Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

9 productes de temporada de febrer

Arriba l'època de Carnestoltes i amb ell, el Dijous Gras i la botifarra d'ou. A l'hort, les hortalisses s'amaguen sota terra, per això us animem a omplir el cistell amb els millors tubercles

CUINA.CAT

03/02/2020

El febrer no és un mes gaire procliu a l'aparició de nous productes de temporada. Els aliments més típicament tardorencs ja gairebé han desaparegut dels mercats i les hortalisses pròpies de l'hivern són aquelles que pel fred que fa, no surten de la terra. De tota manera, ens trobem en el moment d'esplendor d'una sèrie de productes que tot seguit repassem.

01 Botifarra d'ou

Botifarra d'ou

Botifarra d'ou

No és un producte de temporada, però sí que és un dels aliments imprescindibles del Carnaval i més concretament del Dijous Gras, que enguany se celebra el dia 20. La tradició marca que abans del període d'abstinència imposat per la Quaresma, cal atipar-se de truita, botifarra i coca de llardons.

02 Espàrrecs / Thinkstock

Espàrrecs / Thinkstock

Espàrrec

El sol de la segona meitat d'hivern afavoreix el creixement dels espàrrecs de marge. Més enllà de les seves múltiples aplicacions culinàries, es tracta d'un aliment ric en antioxidants, vitamines, potassi i magnesi. La seva aportació calòrica és molt baixa, ja que està constituït per més d'un 90% d'aigua. Té efectes diürètics i reforça els cabells i les ungles.

03 Calçots / Thinkstock

Calçots / Thinkstock

Calçot

La temporada de calçots comença el novembre, però si encara no heu participat en cap calçotada, ara és el moment! Si preferiu gaudir dels calçots d'una manera menys convencional, podeu provar de fer-ne una quiche o una pizza enrotllada.

04 Nap blanc

Nap blanc Thinkstock

Nap

A aquest tubercle li agrada molt el fred i per això es conrea en zones fredes. Els que es produeixen a la Cerdanya tenen un color més fosc i s'acostumen a menjar bullit o per a fer guisats de carn. A l'hora de triar-los, és preferible escollir els de mida més petita o mitjana, de pell llisa, arrodonits, ferms i pesats en relació amb la seva mida. 

05 Col llombarda

Col llombarda

Col llombarda

De sabor suau i lleugerament amargant, s'incorpora amb facilitat a les amanides per la seva textura cruixent. Però on té la màxima presència és en els plats hivernals de verdura. Especilalment als països nòrdics, on la presenten cuita, amb compota de poma i aromatitzada amb vinagre. També la podeu afegir a sopes o a una quiche

06 Filetejar un llobarro

Filetejar un llobarro

Llobarro

És més gustós que el lluç i el podeu cuinar al forn o guisat amb ceba i patates. Té un avantatge addicional: les espines són fàcils de trobar i de treure. Pel que fa a l'aportació nutricional, conté omega-3, un àcid gras essencial pel correcte funcionament del cos que només s'obté menjant, ja que els cos no és capaç de fabricar-lo.

07 Carxofa /Shutterstock

Carxofa /Shutterstock

Carxofa

Una de les hortalisses icòniques dels mesos d'hivern. Les seves propietats nutricionals són semblants a les dels espàrrecs i les seves aplicacions, pràcticament infinites: les podeu fer al forn, però també en podeu fer bunyols, xips, carpaccio, tempura, amb beixamel... O fer-les servir per un plat d'arròs o un estofat. 

08 Remolatxa

Remolatxa

Remolatxa

Us la podeu menjar crua, per aprofitar-ne més les vitamines, però en aquest cas és més indigesta. Si decidiu passar-la pels fogons, coeu-la amb pela, ja que, un cop cuita, la podreu pelar fàcilment. És molt rica en sucres, el seu consum aporta silici i zinc, manté la pell ferma i dóna brillantor als cabells i les ungles. Una heroïna de cap a peus!

09 Col / Thinkstock

Col / Thinkstock

Col

La col és una hortalissa que acostuma a tenir molta resistència a les condicions climàtiques de fred extrem. En destaquem tres varietats: la col d'hivern de la Cerdanya, la col de pell de galàpet (Osona) i la col verda manresana.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

26 set

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

27 set

Tastos al celler Albet i Noya

Els diumenges d’agost i setembre, el celler ofereix Tastos Varietals on cada dia es tractarà una...

30 set

Tallers gastronòmics de tardor al CC Sagrada Família

La temporada de tardor dels tallers del Centre Cívic Sagrada Família, de Barcelona, arriba carregada...

18 set - 04 oct

11a Mostra de Cuina Menorquina

Fins al 4 d'octubre, una vintena de restaurants de Menorca participen en la Mostra de Cuina Menorquina 2020....

Portada Cuina 243

PANS FÀCILS PER FER A CASA

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Pere Venturós

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto