt poques calories. Si us agrada el tradicional mel i mató, per què no doneu una oportunitat al tofu?, popularment anomenat formatge de soja. Haureu de fer la gelatina de mel, deixar-la reposar i ficar-la als motlles amb el tofu, amb molta cura per mantenir la forma d'un cub perfecte. Si us agrada ben dolç, per acabar-ho, afegiu-hi per sobre un rajolí més de mel.
Lasanya de tofu i espinacs Becky Lawton
Una lasanya vegetariana per a la qual, en comptes de pasta fresca, fareu servir tofu. Haureu de formar capes amb els espinacs, que saltareu prèviament amb uns alls daurats en oli d'oliva, crema de civada i una mica de nou moscada. Per acabar, hi afegireu un tomàquet tallat a daus amb unes tires de formatge, si pot ser, de cabra semimadur.
Amanida de tofu saltat amb llavors de sèsam blanc i negre Becky Lawton
Una amanida d'estiu per a la qual necessitareu saltar el tofu, que prèviament haureu macerat amb oli de sèsam, all, xarop i suc de llima. Pel que fa als ingredients principals, fareu una combinació vegetal d'algues nori, raves, alls tendres, ceba i espinacs, tant escaldats com frescos. Un plat apte per a vegans!
Arròs amb menta i faves
Diuen que els dijous toca arròs, encara que podeu preparar-lo qualsevol dia de la setmana. En fareu servir de la varietat integral, ric en vitamines i altres ingredients. A més, conserva el seu germen. Justament per això, el seu temps de cocció és més llarg (generalment, una mica més del doble). El preparareu amb un brou de verdures, faves fresques, ceba i menta picada, que li aportarà molta frescor. Com que és un arròs per a vegans, ratllareu formatge d'origen vegetal, concretament, de tofu. Seria l'equivalent a afegir-hi formatge fresc, també baix en quilocalories.
Stroganoff vegetarià
Un plat d'origen rus pensat per a vegetarians o persones que busquin una alternativa a la versió tradicional. En comptes de llom, fareu servir tofu –en aquesta ocasió, fumat. Això farà que tingui més sabor del que és habitual, encara que el secret del plat està en la salsa, que fareu a foc lent amb xampinyons, tomàquet, ceba, alls i crema de nata vegetal. Mireu d'acompanyar-lo amb arròs basmati cuit, la millor varietat per a aquest tipus de plats, similar a plats vegetals amb curri de l'Índia.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: