Bols. Tot en un sol plat
A la cuina
Truites
Receptes úniques de Joan Antoni Miró per fer a casa
De patates -amb ceba o sense-, a la francesa, de verdures, de carxofes, de bacallà, amb suc, de xoriço i, fins i tot, de xocolata. Les truites tenen un món propi a la cuina, però el seu secret és de domini públic: la qualitat dels ous. Us animem a fer de cada truita un plat sorpresa!
A la cuina
Te matcha
La infusió més sana també pot ser un ingredient
És un dels anomenats superaliments, gràcies als beneficis per a la salut que aporta el seu consum habitual: crema calories, és antioxidant, ens omple d'energia i concentració i ens ajuda a tenir una pell brillant.
A la Cuina
Bols
No sabem qui va tenir la idea de posar un àpat complet en un sol recipient. No és una idea nova, però els bols s’han convertit en la tendència gastronòmica de moda al nostre país.
Per fer boca
La gran fira del formatge català
El segon cap de setmana de maig, Vic es converteix en la capital de la llet i els lactis artesans
Més de 40 formatgeries artesanes de Catalunya i altres productors agroalimentaris complementaris seran presents a Lactium, la mostra de formatges catalans, que enguany es fa el cap de setmana del 13 al 14 de maig a Vic (Osona) amb la voluntat d'esdevenir la fira de referència del sector.
Per fer boca / Gastropistes
Un passeig per Mataró
Des de l'època romana, la capital del Maresme ha estat un port important de la Mediterrània gràcies a la seva situació estratègica, a tocar de Barcelona.
Avui podem passejar-hi i gaudir, també, d'una oferta gastronòmica molt àmplia.
Per fer boca / Taula reservada
Cuina del país per menjar amb bastonets
A l'antic forn de Cervera cuinen a la japonesa per exalçar els productes de Km 0
Voleu descobrir els millors productes de la Segarra i esteu disposats a tastar-los en format nipó? És el vostre lloc, feu-nos cas.
Per fer boca / Postal gastronòmica
Cuina extrema a l'Oest mitjà
Chicago és una de les ciutats més grans dels EUA i ha rebut la influència de persones d'arreu del món.
L'oferta gastronòmica de Chicago inclou tot el que us pugueu imaginar. Hi ha alguns plats, però, que s'han convertit en icònics de la ciutat, com la pizza a l'estil Chicago.
Per fer boca
Castell Peralada, Xavier Sagristà i Toni Gerez
Un restaurant on revisiten la cuina empordanesa
Havien passat per les nostres pàgines fa 14 anys (Descobrir CUINA, núm 24.) i ara els hem retrobat en el nou projecte que la família d'empresaris Suqué Mateu els va oferir l'any passat al Casino Castell de Peralada.
Per fer boca / Gent de mar
"Des de la prehistòria coneixem les virtuts que té la sal"
Lurdes Boix és l'arxivera municipal de l'Escala i dirigeix el Museu de l'Anxova i la Sal del municipi empordanès.
Recollint els testimonis orals dels pescdadors de peix blau va anar forjant la idea de crear un museu dedicat a l'anxova i a la sal, amb els objectes que va anar recopilant.
Per fer boca / Gourmet VS Foodie
Els fermentats
A la cuina
Menú de maig
El mes de les flors, la cuina també s'omple de color i alegria amb productes frescos i saborosos
Aquest mes omplim el cistell amb una carn saludable -conill-, un peix blau molt popular -sardina-, els llegums més eixerits -pèsols- i una fruita ben exòtica -mango-.
A la cuina / El xef a casa
El Priorat treu suc de la truita
Nani Nolla, del blog La Cuina Violeta, va rebre Pep Nogué en una masia de l'Alt Camp
Ambdós preparen a quatre mans una recepta del Priorat, la truita amb suc. Deliciosa!
A la Cuina / Cullera de Boix
Amb bolets de primavera
Aquest mes aprofitem els fongs de temporada per preparar un plat que es pot menjar fred o calent
El xef de Cullera de Boix prepara un excabetx clàssic per salsar un plat que us descobrirà que a la primavera també es pot gaudir dels bolets!
A la cuina / Master Class
Osmosi
Hidratació i rehidratació. Aigua i sal.
El fenomen físic de l'osmosi és més habitual del que ens podem imaginar, a la cuina: hi és present en processos tan quotidians com el dessalat del bacallà o la cocció d'un filet a la planxa.
A la cuina / Plaers saludables
Gluen Free
La demanda creixent d'opcions sense gluten (sobretot, pa i pasta) també està fent augmentar l'oferta d'aquest tipus d'aliments
Fins fa pocs anys, a les prestatgeries de les botigues només trobàvem pasta d'arròs o de blat de moro.
A la cuina / Alimentar l'ànima
El Vesak
El 10 de maig, coincidint amb la lluna plena, els budistes de tradició Hinayana celebren el Vesak
El Vesak és la celebració del naixement, la il·luminació i el parinirvana del Buda.
A la cuina / Dolç i sa
Take away
Agafa el berenar i a córrer! Amb el bon temps, els més petits no poden resistir gaire estona asseguts a taula
Jordi Bordas ens proposa tres postres -o berenars!- que ens podem menjar amb les mans i que ens podem endur on vulguem.
Al celler
Osmosis aposta per vins de la casa i maridatges
Opta per crear referències pròpies, amb cupatges a mida i una carta més didàctica
El restaurant barceloní, després del desè aniversari, fa una aposta per l'enogastronomia amb la creació de cinc vins de la casa propis.
Al celler / Tria de tres
Bons vins elaborats amb varietats foranes
Tot i que preferim les varietats tradicionals, hi ha qui fa bon vi amb altres tipus de raïm
Al celler / Remena, nena!
Vieux Carré: Nova Orleans dins la copa
El barri vell de la ciutat americana va donar nom al combinat a finals dels anys trenta
En la història del còctel, una de les ciutats més importants és Nova Orleans. I de tots els barris de la ciutat de Nova Orleans, el que té més història és el Vieux Carré.
Al rebost
Marimar Torres
Hi ha vides que estan escrites abans que el protagonista les visqui. I hi ha protagonistes que les reescriuen a la seva manera.
Marimar Torres, de la nissaga de vinaters penedesencs, és del segon grup.
Al rebost / D'alforja
Una melmelada amb medalla d'or
Artesans Montserrat Rull triomfa al Regne Unit
La casa anglesa Dalemain Marmalade, del comtat de Cúmbria, va escollir la delicadesa que Joel Salvat elabora al petit obrador que va fundar la seva mare.
Al rebost / Tant de gust
Artesans del porc
Quan Casa Sendra va estar a punt de desaparèixer, dos emprenedors en van rescatar la llonganissa més antiga.
Van traslladar la producció de la llonganissa de Casa Sendra a Seva amb una obsessió compartida amb Arboix: mantenir la qualitat i el prestigi d'una llonganissa que es feia i es continua fent de manera artesana.
Al rebost
Llet
Frescor blanca
La llet és un dels aliments més antics de la nostra civilització. Tot i que la més habitual prové de la vaca, també n'hi ha de cabra i d'ovella. L'alternativa són les begudes vegetals.
Al rebost / L'adreça
Pa artesà fet amb amor i massa mare
Ja ho sabeu, al CUINA som panarres i ens agrada trobar llocs on menjar pa de qualitat
El de Gallette&Pastim és artesà, fet amb massa mare i farines de qualitat. Només entrar a la botiga s'albira l'obrador i, sobretot, es flaira l'olor de pa acabat de fer. Irresistible!
Al rebost
Tria bé!
No serveixen només per donar color als plat. Les herbes aromàtiques aporten una cosa molt important per a qualsevol recepta: aroma.
Aquest mes, posem cara a cara l'herba preferida dels catalans i la que més es fa servir als països escandinaus. Quina és la millor?
Al rebost
Meritxell Falgueras
Sommelier vinculada per naixement i matrimoni amb el món del vi
La Meritxell confessa que fa temps que volia escriure sobre begudes sense alcohol. Amb aquest llibre ha aconseguit el seu objectiu.
Al rebost
L'enciclopèdia dels tips
Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar
Però aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podeu degustar quatre.