Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Sis receptes de les mares dels nostres cuiners i cuineres

Ningú cuina com les nostres mares i, fins i tot, els millors cuiners i les millors cuineres del nostre país han gaudit dels plats més senzills preparats per les seves mares

CUINA.CAT

01/05/2021

"Encara que la seva cuina pugui tenir poc a veure, o gens, amb els plats que van menjar, aquests plats sí que van ser una font d'inspiració important, en la majoria de casos", escriu la periodista Teresa Artigas al pròleg de La cocina de mi madre (Editorial Alba, 2011).

En aquell llibre, quinze xefs gastronòmics de prestigi recuperaven records i receptes de la cuina de les seves mares. "Avui, els cuiners i cuineres dels restaurants gastronòmics tenen com a objectiu prioritari despertar emocions del comensal, atrapar-li els cinc sentits a través de les seves creacions", reflexiona Teresa Artigas, que es pregunta: "Fins a quin punt influeixen els records del que van cuinar les seves mares en les seves cartes d'avui?".

En vigílies del Dia de la Mare, compartim amb vosaltres les receptes amb què cinc grans xefs catalans van homenatjar les seves mares a La cocina de mi madre i una de les que Joan Roca va triar per al llibre Cuina mare, publicat fa pocs mesos.

 

01 Calamars a la romana de la mare de Joan Roca

Calamars a la romana de la mare de Joan Roca Becky Lawton

Calamars a la romana de la mare de Joan Roca

Els germans Roca no necessiten presentació, i la seva mare, Montserrat Fontané, tampoc. De fet, ella els continua preparant el dinar cada dia a Can Roca, el restaurant familiar de tota la vida. Fa uns mesos, un llibre va recollir algunes de les receptes que Joan Roca recorda amb més estima de la seva mare, i nosaltres hem triat els calamars a la romana.

Llegiu la recepta sencera

02 Crema de Sant Josep de la mare de Carme Ruscalleda

Crema de Sant Josep de la mare de Carme Ruscalleda

Crema de Sant Josep de la mare de Carme Ruscalleda

La mare de Carme Ruscalleda, Núria Serra, regentava una botiga d'alimentació a Sant Pol de Mar, i la xef del Sant Pau hi va començar a treballar el 1975. Quan ella era petita, però, a la casa familiar de Sant Pol de Mar qui cuinava no era la seva mare, sinó la seva tieta-àvia, qui, amb un esperit maternal total, va ser la primera a introduir la futura xef als fogons amb receptes tradicionals, com aquesta crema.

Llegiu la recepta sencera

03 Canelons de la mare de Fina Puigdevall

Canelons de la mare de Fina Puigdevall

Canelons de la mare de Fina Puigdevall

Quan, el 2019, Fina Puigdevall va rebre el reconeixement de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, va explicar que sense tot el que havia après de la seva mare, Clara Nogareda, no hauria aconseguit convertir-se en la cuinera que és avui dia. La xef de Les Cols va créixer a la masia familiar on hi ha el restaurant, i allà, de petita, veia com la seva mare cuinava tota mena de receptes, com aquests canelons.

Llegiu la recepta sencera

04 Bunyols de bacallà de la mare de Carles Gaig

Bunyols de bacallà de la mare de Carles Gaig

Bunyols de bacallà de la mare de Carles Gaig

Carles Gaig pertany a una família de restauradors des de fa generacions. Va créixer envoltat de fogons i veient com la seva mare, la Maria, s'encarregava de la cuina del restaurant familiar, al barri barceloní d'Horta. Potser per això és un dels principals exponents de la cuina tradicional catalana, amb receptes icòniques com els canelons i els macarrons del cardenal. De les receptes de la seva mare, hem triat aquests bunyols de bacallà.

Llegiu la recepta sencera

05 Quiche Lorraine de la mare de Xavier Pellicer

Quiche Lorraine de la mare de Xavier Pellicer

'Quiche lorraine' de la mare de Xavier Pellicer

Que la mare de Xavier Pellicer, un dels pioners de la cuina biodinàmica a Catalunya, sigui francesa, no només ha influït en el caràcter del xef, sinó també en la seva cuina. Al cap i a la fi, abans que el nostre país es convertís en l'epicentre de la innovació culinària, França ja era el paradís de la nouvelle cuisine. De la mare de Pellicer, però, no hem triat una recepta de la nouvelle cuisine, sinó una de ben tradicional i universal: una quiche lorraine.

Llegiu la recepta sencera

06 Llucet fregit de la mare de Ferran Adrià

Llucet fregit de la mare de Ferran Adrià

Llucet fregit de la mare de Ferran Adrià

Josefa Acosta, la mare de Ferran i Albert Adrià, no esferificava ni desconstruïa. No feia escumes ni aires. La seva cuina era senzilla, tradicional i saborosa, com la que s'ha fet tota la vida a les cases, i les fregitel·les, els guisats i les coccions a la planxa estaven a l'ordre del dia a casa dels Adrià. El millor cuiner del món va créixer a l'Hospitalet de Llobregat, i a casa menjava plats tan bons com aquest llucet fregit que preparava la seva mare.

Llegiu la recepta sencera

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: