Troba la teva recepta

7 postres per tastar l'època medieval

La cuina catalana es caracteritza per la seva antiguitat, hi ha plats actuals que eren populars a l'edat mitjana. Descobriu quins eren els dolços d'aquells temps!

CUINA.CAT

20/03/2019
01 Menjar blanc

Menjar blanc

Menjar blanc

Es pensa que aquestes postres són originàries de la península Ibèrica, per l'ús de les ametlles, encara que va ser amb l'arribada dels àrabs que es va començar a utilitzar l'arròs i el sucre. Hi havia menjar blanc tant de dolços com de salats, elaborats amb gallina, llagosta, carbassa o peix, entre d'altres. Per sort, aquesta crema d'ametlles ha perdurat en la seva versió dolça fins als nostres dies.

Llegiu la recepta completa

02 Arròs amb llet

Arròs amb llet

Arròs amb llet

Com hem esmentat abans, l'arròs era un dels ingredients importats pels àrabs amb la seva arribada a la Península. Una de les seves receptes, l'arròs amb llet, es va popularitzar molt al territori i era una manera molt corrent d'utilitzar aquest ingredient. Actualment són unes postres tradicionals a molts països, amb diverses variacions segons les zones.

Llegiu la recepta completa

03 Crema de Sant Josep

Crema de Sant Josep

Crema de Sant Josep

La crema de Sant Josep és una de les postres amb origen magrebí, igual que l'arròs amb llet. A aquella època, però, s'utilitzava llet d'ametlla en comptes de llet de vaca, que es tracta d'un canvi recent. Antigament, era el dolç típic del dia de Sant Josep, cosa que li va donar nom, encara que actualment la mengem durant tot l'any.

Llegiu la recepta completa

04 Neulets sense farcir amb poma al forn i canyella

Neulets sense farcir amb poma al forn i canyella

Neulets sense farcir amb poma al forn i canyella

Durant l'edat mitjana, a Catalunya es menjaven neules que es sucaven en piment (un vi dolç típic de l'època) o qualsevol altra mena de vi, ja sigui dolç o no. Per altra banda, les pomes al forn ja eren unes postres preparades freqüentment. Aquesta recepta que us proposem, uneix aquests dos trossos de cuina medieval catalana per tal de fer un plat deliciós.

Llegiu la recepta completa

05 Pastís de mel i mató

Pastís de mel i mató Gemma Clofent

Pastís de mel i mató

Tothom coneix la cançó nadalenca en què es volia portar "panses i figues i mel i mató" al noi de la Mare. Es tracta d'una cançó de l'època medieval i ja a aquells temps aquestes postres eren molt populars. És una recepta senzilla, però es podia fer de manera natural o també perfumat amb aigua de flor de taronger, per exemple.

Llegiu la recepta completa

06 Polvorons de cafè

Polvorons de cafè

Polvorons de cafè i avellana

Unes altres postres que coneixem a causa de l'arribada dels àrabs al territori són els típics polvorons nadalencs, que es van popularitzar a tot el país. La recepta és la mateixa per a tots els pastissets, però s'inclou, generalment, altres additius per crear nous sabors com ametlles mòltes, coco ratllat, sèsam... Nosaltres us proposem aquesta versió de cafè i avellana que queden boníssims!

Llegiu la recepta completa

07 Panellets

Panellets

Panellets

Es creu que aquests dolços típics catalans van ser portats per pastissers jueus a l'edat mitjana. Per altra banda, no hi ha un origen clar de per què es mengen el dia de Tots Sants, encara que es pensa que s'utilitzaven a antics cultes funeraris. Sigui com sigui, són boníssims i molt fàcils de preparar: es pot posar pinyons, coco o altres ingredients al massapà principal per tal d'aconseguir altres sabors.

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 jul

Aplec del Romesco

Cada tercer dissabte de juliol, la plaça Major d'aquest municipi de la Conca de Barberà s'omple de gom...

20 jul

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

20 jul

Visita guiada al Vinseum

Cada tercer dissabte de mes, a les 12 h, el Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) ofereix una visita guiada a...

20 jul

Biofira L'Ecològica de Solsona 2019

Coincidint amb la Setmana del Medi Ambient, que a Solsona se celebra del 15 al 21 de juliol, la ciutat acull una...

gambes 229

SUPER GAMBES. LES ESTRELLES DEL MARISC ESTIUENC

  • Horitzó terrasses
  • La cuina catalana que es reivindica

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto