Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista 'Receptes by CUINA'

'Receptes by CUINA' és una revista trimestral editada pel CUINA

Portada del número 2 del 'Receptes by CUINA'
Receptes by Cuina núm. 2. Estiu 2017

A l'aire lliure. Pícnics, barbacoes i mil idees més per gaudir del bon temps

En aquest número

La volta al món en clau mediterrània

Jugar amb receptes internacionals i adaptar-les al tarannà mediterrani és un joc culinari que hauríem de practicar més sovint

I si ens preparem una amanida clàssica mediterrània amb una base de fideus soba, unes postres amb iogurt grec o un entrant a base de musclos, típics de Bélgica, amb un condiment tan nostre com el julivert? Ens hem proposat fer la volta al món sense sortir de la cuina de casa, i ho hem fet agafant ingredientes d'altres països que hem adaptat al tarannà mediterrani. El resultat ha estat des d'unes "fajitas" de xai amb ruca a un bistec tàrtat acabat d'arribar de la France.

França

Els plaers de la carn

Un bistec tàrtar amb vedella dels Pirineus és un bon exemple del que succeeix quan Catalunya i França van de la mà.

  • Bistec tàrtar
  • Pizzeta de tomàquets secs, ruca i panses
  • "Crumble" de llima i pinya

Grècia

Voluptuositat mediterrània

El dia que el iogurt grec es va trobar amb els petàls de rosa el món va esdevenir un lloc més bonic.

  • Quiche de patata, ceba i manxego
  • Mero amb amanida de germinats
  • Iogurt en pasta fil·lo amb gelea de roses

Itàlia

"Della nonna" a la taula

Pocs plats reflecteixen millor l'essència mediterrània que un plat de pasta amb alfàbrega i tomàquet.

  • Tapa de petxina de pelegrí marinada
  • "Parpadelle" amb crema de mozzarella i tomàquets petits
  • Quiche de maduixes, menta i llavors de carbassa

Tailàndia

Exotisme d'ultramar

És hora d'experimentar amb les amanides i oblidar la mixta de tota la vida. Què us sembla una de fideus?

  • Amanida freda de fideus "soba"
  • Filet de porc amb foie gras i fruita seca
  • Gelat de llima i anacards

Bèlgica

Brussel·les , capital dels musclos!

Quan els musclos van plegats amb el llorer i el julivert, el festival gastronòmic està assegurat.

  • Bol de musclos al vi amb picada de julivert i nous
  • Fideuada amb rap
  • Mousse de nabius i violetes

Estats Units

El millor que li pot passar a una hamburguesa

Qui ha dit que les hamburgueses només poden ser delicioses si són de vedella?

  • Hamburguesa de salmó
  • Pastissets de blat de moro i porros
  • Crema de menta amb gelat, peta zetas i cruixent de cacao

Mèxic

¡Ándele!

Ara que està de moda el "finger food", hi ha plats per a tots els públics que no fallen mai. Les "fajitas" per exemple.

  • "Fajitas" de xai
  • Cuscús, menta i dàtils
  • Sopa de cireres

Hidratació: més enllà de l'aigua

Quan puguen els termòmetres és fenomenal mantenir-nos ben hidratats tot el dia. Beure molta aigua és bàsic, però també ho és seguir aquests consells.

Esmorzars sans amb temps

Llevar-nos uns deu minuts abans per començar la jornada amb un bon àpat ens canviarà la perspectiva del dia.

  • Croissant salat amb salmó i enciam
  • Ous ferrats
  • Xia amb llet de coco, maduixes i mango
  • "Superaliments smoothie bol"
  • Bol de fruites
  • Rotlle de truita, espàrrecs, bacallà i alvocat

Melmelada casolana

Una bona manera d'aprofitar la fruita de temporada és elaborar delicioses melmelades.

  • Melmelada de síndria

Sal marina

La sal marina és rica en minerals i oligoelements i dona als aliments un gust salí subtil i exquisit.

  • Saltat d'espàrrecs de mar i del camp amb calamars i romesco

Menú de mercat

Us presentem un àpat on els protagonistes són els aliments frescos que hem trobat a les parades de Mercats de Barcelona.

  • Carabiners confitats
  • Albergínies farcides amb samfaina
  • Turbot amb espinacs a la catalana
  • Escuma de síndria amb móres i gelat de vainilla

Cinc trucs per a una vinagreta més lleugera

Finger food

Menjar amb les mans és tendència arreu del món. Se'n diu "finger food" i ens sorprèn amb creacions tan sofisticades com aquestes.

  • Blinis amb gambes i espàrrecs
  • Costelles de porc rostides amb vi blanc i llima
  • Tempura de salicòrnia, pop i musclos
  • Patates amb ceba caramel·litzada al vi negre i salsa brava
  • Mossegades de bistec tàrtar
  • Sandvitx vegetarià oriental
  • Paté de tomàquet

Gaspatxos amb fruita

És hora de "customitzar" una mica de gaspatxo de casa. Sense perdre-li el respecte, és clar.

  • Gaspatxo d'enciam
  • Sopa freda de tomàquet amb ceba, col i plàtan

Arrossos al gra

El bon temps convida, ara més que en cap altra època, a menjar arrossos a la fresca...i en bona companyia.

  • Paella al forn
  • Arròs melós amb romesco
  • Arròs caldós amb espardenyes
  • Arròs caldós amb llamàntol
  • Arròs negre amb sípia i llagostins

Llimonades... i més

La beguda refrescant per excel·lència és pura versatilitat: podem combinar-la amb altres fruites i donar lloc a creacions molt originals

  • "Kombucha"
  • Aigua de coco
  • Aigua de síndria amb anet

Entrepans de mar i de muntanya

El moment del pícnic sempre és el millor amb un bon entrepà. I encara més si posem una mica de color als clàssics de sempre.

  • Petit sandvitx de pop
  • Hamburguesa de seitan amb pebrots escalivats, espinacs, panses i pinyons
  • Biquini d'ànec
  • Sandvitx grec

Receptes: Mathieu Porcher

A la BBQ

És temps de trobar-nos amb amics i familiars. Moments al costat d'una bona barbacoa que, de ben segur, recordarem tota la resta de l'any.

  • Xai a la brasa amb romaní i all amb confitura de pebrots
  • Broquetes caramel·litzades de seitan i carxofes
  • Rap a la brasa amb blat de moro
  • Pop a la brasa amb amanida de ruca
  • Sardines a la brasa amb porro escalivat
  • Síndria a la planxa amb xocolata
  • Pinya a la planxa amb llima, iogurt i gerds

10 maneres de cuinar el tomàquet

Cru, en salsa, en conserva, farcit...

Els pagesos de tota la vida saben que cal esperar a l'agost per tastar els més bons. I aquí els tenim!

  • Escabetx de musclos i cirerols
  • Tonyina saltada al wok amb tomàquet
  • Broqueta de xai al estil kebab
  • Tomàquet farcit amb escalivada i arengada fumada

Text i receptes: Manel Guirado/ Foto: Food Photo i Cristina Rivarola/ Cuina: Marian Montoro

Pícnic amb estil

Que l'àpat tingui lloc a l'aire lliure no vol dir que no puguem preparar plats sofisticats, saludables i deliciosos com aquests.

  • "Orechiette" amb kale, faves i "bimi"
  • Ous escosesos al forn
  • Hummus de pebrot del piquillo i ricotta amb herbes aromàtiques
  • Sandvitx d'albergínia pollastre i tzatziki
  • Pastissets de Belém

Trencar el gel: polos i gelats casolans

Són saludables, refrescants, nutritius i divertidíssims. Quan comenceu a fer-los a casa no podreu parar.

  • Gelat de fruita
  • Gelat de maduixa
  • Gelat de coco i llima
  • Flash Gordon
  • Gelat de maduixa i iogurt amb galeta
  • Gelat de violetes

Pastís de fruita

Aprofitar la fruita que tinguem per casa per fer postres sempre és una bona idea. I si no, pregunteu per què el "lemon pie" triomfa a tot arreu!

  • "Lemon pie"

Brindis a la fresca

Els combinats clàssics i d'altres de molt més originals tenen un denominador comú: són fantàstics per a les nits d'estiu.

  • Pisco sour
  • Daiquiri
  • Bloody Mary
  • Tim Collins
  • Ti'punch

Batuts

Frescos, nutritius, energètics, desintoxicants, hipervitamínics i sobretot, boníssims. I si fem del batut la nostra beguda de l'estiu?

  • Batut de plàtan i bledes
  • Batut de taronja i remolatxa amb pol·len
  • Batut de pinya i gingebre

Master class. Papillota

És ideal per a les coccions al forn o al vapor, però també es pot fer a la planxa, a la brasa o a la paella. El resultat més interessant d'aquesta tècnica s'obté quan cadascun dels elements que s'embolcallen ha expressat el seu sabor al resultat final, des del producte principal cuinat, a la guarnició i l'amaniment. Ara, trieu: paper, fulla o silicona!

  • Papillota de formatge de cabra i figues

 

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda/ Foto: Becky Lawton

El toc tropical

Ens apassiona la fruita i, a l'estiu, en menjaríem a tota hora, però sobretot per postres. I, com que parlem de calor, parlem de fruita tropical: plàtan, mango, papaia, coco, fruita de la passió...Trieu els finals d'àpat més exòtics per gaudir de colors i formes cridaneres, energia i vitamines a dojo, i uns sabors sorprenents i deliciosos.

  • Copa de xia, papaia i coco
  • Plàtan gelat
  • Gaspatxo de mango i fruita de la passió

Foto: Becky Lawton

Fora de carta

Sortim de la cuina de casa per descobrir els millors establiments on menjar de gust, les botigues més gurmet i les rutes culinàries més imprescindibles

Ens entaulem a Pockets (Barcelona), Boteco Fogo (Barcelona), Tunateca Balfegó (Barcelona), Casa Bonay (Barcelona), Cotton House (Barcelona), Artte (Barcelona), Hallo Cocktail Bar (Barcelona), anem a comprar a l'Organic Market, decidim quina és la millor pizzeria de Barcelona i realitzem un tast de vins al celler Josep Grau Viticultor.

Taula reservada

Aquí, al costat, hi trobem el bo i millor!

La cara del Vinòmic, a la Garrifa, és com un manifest a favor del producte vallesà.

Postal gastronómica

Un zoològic gastronómic

Ja sabem que als antípodes no estan de cap per avall, però la seva cuina és totalment diferent a la nostra. Ens ho explica Paula Llull, que fa quatre anys que viu a Sydney.

Text: Paula Llull/ Foto: James Horan, Destination NSW i Paula Llull

A pes!

No havia desaparegut mai del tot, però l'hàbit de comprar menjar a granel torna amb més adeptes que mai. Gent de totes les edats se sumen a aquesta filosofia de compra, que agafa com a model la dels nostres avis, però introduint nous conceptes, com ara el residu zero, la compra responsable i l'alimentació conscient. Comprar només el que és necessari, és tendència.

Text: Clàudia Vigueras/ Foto: Mariona Villavieja

Gastropistes

Damunt l'herba

Les parets de l'oficina us cauen a sobre? A nosaltres, sí. Per això, hem buscat deu punts on anar a gaudir d'un bon pícnic a l'aire lliure abans no arriben les vacances. Agafeu la cistella de vímet i les tovalloles de quadrets i acompanyeu-nos!

Text: Carme Melià/ Il·lustració: Nik Neves

Tant de gust

Ecològic i social

La fundació astres conrea arròs al delta de l'Ebre i l'envasa amb l'ajuda de persones discapacitades i en risc d'exclusió

Text: Ferran Caldés/ Foto: Enrique Marco

Decàleg

Albergínies

Al caliu de l'estiu

Sí, ara sí que toca! Aprofiteu la brasa de preparar les receptes a la graella i deixeu-hi escalivar cebes, pebrots i -és clar!- albergínies. Una hortalissa que és més que color i que ens sedueix pel gust una mica amargant.

Text: David Caballero/ Foto: Anna Garcia Frigola

Botiga

Feu l'aperitiu amb gelat de vermut!

Ara que s'ha posat tan de moda, us proposem una forma ben original de fer l'aperitiu durant els mesos de calor, el gelat salat. A Peratallada, en trobareu de foie, d'oli d'oliva, de rocafort o d'anxoves de l'Escala i, a més, els podreu acompanyar de vermut, també en forma de gelat.

Text: Helena Sànchez/ Foto: Enrique Marco

Calendari

Estiu

El mar no és només per capbussar-s'hi a l'estiu. Al juliol, us convidem a menjar-vos-el!

Vs producte

Tria bé!

Qui no posi un meló a taula a l'estiu que tiri la primera pedra! Us convidem a sortir de la zona de confort i descobrir que, de melons, n'hi ha de moltes varietats! Enfrontem dos dels més coneguts: el gàl·lia, i el més popular de les nostres taules, el de pell de granota.

Text: Ferran Caldés/ Foto: Thinkstock

És fàcil!!!

Els tovallons, en ordre

Heu preparat una recepta de bou de mar i no sabeu què fer-ne, de la closca? Com que nosaltres som d'aprofitar-ho tot, se'ns ha acudit una solució perfecta: és útil i ben estètica.

 

Foto: Becy Lawton

Entrevista

Meritxell Falgueras

Sommelier vinculada per naixement i matrimoni amb el món del vi, confessa que fa temps que volia escriure sobre begudes sense alcohol. Amb "Què beure quan no beus", ha aconseguit el seu objectiu.

Text: Ferran Caldés/ Foto: Luis Tinoco

En xarxa

Per estar al dia, per llegir-nos a tot arreu o per aprendre més de cuina, aquí teniu les aplicacions, els llibres i les xarxes imprescindibles.

Basar deli

Trieu i remeneu!

Aquí teniu la nostra selecció d'estris de cuina originals, divertits, bonics i, en qualsevol cas, útils perquè a l'hora de cuinar us ho passeu encara més bé.

Receptes

Bistec tàrtar

Pizzeta de tomàquets secs, ruca i panses

"Crumble" de llima i pinya

Quiche de patata, ceba i manxego

Mero amb amanida de germinats

Iogurt en pasta fil·lo amb gelea de roses

Tapa de petxina de pelegrí marinada

"Parpadelle" amb crema de mozzarella i tomàquets petits

Quiche de maduixes, menta i llavors de carbassa

Amanida freda de fideus "soba"

Filet de porc amb foie gras i fruita seca

Gelat de llima i anacards

Bol de musclos al vi amb picada de julivert i nous

Fideuada amb rap

Mousse de nabius i violetes

Hamburguesa de salmó

Pastissets de blat de moro i porros

Crema de menta amb gelat, peta zetas i cruixent de cacao

"Fajitas" de xai

Cuscús, menta i dàtils

Sopa de cireres

Croissant salat amb salmó i enciam

Ous ferrats

Xia amb llet de coco, maduixes i mango

"Superaliments smoothie bol"

Bol de fruites

Rotlle de truita, espàrrecs, bacallà i alvocat

Melmelada de síndria

Saltat d'espàrrecs de mar i del camp amb calamars i romesco

Carabiners confitats

Albergínies farcides amb samfaina

Turbot amb espinacs a la catalana

Escuma de síndria amb móres i gelat de vainilla

Blinis amb gambes i espàrrecs

Costelles de porc rostides amb vi blanc i llima

Tempura de salicòrnia, pop i musclos

Patates amb ceba caramel·litzada al vi negre i salsa brava

Mossegades de bistec tàrtar

Sandvitx vegetarià oriental

Paté de tomàquet

Gaspatxo d'enciam

Sopa freda de tomàquet, amb ceba, col i plàtan

Paella al forn

Arròs melós amb romesco

Arròs caldós amb espardenyes

Arròs caldós amb llamàntol

Arròs negre amb sípia i llagostins

"Kombucha"

Aigua de coco

Aigua de síndria amb anet

Petit sandvitx de pop

Hamburguesa de seitan amb pebrots escalivats, espinacs, panses i pinyons

Biquini d'ànec

Sandvitx grec

Xai a la brasa amb romaní i all amb confitura de pebrots

Broquetes caramel·litzades de seitan i carxofes

Rap a la brasa amb blat de moro

Pop a la brasa amb amanida de ruca

Sardines a la brasa amb porro escalivat

Síndria a la planxa amb xocolata

Pinya a la planxa amb llima, iogurt i gerds

Escabetx de musclos i cirerols

Tonyina saltada al wok amb tomàquet

Broqueta de xai al estil kebab

Tomàquet farcit amb escalivada i arengada fumada

"Orechiette" amb kale, faves i "bimi"

Ous escosesos al forn

Hummus de pebrot del piquillo i ricotta amb herbes aromàtiques

Sandvitx d'albergínia pollastre i tzatziki

Pastissets de Belém

Gelat de fruita

Gelat de maduixa

Gelat de coco i llima

Flash Gordon

Gelat de maduixa i iogurt amb galeta

Gelat de violetes

"Lemon pie"

Pisco sour

Daiquiri

Bloody Mary

Tim Collins

Ti'punch

Batut de plàtan i bledes

Batut de taronja i remolatxa amb pol·len

Batut de pinya i gingebre

Papillota de formatge de cabra i figues

Copa de xia, papaia i coco

Últims números publicats
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: