Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada 224
Cuina núm. 224. Febrer 2019

Receptes amb pastanaga, l'hortalissa més vistosa

En aquest número
El 4 Gats

Per fer boca / Gastropistes

Deu àpats modernistes

El modernisme català va anar més enllà de l’art, com a moviment politicocultural que volia transformar la societat. El seu llegat encara és molt present i nosaltres l’hem volgut trobar també al voltant de la taula i de la gastronomia.

Text: Carme Melià / Il·lustracions: Nik Neves

Restaurant Arrels

Per fer boca / Taula reservada

Elogi de la cuina reposada

Els plats d’estil clàssic de l’Arrels, als Monjos, conviden a entaular-s’hi amb calma.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Tandoor

Per fer boca / Genis del Foc

Ivan Surinder / Tandoor

Si investiguem com va arribar la cuina índia a Catalunya ens trobem amb un nom: Nath Surinder. El pare de l’Ivan va començar a cuinar a Barcelona fa més de tres dècades, i l’any 2002 va obrir-hi el Tandoor. Després de la seva mort, fa vuit anys, el fill va succeir-lo amb el suport de grans xefs de la ciutat que admiraven en Nath.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Postal gastronòmica

Per fer boca / Postal Gastronòmica

Mestissatge amb ‘kilt’

Els sabors i les aromes escoceses combinats amb les aportacions foranes donen pas a un boom gastronòmic que arriba tant al carrer com als restaurants amb estrella.

Text: Oriol Gracià

Sopa de lletres 224

Per fer boca / Sopa de lletres

Memòria del camp

Acceptem-ho, el futur és urbà. Però, tot i això, les ciutats no són autosuficients, necessiten el món rural per ser sostenibles, i massa vegades obliden aquest vincle, caient en un autoengany perillós.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menú de febrer

A la cuina / Menú del mes

Menú de febrer

Francesc Murgadas ens suggereix, aquest mes, un menú molt variat, amb carn i peix, però també amb pasta i un toc de pinyons. Una proposta casolana, fàcil de preparar i amb moltes possibilitats, per adaptar-la a tots els paladars. Poseu-vos el davantal i gaudiu dels productes de temporada per crear receptes sorprenents i molt saboroses.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Xef a casa 224

A la cuina / El xef a casa

Un clàssic de la cuina italiana

La recepta d’aquest mes és un plat de pasta amb cruixent d’all i el gust mariner de les escopinyes. Pep Nogué ha anat a Olesa de Montserrat, al Baix Llobregat, per cuinar amb Albert Galceran.

Recepta i cuina: Albert Galceran / Foto: Enrique Marco

Pastanagues

A la cuina

Pastanagues

L'hortalissa més vistosa és la protagonista de les receptes més sanes!

Text: Pol Leiva / Receptes i cuina: Jani Paasikoski / Foto: AJJ Estudi / Estilisme: Natalia Mazzarella

Masterclass 224

A la cuina / Masterclass

Tallem verdura

Hi ha diversos tipus de talls professionals per a les verdures, com també un llenguatge universal per identificar la mida per preparar una recepta. Així, doncs, la mida i la forma del tall marquen, en part, el sabor del vegetal. I, un consell, no talleu les verdures gaire temps abans d’elaborar el plat, per evitar la pèrdua de nutrients i l'oxidació.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Corea

A la cuina

Coreà per menjar a casa

Els coreans desitgen “que mengeu bé” perquè la bona salut comença per l’estómac. Els àpats són una experiència conjunta on cadascú agafa directament dels plats comunitaris. Malgrat que no ens ho sembli a primera vista, els 'banchan' (acompanyaments) i els plats principals formen una cuina senzilla i fàcil d’elaborar, basada en els ingredients frescos. Per iniciar-vos en aquest receptari ple de sabors i aromes, us proposem tres plats dels autors de 'Mi primer libro de cocina coreana', un manual que us descobrirà els secrets del seu rebost.

Text: Carme Melià / Recepta i cuina: Caroline Hwang / Foto: Lisa Linder

Brou d'ossos

A la cuina / Plaers saludables

Brou d'ossos

A diferència del brou o l’escudella, el caldo d’ossos es cuina més hores, per aconseguir produir gelatina a partir de les articulacions.

Text: Núria Coll

Empanades

A la cuina

Empanades

A l’Argentina es consumeixen constantment, cada dia, a les cases, a la feina, a l’aire lliure… Cada gran ciutat té receptes pròpies: les empanades que hem triat s’inspiren en la tradició de Tucumán, al nord-oest del país.

Text: Carme Melià / Recepta i cuina: Diego Rojas / Foto: Mariona Villavieja

Postres 224

A la cuina / Les postres de casa

Made in USA

Gemma Clofent s’ha posat la gorra de beisbol per preparar-nos unes postres típiques dels Estats Units. Començant pels acolorits i típics cupcakes i acabant amb els mugcakes, uns dolços individuals fets al microones. No s’ha oblidat, tampoc, del clàssic carrot cake, un pa de pessic de pastanaga amb formatge cremós. Deliciosos!

Recepta: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Remena, nena 224

El celler / Remena, nena

Combinats amb història al Bluesman del Palace

Miró Sour. Un còctel amb nom d’artista en un bar d’hotel que ha vist moltes coses.

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Calendari

Al rebost / Calendari

Febrer

Aquest mes omplim el cistell amb crucíferes, una família d’hortalisses molt saludables i que, a la cuina, són d’allò més versàtils!

Text: Ferran Caldés

Decàleg xia

Al rebost / Decàleg

Xia

Llavors poderoses

Són petites, però valentes! Els antics maies, els asteques i els inques ja consumien llavors de xia, un ingredient que avui considerem un 'superaliment' per les seves nombroses virtuts. Una aportació saludable i energètica!

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Tant de Gust

Al rebost / Tant de gust

De l'hort a casa

Jaume Torras és l’ànima de Soulblim, un projecte que acosta l’horta del Baix Llobregat als consumidors.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Sashimi

Al rebost / Tria bé!

Sashimi vs. Cebiche

Fa una dècada, la cuina japonesa i la peruana es consideraven totalment exòtiques, a casa nostra, però avui paraules com 'sashimi', 'cebiche', 'sushi' i 'tataki' ja no ens són gens estranyes. Aquest mes, parlem de dues maneres de menjar peix cru a banda i banda de l’oceà Pacífic.

Text: Ferran Caldés

Foodlona

Al rebost / L'adreça

Un temple gurmet per trencar motlles

Foodlona by Miquel Antoja és el nou espai gastronòmic del barri del Canyadó de Badalona, que ofereix múltiples serveis, des de 'take-away' fins a cursos de cuina. Només fa dos mesos que es va inaugurar, però té ben clara la seva filosofia: qualitat, proximitat i frescor.

Text: Laia Canalejo / Foto: Enrique Marco

Llegums Montero

Al rebost

Llegums: el 'take-away' català

Quatre parades i botigues on podem gaudir de llegums cuits

El llegum cuit és una singularitat catalana fruit de la industrialització. Quan les dones es van incorporar a les fàbriques, a principis del segle XX, el temps que tenien per cuinar i dedicar-se a tenir cura de la casa i de la família es va reduir. Les botigues de llegums hi van posar la solució: coure’ls per estalviar temps a la mestressa. Així va néixer el menjar per emportar a la catalana, i, més de cent anys després, encara en gaudim.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Receptes

Samoses d'espinacs i pinyons

Canapès de verat

Pasta amb llimona

Boletes de pastanaga

Sopa de brots de soja amb 'kimchi'

Brou d'ossos

Escudella amb tortel·linis

Carpaccio de presa ibèrica amb emulsió de pebrot vermell

Xai amb verdures

Guisat tunisià de cigrons i pastanaga

Empanades de pernil cuit i formatge

Empanades de vedella

Empanades 'caprese' mediterrànies

Empanades de porc fumat amb chutney de poma i cervesa doble malta

Sopa d'all

Pastes finlandeses de pastanaga

'Cupcakes' de coco i almívar de llet

'Carrot cake'

'Mugcakes' de xocolata

Amanida de pastanaga i remolatxa rostides amb llenties, feta, iogurt i anet

Minestra de verdures

Guisat de tofu picant

Tofu tou amb 'kimchi' fregit

Massa per a empanades

Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto