Consells de cuina La Vanguardia

Els productes de temporada de març

En un mes de personalitat indefinida, a mig camí entre dues estacions, us proposem el millor per omplir el cistell!

CUINA.CAT

28/02/2018

El març marca una mena d'interludi a nivell gastronòmic. Els productes típicament hivernals comencen a abandonar els mercats i hi irrompen, encara tímidament, els que són propis de la primavera. Podríem dir, per tant, que no hi ha gaires aliments que visquin el seu període d'esplendor, sinó que es produeix una confluència entre una etapa que s'acaba i una altra que tot just comença.

Sopa de remolatxa / Thinkstock

Sopa de remolatxa / Thinkstock

Remolatxa

La remolatxa destaca per l'alta presència de sucres, tot i que la seva aportació calòrica és moderada. De fet, d'una de les seves varietats, la remolatxa blanca, se n'extreu el sucre refinat, que ja ha perdut totes les propietats nutricionals. I és que ens trobem davant una hortalissa rica en vitamines del grup B, silici, potassi, iode i ferro, beneficiosa per a la salut cardiovascular i hepàtica. En podeu fer sopes, cremes, amanides o pastissos.

A més de ser la protagonista de la portada del CUINA de març, també apareix a aquestes receptes de Cuina.cat.

Naps / Thinkstock

Naps / Thinkstock

Nap

El nap de Talltendre és una hortalissa molt típica de la Cerdanya. Tot i que la collita s’inicia el desembre, la temporada s’allarga fins al març, ja que és un tipus de conreu molt resistent al fred. Es tracta d’un aliment massa sovint oblidat i que hem de reivindicar per la seva alta quantitat de vitamines i minerals.

Faves / Thinkstock

Faves / Thinkstock

Fava

Amb el final de l’hivern arriben les faves, tradicionalment un aliment d’èpoques de penúria. El seu valor nutritiu depèn de si són fresques, en què la quantitat d’aigua supera el 70%, o seques, amb més aportació calòrica i de proteïnes. Hi destaca la presència de midó, un hidrat de carboni d’assimilació lenta, de fibra i de ferro. Combineu-les amb cansalada i botifarra negra i el resultat serà boníssim!

A Cuina.cat en teniu algunes receptes.

Aranja / Thinkstock

Aranja / Thinkstock

Aranja

La temporada de cítrics s'acosta al final i volem parlar d’una fruita que genera un cert recel pel gust amargant però que té propietats i aplicacions molt destacables. A banda de ser rica en vitamina C, redueix els nivells de colesterol, afavoreix l’absorció de ferro i protegeix el cor. És apta per fer-ne amanides, postres i sucs, o per acompanyar alguns plats de peix.

A Cuina.cat en teniu unes quantes receptes.

Fonoll / Thinkstock

Fonoll / Thinkstock

Fonoll

Pertany a la mateixa família que els apis, les apiàcies o umbel·líferes, i destaca pel seu sabor marcadament anisat. Se'l coneix sobretot com a condiment, però també es fa servir en amanides, especialment els bulbs més tendres, per fer infusions o per fer al vapor. És molt recomanable si teniu problemes digestius, ja que afavoreix el trànsit intestinal, redueix la inflamació abdominal i ajuda a eliminar gasos.

Llenguado amb escopinyes, espinacs, poma i emulsió de citronel·la

Llenguado amb escopinyes, espinacs, poma i emulsió de citronel·la Becky Lawton

Llenguado

Juntament amb el rèmol, el gall o l’halibut, que també podreu trobar als mercats durant el mes de març, el llenguado és una de les 530 varietats de peix pla que hi ha comptabilitzades. Es tracta d’un aliment poc calòric i poc proteic, tot i que les proteïnes que aporta són d’alt valor biològic. Probablement la manera més coneguda d’elaborar-lo és a la meunière: lleugerament arrebossat amb farina, amorosit amb mantega i amanit amb llimona. Senzill però efectiu! 

A Cuina.cat en teniu unes quantes receptes.

Bacallà

Bacallà Anna Garcia Frigola

Bacallà

És un dels aliments icònics de la Quaresma, i és que l'ideari catòlic va tolerar-ne el consum durant aquest període en què la carn estava terminantment prohibida. Té un contingut en greix molt baix i és una font de proteïnes molt saludable. Compta amb un receptari amplíssim i molt arrelat a la nostra gastronomia: amb samfaina, amb mel, a la llauna, amb samfaina, amb panses i pinyons... També en podeu fer esqueixada, bunyols o croquetes.

A Cuina.cat en teniu unes quantes receptes.

Congre / Thinkstock

Congre / Thinkstock

Congre

El congre és un peix blau no gaire conegut (encara que consumit a Catalunya des de fa molts segles), especialment important a la llotja de Palamós. El seu cap és ideal per fer fumets i el seu cos s'acostuma a utilitzar per fer sarsueles o plats d'arròs. Té molta presència tant a la cuina tradicional japonesa com a la xinesa.

Bunyols de vent

Bunyols de vent

Bunyols

De bunyols en podeu menjar en qualsevol època de l'any. Però és habitual consumir-ne per Quaresma i per això els hem inclòs en aquesta llista. No us n'avorrireu, ja que n'hi ha de molts tipus: de vent, de l'Empordà, de poma, de carbassa, de codonyat, amb crema, de bacallà... Us expliquem com fer-los pas a pas aquí!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

26 jun

Vespres al Mercat de la Terra 2018

Els Mercats de la Terra passen a celebrar-se, durant els mesos de juny i juliol, els dimarts de 17.30 a 22 h. Deixant...

27 jun

VII Revetlles d’Estiu amb Musclos i Cava als mercats de Barcelona

El Mercat de Sant Antoni donarà el tret de sortida, el dia 22 de juny, a la setena edició de Revetlles...

28 jun

Secret Foodie Society 2018

Secret Foodie Society planteja una experiència gastronòmica ben peculiar. Una experiència immersiva...

28 jun

Cicle de Sopars 'El mar va a la muntanya'

El Museu Marítim de Barcelona acull 'El mar va a la muntanya', un nou cicle gastronòmic per posar en...

PortadaJuliol217

ALVOCAT. PER QUÈ ENS TORNA BOJOS?

  • Recuperem la vida de mercat
  • El marisc de Galícia s'apodera de les Gavarres

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto