
A l'aire lliure. Pícnics, barbacoes i mil idees més per gaudir del bon temps
La volta al món en clau mediterrània
Jugar amb receptes internacionals i adaptar-les al tarannà mediterrani és un joc culinari que hauríem de practicar més sovint
I si ens preparem una amanida clàssica mediterrània amb una base de fideus soba, unes postres amb iogurt grec o un entrant a base de musclos, típics de Bélgica, amb un condiment tan nostre com el julivert? Ens hem proposat fer la volta al món sense sortir de la cuina de casa, i ho hem fet agafant ingredientes d'altres països que hem adaptat al tarannà mediterrani. El resultat ha estat des d'unes "fajitas" de xai amb ruca a un bistec tàrtat acabat d'arribar de la France.
França
Els plaers de la carn
Un bistec tàrtar amb vedella dels Pirineus és un bon exemple del que succeeix quan Catalunya i França van de la mà.
- Bistec tàrtar
- Pizzeta de tomàquets secs, ruca i panses
- "Crumble" de llima i pinya
Grècia
Voluptuositat mediterrània
El dia que el iogurt grec es va trobar amb els petàls de rosa el món va esdevenir un lloc més bonic.
- Quiche de patata, ceba i manxego
- Mero amb amanida de germinats
- Iogurt en pasta fil·lo amb gelea de roses
Itàlia
"Della nonna" a la taula
Pocs plats reflecteixen millor l'essència mediterrània que un plat de pasta amb alfàbrega i tomàquet.
- Tapa de petxina de pelegrí marinada
- "Parpadelle" amb crema de mozzarella i tomàquets petits
- Quiche de maduixes, menta i llavors de carbassa
Tailàndia
Exotisme d'ultramar
És hora d'experimentar amb les amanides i oblidar la mixta de tota la vida. Què us sembla una de fideus?
- Amanida freda de fideus "soba"
- Filet de porc amb foie gras i fruita seca
- Gelat de llima i anacards
Bèlgica
Brussel·les , capital dels musclos!
Quan els musclos van plegats amb el llorer i el julivert, el festival gastronòmic està assegurat.
- Bol de musclos al vi amb picada de julivert i nous
- Fideuada amb rap
- Mousse de nabius i violetes
Estats Units
El millor que li pot passar a una hamburguesa
Qui ha dit que les hamburgueses només poden ser delicioses si són de vedella?
- Hamburguesa de salmó
- Pastissets de blat de moro i porros
- Crema de menta amb gelat, peta zetas i cruixent de cacao
Mèxic
¡Ándele!
Ara que està de moda el "finger food", hi ha plats per a tots els públics que no fallen mai. Les "fajitas" per exemple.
- "Fajitas" de xai
- Cuscús, menta i dàtils
- Sopa de cireres
Hidratació: més enllà de l'aigua
Quan puguen els termòmetres és fenomenal mantenir-nos ben hidratats tot el dia. Beure molta aigua és bàsic, però també ho és seguir aquests consells.
Esmorzars sans amb temps
Llevar-nos uns deu minuts abans per començar la jornada amb un bon àpat ens canviarà la perspectiva del dia.
- Croissant salat amb salmó i enciam
- Ous ferrats
- Xia amb llet de coco, maduixes i mango
- "Superaliments smoothie bol"
- Bol de fruites
- Rotlle de truita, espàrrecs, bacallà i alvocat
Melmelada casolana
Una bona manera d'aprofitar la fruita de temporada és elaborar delicioses melmelades.
- Melmelada de síndria
Sal marina
La sal marina és rica en minerals i oligoelements i dona als aliments un gust salí subtil i exquisit.
- Saltat d'espàrrecs de mar i del camp amb calamars i romesco
Menú de mercat
Us presentem un àpat on els protagonistes són els aliments frescos que hem trobat a les parades de Mercats de Barcelona.
- Carabiners confitats
- Albergínies farcides amb samfaina
- Turbot amb espinacs a la catalana
- Escuma de síndria amb móres i gelat de vainilla
Cinc trucs per a una vinagreta més lleugera
Finger food
Menjar amb les mans és tendència arreu del món. Se'n diu "finger food" i ens sorprèn amb creacions tan sofisticades com aquestes.
- Blinis amb gambes i espàrrecs
- Costelles de porc rostides amb vi blanc i llima
- Tempura de salicòrnia, pop i musclos
- Patates amb ceba caramel·litzada al vi negre i salsa brava
- Mossegades de bistec tàrtar
- Sandvitx vegetarià oriental
- Paté de tomàquet
Gaspatxos amb fruita
És hora de "customitzar" una mica de gaspatxo de casa. Sense perdre-li el respecte, és clar.
- Gaspatxo d'enciam
- Sopa freda de tomàquet amb ceba, col i plàtan
Arrossos al gra
El bon temps convida, ara més que en cap altra època, a menjar arrossos a la fresca...i en bona companyia.
- Paella al forn
- Arròs melós amb romesco
- Arròs caldós amb espardenyes
- Arròs caldós amb llamàntol
- Arròs negre amb sípia i llagostins
Llimonades... i més
La beguda refrescant per excel·lència és pura versatilitat: podem combinar-la amb altres fruites i donar lloc a creacions molt originals
- "Kombucha"
- Aigua de coco
- Aigua de síndria amb anet
Entrepans de mar i de muntanya
El moment del pícnic sempre és el millor amb un bon entrepà. I encara més si posem una mica de color als clàssics de sempre.
- Petit sandvitx de pop
- Hamburguesa de seitan amb pebrots escalivats, espinacs, panses i pinyons
- Biquini d'ànec
- Sandvitx grec
A la BBQ
És temps de trobar-nos amb amics i familiars. Moments al costat d'una bona barbacoa que, de ben segur, recordarem tota la resta de l'any.
- Xai a la brasa amb romaní i all amb confitura de pebrots
- Broquetes caramel·litzades de seitan i carxofes
- Rap a la brasa amb blat de moro
- Pop a la brasa amb amanida de ruca
- Sardines a la brasa amb porro escalivat
- Síndria a la planxa amb xocolata
- Pinya a la planxa amb llima, iogurt i gerds
10 maneres de cuinar el tomàquet
Cru, en salsa, en conserva, farcit...
Els pagesos de tota la vida saben que cal esperar a l'agost per tastar els més bons. I aquí els tenim!
- Escabetx de musclos i cirerols
- Tonyina saltada al wok amb tomàquet
- Broqueta de xai al estil kebab
- Tomàquet farcit amb escalivada i arengada fumada
Pícnic amb estil
Que l'àpat tingui lloc a l'aire lliure no vol dir que no puguem preparar plats sofisticats, saludables i deliciosos com aquests.
- "Orechiette" amb kale, faves i "bimi"
- Ous escosesos al forn
- Hummus de pebrot del piquillo i ricotta amb herbes aromàtiques
- Sandvitx d'albergínia pollastre i tzatziki
- Pastissets de Belém
Trencar el gel: polos i gelats casolans
Són saludables, refrescants, nutritius i divertidíssims. Quan comenceu a fer-los a casa no podreu parar.
- Gelat de fruita
- Gelat de maduixa
- Gelat de coco i llima
- Flash Gordon
- Gelat de maduixa i iogurt amb galeta
- Gelat de violetes
Pastís de fruita
Aprofitar la fruita que tinguem per casa per fer postres sempre és una bona idea. I si no, pregunteu per què el "lemon pie" triomfa a tot arreu!
- "Lemon pie"
Brindis a la fresca
Els combinats clàssics i d'altres de molt més originals tenen un denominador comú: són fantàstics per a les nits d'estiu.
- Pisco sour
- Daiquiri
- Bloody Mary
- Tim Collins
- Ti'punch
Batuts
Frescos, nutritius, energètics, desintoxicants, hipervitamínics i sobretot, boníssims. I si fem del batut la nostra beguda de l'estiu?
- Batut de plàtan i bledes
- Batut de taronja i remolatxa amb pol·len
- Batut de pinya i gingebre
Master class. Papillota
És ideal per a les coccions al forn o al vapor, però també es pot fer a la planxa, a la brasa o a la paella. El resultat més interessant d'aquesta tècnica s'obté quan cadascun dels elements que s'embolcallen ha expressat el seu sabor al resultat final, des del producte principal cuinat, a la guarnició i l'amaniment. Ara, trieu: paper, fulla o silicona!
- Papillota de formatge de cabra i figues
El toc tropical
Ens apassiona la fruita i, a l'estiu, en menjaríem a tota hora, però sobretot per postres. I, com que parlem de calor, parlem de fruita tropical: plàtan, mango, papaia, coco, fruita de la passió...Trieu els finals d'àpat més exòtics per gaudir de colors i formes cridaneres, energia i vitamines a dojo, i uns sabors sorprenents i deliciosos.
- Copa de xia, papaia i coco
- Plàtan gelat
- Gaspatxo de mango i fruita de la passió
Fora de carta
Sortim de la cuina de casa per descobrir els millors establiments on menjar de gust, les botigues més gurmet i les rutes culinàries més imprescindibles
Ens entaulem a Pockets (Barcelona), Boteco Fogo (Barcelona), Tunateca Balfegó (Barcelona), Casa Bonay (Barcelona), Cotton House (Barcelona), Artte (Barcelona), Hallo Cocktail Bar (Barcelona), anem a comprar a l'Organic Market, decidim quina és la millor pizzeria de Barcelona i realitzem un tast de vins al celler Josep Grau Viticultor.
Taula reservada
Aquí, al costat, hi trobem el bo i millor!
La cara del Vinòmic, a la Garrifa, és com un manifest a favor del producte vallesà.
Postal gastronómica
Un zoològic gastronómic
Ja sabem que als antípodes no estan de cap per avall, però la seva cuina és totalment diferent a la nostra. Ens ho explica Paula Llull, que fa quatre anys que viu a Sydney.
A pes!
No havia desaparegut mai del tot, però l'hàbit de comprar menjar a granel torna amb més adeptes que mai. Gent de totes les edats se sumen a aquesta filosofia de compra, que agafa com a model la dels nostres avis, però introduint nous conceptes, com ara el residu zero, la compra responsable i l'alimentació conscient. Comprar només el que és necessari, és tendència.
Gastropistes
Damunt l'herba
Les parets de l'oficina us cauen a sobre? A nosaltres, sí. Per això, hem buscat deu punts on anar a gaudir d'un bon pícnic a l'aire lliure abans no arriben les vacances. Agafeu la cistella de vímet i les tovalloles de quadrets i acompanyeu-nos!
Tant de gust
Ecològic i social
La fundació astres conrea arròs al delta de l'Ebre i l'envasa amb l'ajuda de persones discapacitades i en risc d'exclusió
Decàleg
Albergínies
Al caliu de l'estiu
Sí, ara sí que toca! Aprofiteu la brasa de preparar les receptes a la graella i deixeu-hi escalivar cebes, pebrots i -és clar!- albergínies. Una hortalissa que és més que color i que ens sedueix pel gust una mica amargant.
Botiga
Feu l'aperitiu amb gelat de vermut!
Ara que s'ha posat tan de moda, us proposem una forma ben original de fer l'aperitiu durant els mesos de calor, el gelat salat. A Peratallada, en trobareu de foie, d'oli d'oliva, de rocafort o d'anxoves de l'Escala i, a més, els podreu acompanyar de vermut, també en forma de gelat.
Calendari
Estiu
El mar no és només per capbussar-s'hi a l'estiu. Al juliol, us convidem a menjar-vos-el!
Vs producte
Tria bé!
Qui no posi un meló a taula a l'estiu que tiri la primera pedra! Us convidem a sortir de la zona de confort i descobrir que, de melons, n'hi ha de moltes varietats! Enfrontem dos dels més coneguts: el gàl·lia, i el més popular de les nostres taules, el de pell de granota.
És fàcil!!!
Els tovallons, en ordre
Heu preparat una recepta de bou de mar i no sabeu què fer-ne, de la closca? Com que nosaltres som d'aprofitar-ho tot, se'ns ha acudit una solució perfecta: és útil i ben estètica.
Entrevista
Meritxell Falgueras
Sommelier vinculada per naixement i matrimoni amb el món del vi, confessa que fa temps que volia escriure sobre begudes sense alcohol. Amb "Què beure quan no beus", ha aconseguit el seu objectiu.
En xarxa
Per estar al dia, per llegir-nos a tot arreu o per aprendre més de cuina, aquí teniu les aplicacions, els llibres i les xarxes imprescindibles.
Basar deli
Trieu i remeneu!
Aquí teniu la nostra selecció d'estris de cuina originals, divertits, bonics i, en qualsevol cas, útils perquè a l'hora de cuinar us ho passeu encara més bé.