Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista 'Receptes by CUINA'

'Receptes by CUINA' és una revista trimestral editada pel CUINA

Portada del número 7 de la revista 'Receptes by CUINA'
Receptes by Cuina núm. 7. Tardor 2018

Com a casa. Receptes per posar al dia els plats de la cuina de l'àvia

En aquest número

Sopes i purés

Doneu la benvinguda a la nova estació

Clàssiques o no, tant se val, qui digui que les sopes són avorrides no ha tastat aquestes opcions que us proposem: una sopa de ceba, una crema d'endívies amb pernil i una crema de remolatxa. Són tota una sorpresa!

Vitamina C

Taronges, llimones, kiwis i col kale

La tardor està a punt de començar i arriba carregada d'aliments que aporten nutrients per ajudar les defenses a estar en bona forma. Proveu aquestes receptes amb vitamina C:

  • Conill amb llimona
  • Flam de kiwi i plàtan
  • Xips de col

Fruita seca

Nutrients i sabors concentrats

Si sou esportistes, si voleu millorar la dieta, per innovar a la cuina... La fruita seca és bona per a tothom i en qualsevol àpat. Aquestes receptes en són una mostra!

  • Canelons de tofu, carbassa i nous
  • Musclos al pesto de nous
  • 'Porridge' amb plàtan i cacauets

Bolets. Els reis del bosc (i la taula) a la tardor

Els boscos amaguen un producte molt preuat a la tardor: els bolets. Anar-ne a buscar ens agrada tant com menjar-nos-els després. Tasteu-los en aquests tres plats:

  • 'Pappardelle' de muntanya
  • Ous remenats amb bolets saltats
  • Amanida de ceps amb serrat d'ovella i vinagreta de pinyons

Carbasses, moniatos i pastanagues

Els colors de la natura envaeixen les receptes: el taronja és el protagonista i alegra els plats de tardor. Proveu aquests plats. No us hi podreu resistir!

  • Trinxat amb bacó
  • Gratinat de carbassa
  • Pastís de carbassa i pastanaga

Guisats en cassola

Els productes, de temporada, però també les receptes, que heu de variar segons l'estació: ara és el moment de guisats i plats calents, com aquests:

  • Olla tardorenca
  • Cassoleta tolosana
  • Mandonguilles de gambes i botifarra negra

Popostes de verema

El raïm, una de les fruites més dolces, es destina en un 70% a fer vi. Amb la resta, què podeu fer? Doncs aquí teniu algunes idees, i no només són postres.

  • Amanida d'escarola i raïm amb burrata
  • Mousse de mascarpone amb raïm i figues
  • Sushi de col amb ànec i salsa de raïm

Ho sabíeu?

Us donem uns consells perquè amb el canvi d'estació, aprofiteu per planificar els menús i reviseu els hàbits a taula

Peixos oblidats

Només els restauradors més entesos en peix i que tenen bons contactes al mar cuinen peixos diferents i ofereixen uns plats nous i deliciosos

Us donem uns consells, us expliquem per què no heu de deixar de costat els peixos més desconeguts i us donem la recepta que té com a ingredient principal un dels peixos oblidats, la cassola d'oblada.

Text: Núria Coll / Foto: Becky Lawton i Enrique Marco

Convidats inesperats. Receptes per quedar bé

Què passa quan arriben a casa i irrompen en la vostra tranquil·la existència convidats que no esperàveu per dinar o sopar? Amb aquestes receptes quedareu com uns amfitrions excepcionals sense haver de complicar-vos.

  • Patates amb sorpresa
  • Canapès de tàrtar de salmó
  • Coca d'anxoves
  • Caramels d'oliva

Per gaudir a tota hora

Els Cocktail Natura de Borges us permetran menjar fruita seca 100% natural en qualsevol moment del dia i gaudir d'un aliment saludable, sense gluten i molt versàtil, amb la garantia Borges. Us els podeu menjar individualment o com a ingredients de plats com aquests:

  • Tabule amb pastanaga, carbassó, pinyons i 'mix antiox' de Borges
  • 'Cake pops' de xocolata i 'mix equilibrio' de Borges

Torna la xocolata

L'estiu no és l'època ideal per a la xocolata, ja que la calor fa difícil mantenir-la en bones condicions, però ara arriba el moment de recuperar aquest aliment, que és un bé de déus, com deien els asteques! Tasteu-la amb aquestes receptes:

  • 'Green cao'
  • Ulleres de xocolata i coco
  • 'Latte' de xocolata, xili i canyella
  • Pa d'espècies amb xocolata desfeta

Menú de mercat

Us presentem un àpat en què els protagonistes són els aliments frescos de temporada

  • Coliflor, bròcoli i bastonets de formatge amb cama-secs
  • Figues al forn amb taronja i avellanes
  • Salmó amb salsa de vi negre
  • Conill amb prunes

El mes del cim i tomba

De plat de pescadors a l'alta cuina

Fa 15 anys que es promociona aquest plat tan típic de Tossa. Cada mes de setembre, les taules de molts restaurants de la vila marinera serveixen aquesta recepta original dels pescadors, que solien preparar a la barca i que, ara, durant les jornades cada establiment mira de fer-se una mica seva.

Al pot petit. Atreviu-vos amb les conserves

Podreu gaudir de productes de temporada tot l'any i al vostre gust. Fer conserves a casa compensa!

  • Escabetx de verdures
  • Confitura de tomàquet i pebre negre
  • Escabetx de sardines amb olives de Kalamata

La recepta de la portada

Voleu cuinar la portada de 'Receptes by CUINA'? Aquí la teniu: olla vegetariana de llegums

Prepareu un guisat que és una recepta completa i equilibrada; tot un àpat en un únic plat.

10 maneres de menjar amb cullera

Us expliquem l'origen i els secrets d'un dels estris de cuina que han viatjat més en el temps de manera quasi intacta i us donem aquestes receptes:

  • Arròs cremós de carbassa i tòfona
  • 'Laksa' de peix i marisc
  • Bou a la borgonyona
  • Crumble de fruites vermelles

Text: Pol Leiva / Receptes: David Caballero / Foto: AJJ Estudi / Cuina: Jani Paasikoski / Estilisme: Natalia Mazzarella / Il·lustració: Jordi Bosch

Master class

Papillota

És ideal per a les coccions al forn o al vapor, però també per a la planxa, a la brasa o a la paella. El resultat més interessant d'aquesta tècnica s'obté quan cadascun dels elements que s'embolcallen es reuneixen al final, des del producte principal que s'ha cuinat, fins a la guarnició i l'amaniment. Ara, trieu: paper, fulla o silicona.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Reinterpretem la Castanyada

Castanyes, moniatos, carbasses... Els ingredients tradicionals d'aquesta festa són la base de noves propostes per celebrar-la de manera més original a la taula. Proveu amb aquestes receptes

  • Merengues de Halloween
  • Cruixents de moniato i curri
  • Panellets de pastanaga i coco
  • Sopa de castanyes amb ou escumat i bolets de temporada
  • Broquetes de codonyat amb formatge cremós

Guarnicions en bona companyia

Habitualment estan en un segon pla, sí, però la guarnició pot salvar una recepta o enfonsar-la definitivament. Us proposem alguns acompanyaments tan bons, que fins i tot es podrien menjar sols:

  • Farcellets de verdures
  • Amanida sense enciam
  • Pa de tomàquets secs
  • Tempura de plàtan

Trucs dels grans xefs

Us donem uns trucs i unes receptes per aplicar-los d'aquests grans cuiners: Albert Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda, Eduard Xatruch, Carles Tejedor i Jordi Butrón

La cuina del país ha protagonitzat, els darrers 20 anys, una autèntica revolució, que han coprotagonitzat noms il·lustres com Adrià, Ruscalleda i Roca. La nostra gastronomia ha eixamplat la mirada cap a noves inquietuds: la cuina de l’Orient i altres cultures, l’interès per altres disciplines creatives i la investigació de nous productes, estris i processos químics i físics. De tot això n’han sortit una sèrie de tècniques i ingredients. Però ja podem aplicar-los a casa? És cert que cal una mica d’habilitat, però sis xefs ens expliquen com fer-ho i el cuiner Stéphane Poussardin ens proposa aquestes quatre receptes per experimentar a la nostra cuina.

  • Pa amb tomàquet i pernil ibèric
  • Llenguado amb escopinyes, espinacs, poma i emulsió de citronel·la
  • After eight
  • Esferificació

Text: Manel Guirado / Receptes i cuina: Stéphanie Poussardin / Foto: Becky Lawton / Il·lustracions: Nik Neves

Una cassola valenciana

Carme Oltra, de Genovès (a la comarca valenciana de La Costera), va venir a Barcelona a visitar les seves nebodes. Li vam proposar que ens preparés una cassola d'arròs al forn, que ens van dir que feia boníssima, amb els consells de Pep Nogué.

Recepta i cuina: Carme Oltra / Foto: Enrique Marco

Cuina mexicana. Un país al plat

La cuina mexicana és com la geografia d'aquell país: plena de sorpreses. Els ingredients exòtics li han donat un valor afegit i, potser per aquest motiu, ha guanyat tants adeptes arreu del món i és patrimoni immaterial de la humanitat. Encara no l'heu tast? ¡Ándele! Assaboriu-los amb aquests plats:

  • 'Aguachile molcajeteado'
  • 'Taco' de llengua a la graella
  • 'Tacos' de llagosta

Fruits de tardor

Quan falten poques setmanes per a Tot Sants, Jordi Bordas, el nostre pastisser de capçalera, prepara massapà per elaborar uns panellets senzills, però boníssims. Aprofitant els fruits de temporada, Bordas ens vol temptar amb uns bombons de castanya irresistibles i uns pastissets de carbassa amb pipes que sorprendran els més llaminers. Receptes:

  • Panellets d'ametlla, llimona i ordi
  • Bombons de castanya
  • Patissets de carbassa amb pipes

Receptes: Jordi Borràs / Foto: Becky Lawton

Fans de la quinoa

Aquesta llavor d’origen andí (no és un cereal, com molts es pensen) ha aconseguit convertir-se, per mèrits propis, en un aliment molt valorat i que guanya seguidors cada dia. Les propietats saludables i les opcions a la cuina en tenen la culpa. Us en donem quatre receptes:

  • Fals risotto de carbassa i quinoa
  • Quinoa verda
  • Croquetes de quinoa i carbassa
  • Suflé de quinoa

Gelat de nata i galetes Nuria

Us donem una recepta amb aquestes galetes Birba, elaborades amb ingredients 100% naturals i de primera qualitat

Amb molta energia. Receptes per a la tornada

Després de les vacances i per afrontar la tornada a la feina, a l'escola... i fins i tot, també al 'gym', us caldran propostes sanes i nutritives com aquestes:

  • Hamburgueses de llenties vermelles
  • Papillota de llobarro amb verdures i tòfona
  • Cuscús amb figues
  • Tatin d'albergínies amb picada de tomàquet i pebrot
  • Pop a la brasa amb parmentier i pebre vermell fumat

Fora de carta

Tastem alguns dels productes més tradicionals i singulars de la nostra cuina i descobrim propostes en què els ingredients de proximitat són el més valorat

Anem a la Festa de l'Anxova de l'Escala i a la Fira del Torró d'Agramunt, visitem l'exposició 'El farcell de la postguerra' (Museu d'Història de Catalunya) i ens entaulem als restaurants Spark-Taller de Brasa (Barcelona), La Vella Farga (Lladurs) i Solc (Barcelona).

100 anys del xuixo de Girona

Poques pastes desperten tantes passions. El farcit de crema és el millor acompanyament per a l'esmorzar, però de xuixos se'n poden menjar; des de fa cent anys, en qualsevol moment del dia

Text: Salvador Garcia-Arbós / Foto: Xevi F. Güell

Taula reservada

Teòric Taverna Gastronòmica

El tàndem format per Oriol Casals i Teo Rubio revoluciona els mar i muntanya a aquest restaurant de Barcelona

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Postal gastronòmica

La cuina d'Oxford

Darrere els llegendaris edificis universitaris de la ciutat anglesa s'amaguen un munt d'adreces on tastar els plats típics de la cuina britànica

Text i foto: Judit Sánchez Auladell / Il·lustració: Thinkstock Photos

Gastropistes

Els dolços de Catalunya

Es pot mesurar la dolçor d'un país per la quantitat de dolços que s'hi elaboren? Si és així, Catalunya és molt dolça. Gairebé cada poble té un pastís o una llaminadura propis. Us n'hem seleccionat nou, perquè no us embafeu!

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Tant de gust

La Masrojana: un món d'olives

Julià i Mireia Folch són la tercera generació d'una família dedicada a la producció d'olives i productes derivats

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

L'adreça

Autòctons, una botiga amb els sabors de sempre

La botiga Autòctons, al districte de Sant Martí de Barcelona, ofereix aliments de quilòmetre zero produïts al costat de casa nostra. La màxima frescor i qualitat s’aconsegueixen amb productes que vénen de prop i establint una relació de confiança amb els proveïdors.

Text: Clara Puig / Foto: Enrique Marco

Decàleg

Carbassa: el fruit embruixat

Us donem 10 consells sobre aquest producte tardorenc

Tot i que els últims anys ens hem acostumat a associar la carbassa amb la festa dels morts i del terror, tranquils: podeu menjar-ne sense por, perquè aquesta hortalissa saludable és plena de minerals, vitamines i fibra.

Calendari de tardor

Potser no tenen tants colors com a l'estiu, però les fruites de tardor també són molt bones i n'hi ha per a tots els gustos

Vs producte

Patata red pontiac versus patata Kennebec

No sabem si La Trinca tenia raó quan deia que l’home ve de la patata, però sí que sabem que triar la patata adequada per a cada ocasió no és tan fàcil com pot semblar. Enfrontem la red pontiac i la kennebec en un duel per convertir-se en la patata reina.

Text: Ferran Caldés

És fàcil

Capsa de galetes

Un toc de glamur per als moments de relax en què, assseguts al sofà o a la sobretaula, compartim una bona conversa i assaborim dolços llaminers

Foto: Becky Lawton

Entrevista

Jaume Biarnés

El cuiner explora la relació entre la gastronomia i la música a partir de trenta receptes que estableixen un diàleg entre aquests dos mons que s’assemblen molt més del que ens pensem

Text: Ferran Caldés

En xarxa

Webs i aplicacions que us ensenyen com menjar de manera més saludable, i llibres gastronòmics que no poden faltar al vostre prestatge per gaudir de la bona cuina

Receptes

Sopa de ceba

Crema d'endívies amb pernil

Crema de remolatxa

Xips de col

Ous remenats amb bolets saltats

Amanida de ceps amb serrat d'ovella i vinagreta de pinyons

Gratinat de carbassa

Olla tardorenca

Amanida d'escarola i raïm amb burrata

Patates amb sorpresa

Coliflor, bròcoli i bastonets de formatge amb cama-secs

Sopa de castanyes amb ou escumat i bolets de temporada

Amanida sense enciam

Fals risotto de carbassa i quinoa

Quinoa verda

Cuscús amb figues

Tatin d'albergínies amb picada de tomàquet i pebrot

Canapès de tàrtar de salmó

Coca d'anxoves

Caramels d'oliva

Tabule amb pastanaga, carbassó, pinyons i Mix Antiox de Borges

Cruixents de moniato i curri

Farcellets de verdures

Pa de tomàquets secs

Tempura de plàtan

Pa amb tomàquet i pernil ibèric

Suflé de quinoa

Croquetes de quinoa i carbassa

Conill amb llimona

Canelons de tofu, carbassa i nous

Musclos al pesto de nous

'Pappardelle' de muntanya

Trinxat amb bacó

Cassoleta tolosana

Mandonguilles de gambes i botifarra negra

Sushi de col amb ànec i salsa de raïm

Cassola d'oblada

Salmó amb salsa de vi negre

Conill amb prunes

Cim i tomba

Olla vegetariana de llegums

Arròs cremós de carbassa i tòfona

'Laksa' de peix i marisc

Bou a la borgonyona

Tofu a la graella amb macarrons de xiitake, crema d'avellanes i nyàmera

Llenguado amb escopinyes, espinacs, poma i emulsió de citronel·la

Cassola d'arròs al forn

'Aguachile molcajeteado'

'Taco' de llengua a la graella

'Tacos' de llagosta

Hamburgueses de llenties vermelles

Papillota de llobarro amb verduretes i tòfona

Pop a la brasa amb Parmentier i pebre vermell i fumat

Flam de kiwi i plàtan

'Porridge' amb plàtan i cacauet

Pastís de carbassa i pastanaga

Mousse de mascarpone amb raïm i figues

'Cake pops' de xocolata i Mix Equilibrio de Borges

'Green cao'

Palmeres de xocolata i coco

'Latte' de xocolata, xili i canyella

Pa d'espècies amb xocolata desfeta

Figues al forn amb taronja i avellanes

Crumble de fruites vermelles

Últims números publicats
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: