POL MARTÍN DE HARO
21/05/2024Els mediterranis som uns amants del peix i el marisc i l'hem incorporat a la nostra dieta des de fa centenars d'anys de la manera més saludable. Tots dos productes són molt versàtils i els mengem en amanides, amb pasta, en sopes, a la planxa, amb verdures... Les combinacions són infinites, així com les varietats de peixos i mariscs que podem trobar al mar. Per tant, des del CUINA us proposem set receptes perquè pugueu gaudir al màxim d'aquests productes exquisits.
Sopa de marisc amb llet de coco
Força habitual a Tailàndia, aquesta sopa es fa amb llet de coco i marisc variat, entre el qual trobem gambes, llagostins i escamarlans. El secret, però, resideix en les espècies i les herbes. La recepta de David Caballero porta comí, pebre negre i vermell dolç, gingebre ratllat, fulles de menta i xili. Com podeu veure, aquesta sopa és tota una explosió de sabors no apta per als més tradicionals.
Mandonguilles amb sípia i marisc
Tot un clàssic de la nostra gastronomia, que combina el millor del mar i la muntanya amb les mandonguilles de carn de porc, les sípies i el brou de marisc, que deixareu que faci xup-xup mentre hi afegiu una picada d'alls, julivert, pa fregit i ametlles torrades. Mireu de posar-hi també uns pèsols, que, amb la ceba del sofregit, aportaran un toc dolç al plat.
Canelons de peix Becky Lawton
No hi ha res més català que uns bons canelons. I és que si ens agraden amb carn, per què no els podem preparar amb peix? Si preferiu els sabors mariners, esteu de sort amb aquests canelons de peix, els quals vénen farcits de lluç o llobarro (com ho preferiu), i gambes. A més, com a guarnició, preparareu unes verduretes saltades ben salpebrades. En aquest sentit, pastanagues, porro i carbassons complementaran el caneló amb un toc cruixent i refrescant.
Bacallà Skrei amb wok de verdures Miquel Àngel Roque
Un plat on cuinareu un bacallà diferent, l'Skrei, que és salvatge, nòmada i es troba als mars de Noruega. Poseu-lo prèviament en salmorra, un preparat típic valencià, inclòs en el grup genèric dels mulladors i confeccionat, tradicionalment, amb pebrots de morro. És un preparat a base de maceració, deixeu-lo durant quatre o cinc dies, en aigua salada (d'aquí ve el nom de 'salmorra'), més o menys avinagrada i perfumada amb herbes aromàtiques i alguns productes especials, com canya verda i brots de garrofer. El peix, l'heu de fer al forn i mentrestant aprofiteu per escalfar el wok i saltar diferents productes, com pebrots verds i vermells, espàrrecs, bolets xiitake i beines de mongeta tendra –rica en potassi–, el que causa un efecte depuratiu i, per tant, diürètic, que ajuda a l'eliminació de líquids del nostre cos.
Peix fregit
No cal que marxeu a la Gran Bretanya per gaudir d'un bon peix fregit. Aquí també és costum fer un fregit de diferents varietats de peixos com les bròtoles, els moixons o les maires, de carn blanca, poc greixosa i molt deliciosa, especialment si es menja fregida amb un bon oli d'oliva i amb verdures o carxofes escalivades. És un primer plat tradicional amb el qual podreu lluir-vos si controleu la tècnica i els temps del fregit. A més, la maionesa de coriandre serà un gran acompanyament per a la carn del peix. Hi ha qui diu que és un pecat, però que bo que és el peix amb una mica de salsa...
Raviolis de marisc amb crema d'alls tendres i oli de curri
Malgrat els seus orígens italians, aquests raviolis de marisc que us proposem tenen influències orientals, ja que la pasta del plat és del tipus 'wonton' i la seva textura us recordarà les crestes xineses bullides. És un plat força elaborat i haureu de combinar diversos ingredients de gust fort –com l'all o el curri– amb el llagostí, les gambes i les verdures. Acabeu-ho amb ruca, ceba, tomàquet, pinyons, parmesà i porradell.
Arròs caldós amb llamàntol Becky Lawton
Els dijous, toca arròs! Però amb aquesta pinta segur que no us farà res preparar-lo qualsevol altre dia de la setmana... Per elaborar-lo, haureu de posar una atenció especial a l'hora de preparar el brou de peix, que us recomanem que escumeu durant la cocció, ja que l'escuma conté les restes de sang de l'espina del peix i altres impureses. El company de l'arròs, això sí, serà el llamàntol, per la qual cosa haureu de preparar unes pinces, i un bon pitet, si voleu sortir de la situació sense ni una sola taca.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: