Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

En temps d'amanides, triem els millors enciams

Us proposem una recepta per a cada varietat

Enciams diferents

Enciams diferents

Amb la calor, el consum d’amanides s’incrementa i l’enciam és un dels productes estrella. En termes generals, tenen una quantitat elevada d’aigua (95%) i aporten molt poques calories, a més de ser una font de fibra i alhora sadollants. Les fulles verdes exteriors són les que contenen més vitamines i minerals. D’enciams, però, n’hi ha molts i cal conèixer les característiques de cada varietat per triar la que s’adequa més bé a cada plat i a cada moment. D’entrada, podem optar entre quatre opcions bàsiques: romà o llarg (abans, l’únic), meravella, trocadero (dit, també, francès) i fulla de roure. Les opcions, però, són múltiples.

  • Llarg o romà. És un enciam ric en proteïnes i vitamines; té un color verd intens i un gust lleugerament amarg. Combina amb qualsevol tipus d’amanida i com a base d’altres receptes. És de fulles allargades, amb les vores senceres i un nervi central ample, blanc i cruixent. Pot ser de fulla dura, més rugosa i habitual a l’hivern, o de fulla fina, més tendra. Us proposem menjar-ne d’una manera diferent i molt refrescant amb aquesta amanida gelada i olives de Kalamata.
  • Meravella. És el segon enciam més popular, després del llarg. Molt gustós i amb fulla curta, de punta vermella, ondulada, amb les vores arrissades i consistents, que formen un cabdell arrodonit i dens.
  • Trocadero. De textura més tova. Les fulles verdes són tendres i mantegoses, que poden combinar molt bé amb fruites com el meló i amb uns daus de formatge feta, per exemple, o també aquesta amanida de pinces de cranc amb fruites tropicals i salsa rosa.
  • Fulla de roure. Molt vistós, pot ser verd o vermell. De textura fresca, fort i una mica cruixent, el seu gust suau i dolcenc combina bé amb fruita i formatge. També us proposem aquest xopet d’amanida de crudités.
  • ‘Lollo’. Un enciam arrissat, que pot ser vermell (rosso) o verd (verde), de gust més amarg. Són d’origen italià i es caracteritzen per la textura suau, el gust amarg i la vistositat al plat. Si us ve de gust un plat de temporada amb una barreja d’enciams, aquesta amanida de tomàquet de Montserrat amb ventresca i oli de romesco és la vostra.
  • Iceberg. Amb un aspecte similar a la col, és de fulles grans, rodones i cruixents i té un gust suau. És molt resistent al fred. També és habitual trobar-lo en sandvitxos, hamburgueses o com a guarnició. Una bona proposta per a guarnicions i còctels de gambes o una amanida com aquesta d’escabetx de pollastre.
  • Escarola. N’hi ha tot l’any, però sobretot es consumeix a l’hivern. Pot ser de fulles llises o arrissades, amb un color variable, entre el verd i el groc blanquinós. Habitual del xató, té un gust picant i amarg, que combina bé amb vinagres forts i per acompanyar plats de carn guisada. Una idea és aquesta amanida d’escarola, salsa d’ametlles i bacallà.

Si voleu saber com podeu comprar i conservar els enciams, consulteu el nostre decàleg per triar-ne els millors.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto