PAU SAURI SORIANO
01/12/2021Batejada com el 'diamant negre' per l'escriptor francès Brillat-Savarin, la tòfona és un producte exquisit molt valorat en l'alta gastronomia, per bé que té cabuda en qualsevol tipus de cuina. Parlem d'un fong que es cria sota el sòl a una fondària d'entre 5 i 20 centímetres, això sí, necessita estar a prop d'arbres com les alzines o els roures per poder-se aprofitar de les seves arrels i desenvolupar-se correctament. En el món gastronòmic es troba present, sobretot, dins la cuina mediterrània, en què té la funció principal de condimentar. Com que és un producte amb molt caràcter i, també, de preu elevat, no sol tenir un paper protagonista en les elaboracions, semblantment al cas del safrà. Des de CUINA us animem a jugar amb la tòfona i us proposem aquestes quatre elaboracions en què aquest ingredient de luxe té diferents papers.
Tallarines amb carbonara de tòfona Food Photos / Cristina Rivarola
Comencem la llista amb el plat menys atrevit i més conegut, la qual cosa no vol dir que no sigui deliciós, és clar. David Caballero us presenta aquestes tallarines amb carbonara en què la tòfona, tal com destacàvem anteriorment, es troba en 'l'equip' dels acompanyaments. No obstant això, el seu sabor característic imperarà en la salsa i, en conseqüència, en tot el plat. És idoni per als amants de la pasta i dels condiments amb 'punch'.
Cassola d'ous, tòfona i pernil Becky Lawton
Seguim sense arriscar, ho sabem, però cal tenir en compte que l'ou és un dels grans aliats de la tòfona. Us volíem ensenyar que la tòfona pot encaixar també dins la cuina més senzilla i efectiva. Podríem dir que aquesta elaboració és perfecta per als dies de fred que estem vivint, i, és clar, per a qualsevol moment en què tingueu un parell d'ous i un paquet de pernil obert oblidats a la nevera. Això sí, la tòfona, l'haureu de comprar expressament.
Ou escumat amb 'foie' i aire de tòfona
Aire de tòfona. En llegir-ho, els conceptes 'ràpid' i 'senzill' s'esfumen, però val la pena provar-ho. Iker Erauzkin us planteja aquesta elaboració que realment fa justícia al títol '4 plats de luxe amb tòfona'. Parlem de productes de qualitat amb sabors molt reconeguts en què la flaire de tòfona és la cirereta de la recepta.
Magret d'ànec amb salsa de tòfona
Amb el magret d'ànec amb salsa de tòfona passa el mateix que amb el plat anterior: es tracta d'una recepta amb productes de molta qualitat que, si s'elaboren adequadament, garanteixen un resultat de 10. El secret, però, es troba en l'elaboració del magret, que no es pot cuinar ni massa ràpid ni massa lent.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.