CUINA.CAT
26/03/2019Tot i que s'han posat de moda a la cuina d'alguns resturants, les flors encara tenen una presència residual en el nostre dia a dia. Aquí les volem reivindicar per tres motius: afavoreixen l'estètica de les nostres creacions culinàries, hi aporten sabor i perfum i, en alguns casos, fins i tot tenen propietats nutricionals beneficioses. A més, serveixen per acompanyar tota mena de plats. És important, això sí, que us assegureu, a l'hora de comprar-les, que estan netes de pesticides.
Caneló de gambes i litxis amb emulsió de coco i flors silvestres
Per elaborar aquesta recepta farem servir dos tipus de flors. Per una banda, de romaní, que tenen un color violaci i un sabor molt aromàtic però més suau que el de la fulla. Per l'altra, de gessamí, blanques i dolcenques, molt utilitzades a la gastronomia d'Indonèsia. L'altre tret distintiu d'aquest plat són els litxis, una fruita originària de la Xina que conté molta vitamina C i antioxidants.
Sopa de pèsols amb flors de ceba
Sabíeu que la flor de la planta de la ceba també es pot menjar? Si no teniu el gust de conèixer-la, nosaltres us la presentem. És lleugerament picant, igual que la ceba però amb un gust més subtil. Una altra opció per decorar aquesta sopa de pèsols són els crisantems.
Amanida de provolone, cirerols i flors
Les flors de ceba també serien ideals per acompanyar aquesta amanida i aportar-hi la seva personalitat singular. El protagonista indiscutible del plat, però, és el provolone, un formatge italià de pasta filada elaborat amb llet de vaca. Té un sabor delicat i una escorça tova i brillant. Aquí el passem per una paella molt calenta fins que quedi ben daurat per tots els costats.
Tempura de carxofa Anna Garcia Frigola
Si abans parlàvem de les flors de romaní, ara introduïrem les flors de farigola, una altra de les plantes aromàtiques icòniques de la zona del Mediterrani. Se les acostuma a utilitzar en amanides o per aromatitzar vins, licors o salses. No cal dir que són un ingredient ideal per perfumar els vostres plats.
Coca de tonyina en sashimi amb pols de taronja
Aquest plat porta una dosi doble de flors: una de roses i una altra de violetes. De les roses, n'aprofitem els pètals i a més hi posem unes gotes d'aigua de rosa. De les violetes, en posem una mica de confitura, d'aroma molt delicada. Si a tot això hi afegim la pols de taronja i una mica de suc de maduixa, el resultat és un festival de sabors florals i afruitats.
Laminat de vedella tèbia
Els pètals de flors (al vostre gust) són el complement perfecte per a aquest plat. Es tracta d'una recepta amb clares influències italianes, concretament del nord del país: un carpaccio lleugerament escalfat acompanyat de polenta i de gorgonzola, un formatge blau elaborat amb llet de vaca originari de la ciutat homònima, situada a prop de Milà.
Calamars amb crisantems
El crisantem és una flor amb certa presència a la gastronomia xinesa; se n'afegeix en algunes sopes, al xopsuei... Però la seva aplicació més estesa és el te, que contribueix a desintoxicar l'organisme. En el cas de la recepta que us proposem, té una funció aromàtica, juntament amb l'alfàbrega i el julivert.
Guisat de tripa de bacallà
Ja hem vist que les flors poden acompanyar plats de muntanya i plats de mar. Aquí tenim les dues coses alhora: tripa de bacallà i botifarra negra de Vacarisses. A banda de flors, hi posem julivert, farigola, llorer i pebre. La gamma de matisos gustatius, com veieu, és ben àmplia!
Macedònia d'estiu
Sembla que la calor comença a instal·lar-se de manera definitiva. Arriba el temps, doncs, de les postres refrescants. Aquesta macedònia porta fins a nou fruites diferents: maduixetes, groselles, nabius, kiwi, meló, mango, préssec, suc de taronja i pitahaya (procedent d'Amèrica i de sabor dolcíssim). Això ho rematem amb tres tipus de flors: de saüc, de gardènia i de passionera.
Whom The Shell Tolls
L'univers cocteler ha esdevingut infinitament complex al llarg d'aquests últims anys. Un dels ingredients pels quals ha apostat són precisament les flors. El còctel que us proposem s'elabora amb tres begudes alcohòliques: Domaine de Chanton (un licor de gingebre), armanyac blanc (un tipus de brandi) i Aperol (un licor d'origen italià més dolç que el Campari).
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: