CUINA.CAT
28/05/2018Ha arribat el moment de reivindicar sense complexos aquesta fruita, un dels regals gastronòmics que ens fa cada any la primavera. En podem lloar la polpa compacta i sucosa, el sabor marcat i atrevit, l'equilibri perfecte entre dolçor i acidesa... o potser n'hauríem d'elogiar les propietats digestives, diürètiques i antioxidants? Sigui com sigui, la nespra és una fruita amb una personalitat singularíssima que no us podeu deixar perdre per res del món!
Nespres amb vi
Una d'aquelles postres que tenen en la senzillesa una de les seves principals virtuts. Primer de tot, deixeu coure durant uns 20 minuts el vi, el sucre, la canyella i l'anís estrellat (també hi podeu posar cardamom, clau d'olor, vainilla, pell de taronja... al vostre gust!). Després, afegiu-hi les nespres sense pinyol i espereu 10 minuts més. El resultat és una elaboració poc pretensiosa però plena de sabors.
Cireres farcides de mascarpone amb sopa de nespres
Aquesta recepta té la virtut de combinar l'acidesa calculada de les nespres i el suc de taronja amb el sabor suau, una mica dolç, del mascarpone, un pseudoformatge cremós originari de la Llombardia i molt utilitzat en postres com ara el tiramisú. A això cal afegir-hi les cireres, amb la seva textura carnosa i el seu gust profund i sofisticat.
Gelatina de nespres i caramel d’espígol
Aquestes postres estan inspirades en una elaboració de Jordi Roca, el responsable de les postres del restaurant El Celler de Can Roca. Ell, però, feia servir albercocs en comptes de nespres, maduixetes en comptes de gerds i eucaliptus i menta en comptes d'espígol i llimona. La recepta que us proposem, doncs, té un punt més d'intensitat en el sabor, d'acidesa i de complexitat aromàtica.
Clafoutis de vainilla i nespres
El clafoutis és un pastís originari de la regió del Llemosí (Occitània) que té una consistència semblant a la quiche i que tradicionalment es decora amb cireres o amb prunes. Aquesta recepta també està influïda per la creació d'un dels germans Roca, en aquest cas d'en Joan, el xef del restaurant.
Confitura de nespres i taronja amb vainilla
Amb aquesta confitura tornem a demostrar, igual que en la recepta anterior, que les nespres i la vainilla formen una aliança culinària realment interessant. I és que la vainilla, amb el seu sabor suau i inimitable, serveix de contrapunt a ingredients amb un cert nivell d'acidesa com les nespres o la taronja. També hi posem canyella, que hi aporta un regust molt característic.
Gelat de nespres
Només us caldran tres ingredients per preparar aquest gelat deliciós: llet condensada, llet evaporada i, evidentment, nespres. La llet evaporada i la condensada coincideixen en el fet que se'ls ha extret part de l'aigua que hi ha a la llet crua. La principal diferència que hi ha entre les dues és que a la llet condensada se li afegeix sucre.
Batut de nespres
I acabem amb una altra recepta senzilla, de pocs ingredients, però que segur que us encantarà! Es tracta, simplement, de triturar les nespres, el iogurt i el sucre. Deixeu-ho refredar, serviu-ho... i a gaudir!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: