D’origen francès, el formatge blau es pot fer amb llet de vaca, de cabra i d’ovella. Un cop llestos, es deixen madurar a temperatures controlades, com les de les coves. El formatge blau s’ha de conservar a la nevera, però, abans de menjar-vos-el, deixeu-lo com a mínim un quart d’hora a temperatura ambient perquè desplegui tot el gust. La pasta del formatge blau és molt trencadissa, per això, a l’hora de tallar-lo, és millor que feu servir una lira que no pas un ganivet. D’aquesta manera, el tall serà net i els trossos quedaran sencers i amb més bona presentació.
El matrimoni entre el formatge i el pa és indissoluble. En el cas dels formatges blaus, trieu un pa amb personalitat. Per exemple, un bon acompanyament és una llesca de pa de nous. No hi ha un maridatge clar per gaudir del formatge blau, però els vins dolços i fortificats hi combinen d’allò més bé.
I, després d'uns quants consells, ara us proposem unes receptes –amb formatge blau, és clar!– perquè els poseu en pràctica. Però, si encara voleu saber-ne més, podeu consultar aquest article.
Si us agraden tant els formatges blaus com a nosaltres, aquest receptari no us decebrà!
Pasta amb peres, nous i formatge blau
El gorgonzola es fa amb llet pasteuritzada i sencera de vaca. La maduració és d’entre 50 i 80 dies. Se n’elaboren de dos tipus, dolç i picant. Té DOP pròpia. Els plats de pasta són una molt bona oportunitat per afegir-hi qualsevol formatge blau, com aquesta recepta que us proposem. Amb fruita dolça, especialment amb peres i nous trinxades, s'acaba d'arrodonir el plat.
Pebrots del piquillo farcits Becky Lawton
El cabrales s’elabora al vessant nord dels Picos de Europa, amb llet crua, sobretot de vaca. Té la pell enganxosa, una olor fètida, un florit irregular i una pasta cremosa groguenca. Les verdures i hortalisses, com els pebrots en aquesta recepta, combinen bé amb els lactis blaus. Altres plats on afegir cabrales o qualsevol altre formatge blau poden ser unes mongetes tendres a la papillota, unes endívies cuites gratinades, uns carbassons farcits o un bròquil saltat.
Cóc d'albercoc, panses i formatge blau Gemma Clofent
El formatge anglès Stilton s’elabora gairebé sempre a partir de llet pasteuritzada de vaca. És un dels pocs formatges que tenen DO controlada. Motlle tradicional, pasta sense premsar, crosta natural, vetes blaves i sabor característic. En general, els blaus també combinen la mar de bé a les postres, una combinació, però, que és apta per als amants dels xocs de papil·les, de dolç contra salat.
Endívies farcides de pollastre amb salsa rocafort Becky Lawton
El clàssic formatge francès, rocafort, s'elabora exclusivament amb llet d’ovella, crua i sencera. Conté un mínim d’un 52% de matèria grassa i té denominació d’origen. Untuós i de pasta travada, té vetes blaves que tendeixen a verd. La textura cremosa i la potència gustativa que caracteritza els formatges blaus els fan de bon cuinar i molt combinables. Amb les endívies, el triomf està assegurat.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: