Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 202
Cuina núm. 202. Maig 2017

Bols. Tot en un sol plat

En aquest número
Truites

A la cuina

Truites

Receptes úniques de Joan Antoni Miró per fer a casa

De patates -amb ceba o sense-, a la francesa, de verdures, de carxofes, de bacallà, amb suc, de xoriço i, fins i tot, de xocolata. Les truites tenen un món propi a la cuina, però el seu secret és de domini públic: la qualitat dels ous. Us animem a fer de cada truita un plat sorpresa!

Text: Carme Melià / Receptes: Joan Antoni Miró / Foto: Enrique Marco

Te matcha

A la cuina

Te matcha

La infusió més sana també pot ser un ingredient

És un dels anomenats superaliments, gràcies als beneficis per a la salut que aporta el seu consum habitual: crema calories, és antioxidant, ens omple d'energia i concentració i ens ajuda a tenir una pell brillant. 

Text: Carme Melià / Receptes: Louise Cheadle i Nick ilby / Foto: Becky Lawton / Cuina: Toni Rodríguez

Bols

A la Cuina

Bols

No sabem qui va tenir la idea de posar un àpat complet en un sol recipient. No és una idea nova, però els bols s’han convertit en la tendència gastronòmica de moda al nostre país. 

Text: Ferran Caldés / Foto: AJJ Estudi

Formatges Catalans

Per fer boca

La gran fira del formatge català

El segon cap de setmana de maig, Vic es converteix en la capital de la llet i els lactis artesans

Més de 40 formatgeries artesanes de Catalunya i altres productors agroalimentaris complementaris seran presents a Lactium, la mostra de formatges catalans, que enguany es fa el cap de setmana del 13 al 14 de maig a Vic (Osona) amb la voluntat d'esdevenir la fira de referència del sector. 

Text: Redacció

Manigua

Per fer boca / Gastropistes

Un passeig per Mataró

Des de l'època romana, la capital del Maresme ha estat un port important de la Mediterrània gràcies a la seva situació estratègica, a tocar de Barcelona.

Avui podem passejar-hi i gaudir, també, d'una oferta gastronòmica molt àmplia. 

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Cuina japonesa Cervera

Per fer boca / Taula reservada

Cuina del país per menjar amb bastonets

A l'antic forn de Cervera cuinen a la japonesa per exalçar els productes de Km 0

Voleu descobrir els millors productes de la Segarra i esteu disposats a tastar-los en format nipó? És el vostre lloc, feu-nos cas.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Cuina extrema a l'Oest mitjà

Per fer boca / Postal gastronòmica

Cuina extrema a l'Oest mitjà

Chicago és una de les ciutats més grans dels EUA i ha rebut la influència de persones d'arreu del món.

L'oferta gastronòmica de Chicago inclou tot el que us pugueu imaginar. Hi ha alguns plats, però, que s'han convertit en icònics de la ciutat, com la pizza a l'estil Chicago.

Text: Kathrin Schmid, antropòloga alemanya resident a Chicago / Foto: Kahtrin Schmid i Thinkstock

Castell Peralada

Per fer boca

Castell Peralada, Xavier Sagristà i Toni Gerez

Un restaurant on revisiten la cuina empordanesa

Havien passat per les nostres pàgines fa 14 anys (Descobrir CUINA, núm 24.) i ara els hem retrobat en el nou projecte que la família d'empresaris Suqué Mateu els va oferir l'any passat al Casino Castell de Peralada.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Gent de mar

Per fer boca / Gent de mar

"Des de la prehistòria coneixem les virtuts que té la sal"

Lurdes Boix és l'arxivera municipal de l'Escala i dirigeix el Museu de l'Anxova i la Sal del municipi empordanès.

Recollint els testimonis orals dels pescdadors de peix blau va anar forjant la idea de crear un museu dedicat a l'anxova i a la sal, amb els objectes que va anar recopilant.

Text: Ferran Caldés / Foto: Mariona Villavieja

Gurmet vs Foodie

Per fer boca / Gourmet VS Foodie

Els fermentats

Foto: Enrique Marco

Quiche de sardines

A la cuina

Menú de maig

El mes de les flors, la cuina també s'omple de color i alegria amb productes frescos i saborosos

Aquest mes omplim el cistell amb una carn saludable -conill-, un peix blau molt popular -sardina-, els llegums més eixerits -pèsols- i una fruita ben exòtica -mango-.

Recepta: Francesc Murgadas / Cuina: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

Nani Nolla i Pep Nogué

A la cuina / El xef a casa

El Priorat treu suc de la truita

Nani Nolla, del blog La Cuina Violeta, va rebre Pep Nogué en una masia de l'Alt Camp

Ambdós preparen a quatre mans una recepta del Priorat, la truita amb suc. Deliciosa!

Recepta i cuina: Nani Nolla / Foto: Enrique Marco

Cullera de Boix maig

A la Cuina / Cullera de Boix

Amb bolets de primavera

Aquest mes aprofitem els fongs de temporada per preparar un plat que es pot menjar fred o calent

El xef de Cullera de Boix prepara un excabetx clàssic per salsar un plat que us descobrirà que a la primavera també es pot gaudir dels bolets!

Foto: Enrique Marco

Osmosi Ruscalleda

A la cuina / Master Class

Osmosi

Hidratació i rehidratació. Aigua i sal.

El fenomen físic de l'osmosi és més habitual del que ens podem imaginar, a la cuina: hi és present en processos tan quotidians com el dessalat del bacallà o la cocció d'un filet a la planxa.

Recepta i cuina: Carme Ruscadella / Foto: Becky Lawton

Gluten free

A la cuina / Plaers saludables

Gluen Free

La demanda creixent d'opcions sense gluten (sobretot, pa i pasta) també està fent augmentar l'oferta d'aquest tipus d'aliments

Fins fa pocs anys, a les prestatgeries de les botigues només trobàvem pasta d'arròs o de blat de moro. 

Text: Núria Coll

Vesak

A la cuina / Alimentar l'ànima

El Vesak

El 10 de maig, coincidint amb la lluna plena, els budistes de tradició Hinayana celebren el Vesak

El Vesak és la celebració del naixement, la il·luminació i el parinirvana del Buda. 

Text: Sergi Martín

Street food brioix de xocolata

A la cuina / Dolç i sa

Take away

Agafa el berenar i a córrer! Amb el bon temps, els més petits no poden resistir gaire estona asseguts a taula

Jordi Bordas ens proposa tres postres -o berenars!- que ens podem menjar amb les mans i que ens podem endur on vulguem. 

Receptes: Jordi Bordas / Foto: Becky Lawton

Osmosis al celler

Al celler

Osmosis aposta per vins de la casa i maridatges

Opta per crear referències pròpies, amb cupatges a mida i una carta més didàctica

El restaurant barceloní, després del desè aniversari, fa una aposta per l'enogastronomia amb la creació de cinc vins de la casa propis. 

ÀTICA Rosat

Al celler / Tria de tres

Bons vins elaborats amb varietats foranes

Tot i que preferim les varietats tradicionals, hi ha qui fa bon vi amb altres tipus de raïm

Text: Àngel Garcia Petit

Vieux Carré

Al celler / Remena, nena!

Vieux Carré: Nova Orleans dins la copa

El barri vell de la ciutat americana va donar nom al combinat a finals dels anys trenta

En la història del còctel, una de les ciutats més importants és Nova Orleans. I de tots els barris de la ciutat de Nova Orleans, el que té més història és el Vieux Carré.

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Marimar Torres

Al rebost

Marimar Torres

Hi ha vides que estan escrites abans que el protagonista les visqui. I hi ha protagonistes que les reescriuen a la seva manera.

Marimar Torres, de la nissaga de vinaters penedesencs, és del segon grup. 

Text: Josep Sucarrats / Foto: Mariona Villavieja

Melmelada Montserrat Rull

Al rebost / D'alforja

Una melmelada amb medalla d'or

Artesans Montserrat Rull triomfa al Regne Unit

La casa anglesa Dalemain Marmalade, del comtat de Cúmbria, va escollir la delicadesa que Joel Salvat elabora al petit obrador que va fundar la seva mare. 

Text: Redacció

Casa Sendra

Al rebost / Tant de gust

Artesans del porc

Quan Casa Sendra va estar a punt de desaparèixer, dos emprenedors en van rescatar la llonganissa més antiga.

Van traslladar la producció de la llonganissa de Casa Sendra a Seva amb una obsessió compartida amb Arboix: mantenir la qualitat i el prestigi d'una llonganissa que es feia i es continua fent de manera artesana. 

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Llet

Frescor blanca

La llet és un dels aliments més antics de la nostra civilització. Tot i que la més habitual prové de la vaca, també n'hi ha de cabra i d'ovella. L'alternativa són les begudes vegetals. 

Text: David caballero / Foto: Anna garcia Frigola

Gallette&Pastim

Al rebost / L'adreça

Pa artesà fet amb amor i massa mare

Ja ho sabeu, al CUINA som panarres i ens agrada trobar llocs on menjar pa de qualitat

El de Gallette&Pastim és artesà, fet amb massa mare i farines de qualitat. Només entrar a la botiga s'albira l'obrador i, sobretot, es flaira l'olor de pa acabat de fer. Irresistible!

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Herbes aromàtiques

Al rebost

Tria bé!

No serveixen només per donar color als plat. Les herbes aromàtiques aporten una cosa molt important per a qualsevol recepta: aroma.

Aquest mes, posem cara a cara l'herba preferida dels catalans i la que més es fa servir als països escandinaus. Quina és la millor?

Text: Ferran Caldés / Foto: thinkstock

'Què beure quan no beus'

Al rebost

Meritxell Falgueras

Sommelier vinculada per naixement i matrimoni amb el món del vi

La Meritxell confessa que fa temps que volia escriure sobre begudes sense alcohol. Amb aquest llibre ha aconseguit el seu objectiu.

Texto: Ferran Caldés / Foto: Luis Tinoco

Al rebost

L'enciclopèdia dels tips

Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar

Però aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podeu degustar quatre. 

Text: Paula Molés

Receptes

Rotlles de pèsols i formatge

Recepta Francesc Murgadas i cuina Beatriz de Marcos

Quiche de sardines

Recepta Francesc Murgadas i cuina Beatriz de Marcos

Bibimbap

Jani Paasikoski

Poke hawaià

Jani Paasikoski

Bol de llenties i arròs

Jani Paasikoski

Truita de cabrales, patata violeta i ceba caramel·litzada

Joan Antoni Miró

Truita de patates, botifarra negra i bacó

Joan Antoni Miró

Truita d'albergínia, ceba i menta

Joan Antoni Miró

Japche

Civada amb matcha

Louise Cheadle i Nick Kilby

Arròs amb panses i pinyons

Bruschetta amb filet, espàrrec i tomàquet cherry

Lloms de conill farcits

Recepta Francesc Murgadas i cuina Beatriz de Marcos

Amanida de llengua de vedella confitada amb bolets i soja

Xavier Matarrodona

Sardina salada sobre dau vegetal

Carme Ruscadella

Canelons de porros i pernil de gall d'indi amb salsa lleugera d'espàrrecs

Cristina Rivarola

Bacallà a la catalana

Susagna Caseras

Escuma de mango

Recepta Francesc Murgadas i cuina Beatriz de Marcos

Truita de xocolata i melmelada de taronja amarga

Joan Antoni Miró

Pastís gelat de matcha

Louise Cheadle i Nick Kilby

Cucurutxo de maduixa

Jordi Bordas

Galetes de panses i fajol

Jordi Bordas

Brioix farcit d'avellana i xocolata

Jordi Bordas

Smoothie bowl d'alvocat i kale

Jani Paasikoski

Frappé d'ametlla i matcha sense lactis

Louise Cheadle i Nick Kilby

Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto