Perles d'acidesa i dolçor, al bosc hi neixen espontàniament moltes espècies de plantes comestibles, que serveixen d'aliment per als animals que hi viuen, i per als humans, recuperant l'esperit recol·lector que ens retorna a la societat preurbana, fent de la collita encara més imprevisible que a l'agricultura. Aquestes perletes comestibles són molt agraïdes tant en cuina com en pastisseria. Les maduixetes, les móres, els gerds, els aranyons, els nabius i les groselles són alguns dels fruits del bosc que trobem als mercats i botigues, amb els quals acabem de donar un toc de categoria als nostres plats.
Sopa dolça de bolets d'estiu
En aquesta recepta hi conviuen dos ingedients d'origen silvestre, els bolets i els fruits del bosc, amb la qual cosa en queda una elaboració molt genuïna, molt fresca i amb aromes de bosc. És un plat que pot funcionar molt bé com a entrant fred, o fins i tot com a postres, en temporada d'estiu, fent servir bolets de temporada i donant-los un toc afruitat i refrescant amb la barreja de fruits del bosc, i el perfum dels cítrics, la farigola i romaní.
Pastís de flam i fruites del bosc Gemma Clofent
L'ús de fruits del bosc en postres aporta una gran quantitat de matissos, ja que aporten notes tant àcides com dolces, i realcen la categoria de les preparacions dolces, alhora que són un element decoratiu molt vistós. Aquest pastís és molt senzill de fer, a més de boníssim,. Necessitem una base de pa de pessic, sobre la qual assentarem la resta d'elements del pastís, amb un centre de flam, suau i cremós, i una part superior coberta amb melmelada de fruits vermells i fruits sencers.
Pastís de fruites del bosc amb gelat de La Fageda
Unes altres postres amb fruits vermells, refrescants, àcides dolces i d'una textura molt lleugera, com una mousse. En època de calor, o després d'àpats contundents, opteu per elaboracions com aquestes, acaben de netejar tot el paladar i donen una sensació de pura frescor. Si a sobre ho acompanyem amb una bola de gelat, que podria ser de fruits vermells, també, acaben sent unes postres irresistibles.
Bloody Mary de fruites vermelles
Heus ací una versió del clàssic Bloody Mary, substituint el suc de tomàquet per un suc de fruits vermells i presentant-hi el vodka gelatinitzat, en petits cubs. És una recepta força divertida de menjar, en què conflueixen diverses textures i temperatures, una base semilíquida, la gelatina de vodka i el sorbet de llimona. Una bona opció per usar els fruits vermells és fer-ne un puré, afegint-hi una mica de sucre si es vol, amb el qual podreu fer sopes fredes, salses i vinagretes.
Conill rostit amb fruites del bosc
Els fruits vermells són tan bons i versàtils que fins i tot els podem treballar com a magnífiques guarnicions, sobretot en guisats de carns blanques més suaus, com la del conill, en aquest cas, o com és molt comú trobar en moltes cartes d'establiments gastronòmics, acompanyant carns més greixoses, com la d'ànec. El seu gust, dolç i àcid, acaba de donar matisos de gustos en un plat salat, i en resulta una carn amb una salsa molt gustosa, a més d'una presència molt atractiva.
Croustade amb fruites del bosc Gemma Clofent
Si no aneu sobrats de temps per cuinar, i voleu homenatjar-vos amb unes postres senzilles de fruits vermellss, proveu de fer aquesta recepta, molt fàcil i amb només tres ingredients. La croustade, o crostada, és un pastís de la cuina tradicional de la zona dels Pirineus, tant francesos com catalans. Consta de diverses capes de pasta fina, amb un interior farcit normalment de fruita, melmelades o fins i tot de formatge, amb versions salades.
Púding fred de fruites del bosc Gemma Clofent
Els púdings van d'allò més bé per aprofitar restes de brioixeria, o ressuscitar aquests ingredients quan ja estan una mica secs. Us animem a provar-ho quan no sabeu què fer d'aquell grapat de croissants que no s'ha menjat ningú i ja comencen a estar una mica durs. La recepta és també d'aquelles ben fàcils: cal un motlle de púding, on s'introdueixen es ingredients, per quallar-ho en fred dins la nevera, desemotllar-ho, decorar-ho al gust i gaudir-lo.
Coca de carbassó i pinyons amb fruites vermelles
Acabem amb un pastís de carbassó, que podria recordar al de pastanaga, acompanyat d'una colla de fuits vermells. Tendre i esponjós per dins, en resulta un pastís amb un interior habitual del món salat, però amb molt comportament en elaboracions dolces. Els fruits del bosc els incorporem com a guarnició dolça, macerats prèviament amb sucre perquè treguin el suc i en realcin el sabor.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.